Déze woorden kun je beter vermijden voor een liefdevoller leven

Heart + Soul
kracht woorden, muriel dalmulder, geweldloze communicatie
karlijn visser

Karlijn Visser
08.08.2019

Ooit weleens stil gestaan bij de impact die woorden hebben op je leven? Omdat ze behoorlijk bepalend zijn voor hoe je je voelt, vroegen we Life coach en NLP trainer Muriel Dalmulder in dit onderwerp te duiken. Zij weet als geen ander dat woorden dragers zijn van energie en je ‘moeten’, ‘proberen’ en ‘maar’ beter zo snel mogelijk uit je woordenboek kunt gummen. Het resultaat is een vrolijker, succesvoller leven met meer waardevolle verbindingen. 

Déze woorden kun je beter vermijden voor een liefdevoller leven

Het is wetenschappelijk bewezen dat alles energie is. Ook dat wat wij denken, voelen en zeggen. Energie bestaat uit bepaalde trillingen ofwel frequenties. Woorden zijn dragers van energie en hebben een trilling. Er zijn woorden die een positieve invloed hebben op hoe je je voelt en er zijn woorden die je energie juist naar beneden halen. Gelukkig weet Muriel hier alles van.

Hoe maak je zichtbaar dat woorden energiedragers zijn?

Muriel Dalmulder feel the flow tranquini inspiratorMuriel: De Japanse wetenschapper Masuro Emoto heeft dit op een prachtige manier onderzocht en visueel aangetoond door middel van water kristallen. Hij stelde water bloot aan bepaalde muziek (rock en klassiek) en aan gedachten en woorden. Emoto vroor het water vervolgens in zodat er waterkristallen ontstonden. Zo kon hij aantonen dat invloeden van buitenaf en van binnen, zoals muziek, gedachten, woorden en ook beeld (tekst en foto’s) het water qua energie beïnvloedt. Prikkels met een positieve trilling (zoals liefde) lieten mooie, harmonieuze waterkristallen zien. Dit in tegenstelling tot prikkels met een negatieve trilling (zoals het woord ‘schuldig’ of ‘boos’). Als we dit bekijken vanuit Neuro Linquistiek en de ‘Study of Excellence’, NLP, is aangetoond dat wat je intern tegen jezelf zegt – samen met je fysiologie – bepaalt hoe je je voelt van binnen. En hoe je je voelt van binnen, werkt door in je gedrag. En je gedrag bepaalt het resultaat. Vandaar dat wat we zeggen, denken, lezen of horen allemaal een uitwerking heeft op hoe we ons voelen en op ons resultaat.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Welke woorden kun je beter vermijden?

Muriel: ‘Er zijn veel woorden die je dagelijks gebruikt, maar beter kunt vermijden als je je er bewust van bent. Een grote impact op je resultaat hebben de woorden ‘moeten’, ‘maar’ en ‘proberen’. Zodra je die gaat vermijden zal het resultaat verbeteren. De Dikke van Dale zegt het volgende over deze woorden:

Moeten: behoefte hebben, verplicht zijn tot.
Proberen: beginnen met of zich voorbereiden op een handeling waarbij men onzeker is over de kans van slagen.
Maar: tegenwerping, bedenking.

Het woord MOETEN: vraag je elke keer als je dat woord gebruikt af of je iets ‘moet’ of dat je iets ‘wil’. Vervang je ‘moeten’ door ‘willen’ dan gaat je energie stromen. Voel eens hoe anders onderstaande zinnen op je overkomen.

Ik moet nog zoveel aan mijn gezondheid doen.
Ik wil nog zoveel aan mijn gezondheid doen.

Als je het woord PROBEREN gebruikt, blijft er een onzekerheid of het lukt. Terwijl als je in plaats daarvan IK DOE HET gebruikt, dan lukt het je gewoon.

Bekijk de twee voorbeelden hieronder en voel het verschil!

Ik probeer mijn werk echt anders te doen na jouw feedback.
Ik doe mijn werk/ik werk echt anders na jouw feedback.

Als je iedere keer dat je het woord MAAR gebruikt, het vervangt door het woord EN, is het alsof er een dam wordt weggehaald. Kijk eens hoe anders de tweede zin voelt door het vervangen van het woord ‘maar’ in ‘en’:

Ik heb het fijn met jou, maar ik wil vaker met je praten.
Ik heb het fijn met jou en ik wil vaker met je praten’.

En welke woorden hebben juist een heel positieve uitwerking?

Muriel: ‘Woorden als liefde, willen, geluk, passie, inspiratie, blij, energie, ruimte, licht’.

Heeft je tone of voice ook invloed op je stemming?

Muriel: ‘Natuurlijk, want met intonatie geef je extra betekenis/energie aan woorden. Er is zelfs onderzoek gedaan dat intonatie/tone-of voice nog meer impact heeft op onze communicatie dan de daadwerkelijke woorden. Hoe je houding en intonatie is terwijl je iets uitspreekt, bepaalt hoe jouw communicatie overkomt of gevoeld wordt. Wat dat betreft zijn kinderen fantastische spiegels: die voelen feilloos of je meent wat je zegt of niet’.

Hoe train je jezelf om woorden anders te gebruiken?

Muriel: ‘Door te oefenen in het bewust kiezen van woorden. Dat begint met het nemen van de beslissing dat je jezelf wil trainen in het bewust gebruiken van woorden voor een beter resultaat. Vervolgens neem je een vast moment om te reflecteren tot het een automatisme wordt. Zodra het nieuwe patroon is aangeleerd, ben je je in het moment zelf al bewust van dat wat je zegt en denkt. En ga je – heel belangrijk – bewust de woorden met een negatieve lading omzetten naar woorden met een positieve energie’.

Duurt het lang voordat iets een automatisme wordt?

Muriel: ‘Als je dit bewust 21 tot 30 dagen doet creëer je een nieuw patroon. Deze methode noem je neuroplasticity. In het nu zijn, door je aandacht te verleggen vanuit doen naar even stilstaan helpt ook. Even focussen op je lage buikademhaling en het voelen van je lichaam. En dat gaat sneller dan je denkt, just do it! Je leert van een afstand naar jezelf te kijken en te reflecteren op de woorden die je gebruikt. En het helpt je om bewust in het moment zelf te kunnen veranderen wat je wil’. Meer info over Muriel en haar werk: murieldalmulder.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link