Zó overleef je Koningsdag als Hoog Sensitief Persoon

by Evelyn van Hasselt 24.04.2018

Iemand die zeer gevoelig is wordt ook wel een Highly Sensitive Person genoemd. Ben je een HSP, dan ervaar je prikkels een stuk intenser en merk je signalen en details sneller op. En dat kan behoorlijk vermoeiend zijn. Zéker op een dag als Koningsdag.

Zó overleef je Koningsdag als Hoog Sensitief Persoon

Felle lichten, harde geluiden, spanningen in de lucht: bij hooggevoelige mensen komen dit soort prikkels sterker binnen dan bij anderen. Zo’n 20% van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Wil je weten of je hooggevoelig bent? Dan kan een HSP test je meer duidelijkheid geven. De test die je hier vindt is ontwikkeld door Elaine Aron, psycholoog en grondlegster van het begrip HSP en geldt wereldwijd als een betrouwbare methode om hooggevoeligheid te meten.

Aanstellerij?

Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP overkomen als een aansteller. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd wat kan leiden tot overprikkeling. Als deze vorm van overbelasting te lang duurt, kan dit zelfs resulteren in een burn-out. Nu hoef je op Koningsdag heus niet achter gesloten gordijnen te bivakkeren, maar mensenmassa’s vermijden is voor een HSP lang geen gek idee. De beste plekken om naar toe te gaan? Het strand en het bos.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Koningsdag aan zee

Je hersenen zijn 24/7 bezig met het registreren van geluid. Onderin je hersenstam, in je reptielenbrein, wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden zoals het rinkelen van een telefoon of het voorbijrazen van een trein. Het meest prettig voelen we ons op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden helpt het ruisen van de zee ons op een diep niveau te ontspannen. Dat maakt het strand tot de perfecte Koningsdag hideaway voor een HSP. Tip: mijn favoriete strandtent Aloha in Wijk aan Zee is op 27 april gewoon open. Ga je hier ontbijten? Bestel dan vooral de power pancakes. Het lekkerste lunchgerecht? De glory bowl en huevos rancheros zijn verrukkelijk!

Koningsdag in het bos

Als HSP zie je op Koningsdag misschien liever bomen dan mensen. Gelijk heb je! Uit een Frans onderzoek onder een groot aantal boswandelaars is gebleken dat wandelen in de natuur stress verlaagt. Deelnemers aan dit onderzoek moesten iedere dag een dertig minuten durende boswandeling maken. Na iedere wandeling werd hun speeksel onderzocht op het stresshormoon cortisol. Al na drie wandelingen nam de hoeveelheid cortisol af en hadden de deelnemers het gevoel weer helemaal tot rust te zijn gekomen. En voor een HSP is dat geen overbodige luxe.

Baanbrekende documentaire: Sensitive – The Untold Story

sensitive the untold storyHooggevoeligheid is een onderwerp waar we op Holistik regelmatig over schrijven, ook omdat Karlijn hooggevoelig is en daar af en toe behoorlijk wat last van heeft. Op zoek naar antwoorden stuitte ze op Sensistive – The Untold Story. In deze documentaire over hooggevoeligheid legt de Amerikaanse psycholoog en HSP grondlegger Elaine Aron precies uit wat hooggevoeligheid is, welk wetenschappelijk bewijs er is en waarom we veel meer begrip zouden moeten hebben voor hooggevoelige mensen. Reden genoeg om deze baanbrekende documentaire naar Amsterdam te halen vind je niet? En dus organiseren we een screening op zondagmiddag 2 september 2018 bij Club Dauphine, vlakbij het Amstelstation. Ben je HSP of is iemand in jouw directe omgeving hooggevoelig? Dan is Sensistive – The Untold Story een feest van herkenning. Kaartjes à €19,50 voor 2 september koop je hier.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link