Spring is coming! Zo laat jij je betoveren door Ostara, lentegodin van de oude Kelten

Heart + Soul
lentegodin

Terwijl wij voornamelijk binnen zitten, draait de natuur buiten gewoon door. Gelukkig maar, niet alles komt stil te liggen door de coronacrisis. Op vrijdag 20 maart 2020 vindt de lente equinox plaats. Dit markeert de komst van het voorjaar. Juist nu, in tijden van grote onrust, is het belangrijk om stil te staan bij de positieve dingen in het leven en hetgeen wél doorgaat. De komst van een nieuw seizoen is zo’n moment. De oude Kelten en Germanen vierden het voorjaar met een heus seizoensfeest; Ostara, tere ere van de lente godin Ostara. Stap jij in hun voetsporen en vier je de lente met hen mee?

Spring is coming! Zo laat jij je betoveren door Ostara, lentegodin van de oude Kelten

Ook al ziet ons dagelijks leven er momenteel anders uit, de natuur draait onverstoorbaar haar jaarlijkse programma af. In de nacht van 20 op 21 maart om 04.49 precies vindt de lente equinox plaats. Op dat moment staat de zon loodrecht boven de evenaar. En wint het licht het definitief van het donker. Vanaf nu zijn de dagen weer langer dan de nachten. De winterslaap van Moeder Aarde is definitief voorbij. Het voorjaar is aangebroken. Dit vierden de oude Kelten en Germanen met het lentefeest Ostara. In veel culturen wordt dit feest nog steeds gevierd, maar dan onder de noemer Pasen.

Acht natuurfeesten per jaar

Onze verre voorouders volgden het ritme van de natuur en haar seizoenen. De Kelten en Germanen hadden niet vier (zoals wij), maar acht ‘seizoenen’. Elke zes weken stonden ze stil bij de overgang naar een nieuwe periode in het jaar. Omdat zij direct afhankelijk waren van de opbrengsten van het land, werden deze seizoensveranderingen uitgebreid gevierd. Zo voerden ze samen ceremoniën en rituelen uit om Moeder Aarde te bedanken en hun blijdschap met elkaar te delen.

Ostara: Godin van de Lente

Nu het voorjaar is aangebroken is het tijd voor het seizoensfeest Ostara. Met de komst van Ostara breekt een nieuwe periode aan: de barre winter is eindelijk voorbij. De Kelten en Germanen, die afhankelijk waren van de jacht en landbouw, hoefden niet meer zo spaarzaam met hun voorraden om te gaan en dat werd gevierd. Van oudsher duurde dit feest daarom wél twaalf dagen lang met als hoogtepunt de eerste volle maan na de equinox.

Ostara brengt vruchtbaarheid en zon

Tijdens het Ostara feest werd de terugkeer van de lente godin Ostara uit haar lange winterslaap gevierd. Zij symboliseert de overwinning van het licht. Zij brengt de zon, scheppende kracht en creativiteit mee. Ook brengt zij hoop op nieuw leven en nieuwe ontwikkelingen. Haar naam verwijst dan ook naar het Oosten, de plek waar de zon opkomt. Met de komst van Ostara is dan ook een nieuwe periode van vruchtbaarheid, groei en overvloed aangebroken. Niet alleen in de natuur, maar ook in onszelf. Ostara geeft je de kracht die je nodig hebt om je droomzaadjes (die je afgelopen winter hebt geplant) te laten ontkiemen. Om te kunnen groeien heb jij net zoals een plant optimale omstandigheden nodig. De viering van Ostara is een goed moment om te kijken waar dingen uit balans zijn geraakt, om dit zo nodig bij te stellen. Misschien kan je de tijd die je nu ‘gedwongen’ thuis zit hiervoor goed gebruiken. Zie de situatie als een soort retreat om even naar binnen te keren en naar je leven te kijken. Ben je ondertussen toe aan een feestje? Creëer dan je eigen Ostara ritueel.

Je eigen Ostara ritueel

Een Ostara ritueel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat er vooral om dat je bewust stilstaat bij de komst van de lente. Op die manier kom je wat dichter bij de natuur te staan en dat heeft altijd een heilzaam effect. Dit kun je de komende weken rond Ostara doen om de komst van de lente te vieren:

 • Trek de natuur in en verzamel de bloemen die jou blij maken. Neem ze mee naar huis en ga hun magische werking na. Iedere bloem heeft een eigen symboliek en betekenis. Wat wil de bloem jou vertellen over wat belangrijk is in je leven? Traditioneel ging men op de avond van de lente equinox naar het open veld om wilde bloemen te plukken.
 • Versier je altaar met de volgende kristallen: amethist, aquamarijn en rozenkwarts, maansteen en/of turkoois.
 • Bak een taart en versier deze met eetbare bloemen.
 • Versier je huis met kruiden uit het seizoen (of kook ermee), zoals basilicum, laurierblad en engelwortel.
 • Plant een zaadje met intentie: fluister de intentie die je wil manifesteren tijdens het planten van het zaadje.
 • Maak een magisch wens-ei, hoe je dit doet vind je hieronder.

Maak een magisch wens-ei

In de oude Keltische en Germaanse traditie speelde het ei een belangrijke rol tijdens het lentefeest. Het ei stond voor nieuw leven en vruchtbaarheid en werd daarom onder de akkers van boeren begraven. Men geloofde dat de vruchtbare eigenschappen van het ei zo op het land konden worden overgebracht. Waarschijnlijk is op deze manier het versieren en verstoppen van paaseieren ontstaan. Stap in de voetsporen van deze traditie en verf tijdens Ostara gekookte eieren met verschillende kleuren. Verbind je tijdens deze bezigheid met de stralende lentegodin. Voel je de lentekriebels al in je buik? Zet de eieren op een mooi plekje in het zicht. Volg dan de volgende stappen:

 • Kies 1 ei uit en schrijf daar je wens op, waar je groeikracht aan wilt geven.
 • Laad het Ei vervolgens op met jouw wens. Dit doe je door het ei in je handen te nemen en je te focussen op je wens. Visualiseer dat jouw droom zich in jouw leven manifesteert. Spreek je wens hardop uit en blijf dit herhalen tot het voor jou goed voelt.
 • Begraaf dit ei bij zonsondergang buiten in de aarde (kan ook in een bloempot). Schenk bij dit ei ook iets voor groeikracht voor moeder aarde waarvan je weet dat het haar zal helpen om weer tot volle ontplooiing te komen (bijv zaadjes).
 • Dank Moeder Aarde en de Lentegodin terwijl je jouw ei met jouw wens begraaft en laat het dan los. Vertrouw erop dat jouw wens in behandeling wordt genomen door de Lentegodin.

Ostara viering

Wil jij dit traditioneel vieren met een grote groep? Dat kan, online wel te verstaan ;-). Er stond op 21 maart een groot evenement gepland bij Ruigoord in Amsterdam. Dit is gecancelled vanwege het coronavirus. Maar daar hebben de organisatoren iets op bedacht. In dit Facebook evenement zal er op 21 maart een gezamenlijk moment gecreëerd worden waarbij je op meditatieve wijze je bewustzijn kan verbinden met anderen en lentegodin Ostara.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.