Déze 5 lessen helpen de moderne man op weg naar heling en geluk

Heart + Soul
lessen moderne man dennis
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
19.11.2020

Hoe word je een ‘echte man’? Het antwoord op deze vraag zal elke man voor zichzelf moeten vinden. En dat is best een opgave. Vooral in een maatschappij die het mythische beeld van mannelijkheid nog altijd aanmoedigt: altijd sterk, vastberaden, daadkrachtig en niet te emotioneel. Daarom een pleidooi in 5 levenslessen voor het opstaan van een nieuw soort man; bevrijd van het benauwende ideaal en moedig genoeg om zijn eigen authentieke pad te volgen. Coach en therapeut Dennis Miltenburg schreef ze voor je op. 

Déze 5 lessen helpen de moderne man op weg naar heling en geluk

dennis van miltenburgDennis: ‘In veel oude culturen worden jongens tot volwassen mannen gemaakt door initiaties. In onze cultuur is dit proces weggevallen. Daarom lopen er veel grote jongetjes rond (in pak) en dat kan voor verwarring zorgen. Zowel in liefdes relaties en de maatschappij, maar vooral in de relatie die jij met jezelf hebt. In mijn ogen is een echte man een persoon die het mannelijke én het vrouwelijke in zichzelf weet aan te spreken en te balanceren. Dat is in elk geval de balans die ikzelf wil belichamen. De reis daar naartoe was niet makkelijk en ook ik ben er nog niet. Toch kan ik al wel een aantal lessen met je delen waar ik veel aan heb gehad. Komen ze.

1. Krijg inzicht in de relatie met je vader

Of hij nog leeft of niet, er bestaan bijna bij iedereen innerlijke conflicten die opgelost kunnen worden tussen jou en je vader. Misschien heb je een agressieve vader gehad die je mentaal of fysiek mishandelde. Het kan ook zijn dat je een lieve vader had die zó zacht was dat hij niet je rots in de branding kon zijn. In beide gevallen heb je veiligheid en stabiliteit gemist. Het kan dan lastig zijn om te accepteren dat de positieve en negatieve kwaliteiten van jouw vader ook in jou zitten. Maar eigenschappen wegdrukken heeft geen zin. Wat weggedrukt wordt, vindt altijd een manier om naar buiten te komen. Vanuit innerlijke afwijzing komen er geen grote veranderingen. Dus accepteer eerst dat je meer op je vader lijkt dan je misschien zou wensen.

Hij wist niet beter

Jouw vader heeft gehandeld op een manier die hem het beste leek voor je. Hierbij heeft hij misschien onbewust zijn pijn en onzekerheid geprojecteerd op jou en geuit naar jou. Hij wist niet beter. Realiseer je dat in zijn tijd de termen ‘zelfreflectie’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’ niet bestonden. Hij was zich waarschijnlijk niet bewust van wat er in hem speelde. Jij bent je daar nu wél bewust van. Je kunt hem niet meer veranderen, maar je kunt wel kiezen welke patronen je wilt overnemen en welke je liever aanpast. Als je vader nog in (je) leven is, raad ik je aan om eens een paar diepe gesprekken aan te gaan over zijn jeugd en jouw opvoeding. Probeer te ontdekken waarom hij op bepaalde manieren heeft gehandeld en waar zijn pijn en angsten vandaan komen. Op deze manier doorbreek je de generatiecyclussen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

2. Accepteer je boosheid

Mannen worden regelmatig geconfronteerd met agressie in zichzelf en in hun omgeving. Onze voorgaande generaties hebben hun agressie misbruikt of weggestopt. Beiden hebben voor vernieling en polarisatie gezorgd. Het is aan jou, de nieuwe generatie, om balans te vinden in je emoties. Krachtige energiestromen zoals agressie of boosheid mogen er ook zijn. Deze energie kan je, in zijn gezonde en gecontroleerde vorm, focus en daadkracht geven. Je boosheid en agressie in een veilige setting ontladen is gezonder dan ze onderdrukken. Het helpt je bovendien om deze energieën beter te leren (her)kennen. Je mag schreeuwen en in een kussen slaan. Neem kickbokslessen of leef je uit in de sportschool. De emotie mag er zijn. Als het eruit is, is het ook uit je systeem.

3. Onderzoek de vrouwelijke energie

De meeste mannen zijn fysiek groter dan vrouwen en hebben een hardere stem. Het is eenvoudig om daarvan vanuit onzekerheid en machteloosheid gebruik te maken. Om een discussie te ‘winnen’ van een vrouw, bijvoorbeeld. Laat liever zien dat je stevig kan blijven staan, met open armen. Dat je je eigen intensiteit én die van de vrouw aankan, dat je ook in momenten van conflict een space holder kan zijn. Uiteraard heb je het recht je eigen gezonde grenzen te stellen. Maar het geeft een man enorme kracht en balans om te leren een vrouw ruimte te geven. Luister naar wat er in haar speelt en probeer te voelen wat ze voelt. Als je haar afwijst, wijs je ook de vrouwelijke energie in jezelf af. En de wereld wordt al veel te lang gedomineerd door mannelijke energie die zijn vrouwelijke component afwijst. Als je je kwetsbaar blijft opstellen, stevig blijft staan en in contact blijft staan met je eigen emoties, herstel je niet alleen je eigen balans. Je draagt ook bij aan de heling van het collectief.

4. Leer een vorm van zelfverdediging

Dit is het vervolg op punt 2. Met een vechtsport of vorm van zelfverdediging leer je je boosheid en agressie te reguleren. Andere mensen zullen zich ook veiliger bij je voelen. Daarnaast is zelfverdediging een goede oefening om confrontaties niet uit de weg te gaan, maar ze met rust en kalmte aan te kijken. Ik heb het geluk gehad om een student van de oprichter van Krav Maga, een Israëlische vorm van zelfverdediging, te ontmoeten. Het was een oude, dunne en vriendelijke man van 71 jaar oud. Zodra hij lesgaf, kwam er een ongelofelijke kracht en snelheid in hem naar boven. Hij vertelde dat Krav Maga is ontwikkeld voor mensen met een goed hart. Mensen die het pad van kwaad en duisternis hebben gekozen, zijn vaak in het bezit van wapens. Mensen die het pad kiezen van licht en liefde, beoefenen vrede. Maar dit maakt deze groep wel een eenvoudig en kwetsbaar doelwit. Zij missen de wapens om zichzelf te verdedigen. Krav Maga geeft hen de wapens die ze nodig hebben.

5. Vraag om feedback

Het wordt mannen vaak aangeleerd dat ze alles zelf kunnen en moeten doen. Ook als het gaat om zelfontwikkeling. Maar er zijn nou eenmaal plekken in jezelf waar je in je eentje moeilijk bij komt. Je schaduwkant bijvoorbeeld. Deze onderzoeken is moeilijk en daarom mag je om hulp vragen. Je hoeft dit proces niet alleen te doorlopen. Vraag je vrienden om feedback over hoe jij overkomt. Start een mannengroep of sluit je bij een aan. In mannengroepen geef je elkaar feedback zodat je een krachtigere en kwetsbaardere man kunt zijn. Durf fouten te maken. We zijn niet perfect, maar we doen ons best. We hebben nog niet zo veel goede voorbeelden. Echte intelligente, krachtige, kwetsbare en liefdevolle mannen zijn er (nog) niet veel. Wie weet kun jij een voorbeeld zijn voor de rest.’

Wil je verder nog iets meegeven? Een laatste advies of een wijze raad?

Dennis: ‘Overstijg hetgeen wat je aangeleerd is, maar vergeet niet je ware aard. En nog een praktische tip: het boek De kracht van echte mannen van David Deida is een aanrader.’

Dennis van Miltenburg (1991) is een holistisch coach en therapeut. Zijn pragmatische Holistic Movement Methode heeft talloze mensen geholpen en genezen. Zijn werk is gebaseerd op het intuïtief en gestructureerd lezen wat het lichaam te zeggen heeft, want het lichaam liegt niet. Dennis schreef de boeken De Holistische Reis en Holistisch Helen.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.