Kinderwens: hoe kom je er achter of jij die wel écht hebt? Een liefdespsycholoog legt uit…

Heart + Soul
kinderwens, chaja kruijssen

Chaja Kruijssen
21.02.2018

Vroeger was het geen vraag. Je deed het gewoon. Als vrouw hoorde je kinderen te krijgen. Zo niet? Dan werd je met een scheve blik aangestaard. Zeker wanneer kinderloos door het leven gaan een bewuste keus was. Tegenwoordig horen we steeds vaker dat vrouwen van begin 30 twijfelen of ze wel kinderen willen krijgen. Het heeft natuurlijk een enorme impact op je leven, en dat is iets waar niet elke vrouw zich prettig bij voelt. Of misschien is de verminderde kinderwens ook wel een gevolg van de overbevolking. Moeder Aarde is simpelweg niet in staat om nog meer mondjes te voeden. De vruchtbaarheid van de aarde neemt drastisch af door de manier waarop de mens met haar omgaat. Om meer zicht te krijgen op je eigen proces ten opzichte van het wel of niet krijgen van kinderen, vroegen we liefdes psycholoog Chaja Kruijssen om raad. Ze geeft advies over hoe je tot een wel overwogen beslissing komt…

Kinderwens: hoe kom je er achter of jij die wel écht hebt? Een liefdespsycholoog legt uit…

Chaja: Laten we beginnen met een stukje context. De pil kwam pas in de zestiger jaren op de markt. Met als gevolg: de sensuele vrijheid voor vrouwen om zonder angst om zwanger te worden te vrijen met wie je maar wilde. Voor die tijd werd je ook met condoom vaak ongewenst zwanger. Dan moest je, vooral in de kerkelijke kringen, wanneer je eenmaal zwanger was met elkaar trouwen. Door het pilgebruik werd kinderen krijgen een keuze. Met je vriendje besprak je openlijk of je aan de pil was of niet, omdat je zéker nog niet zwanger wilde worden. Het was gangbaar om als vers getrouwd stel (wat bijna iedereen toen nog deed) zo snel mogelijk aan kinderen te beginnen. Dat hoorde er gewoon bij. Het was eerder de vraag of je als vrouw zou blijven werken… Bovendien was je verzekerd van alimentatie mocht je huwelijk stranden. Je begrijpt: de vraag “heb ik überhaupt wel een kinderwens?” was toen niet zo’n hot topic. Het was eerder zeer problematisch als je geen kinderen kon krijgen.

Wel of geen kind: een persoonlijk vraagstuk

Tegenwoordig werken alle jonge vrouwen, of ze nu een relatie hebben of niet. Veel meer dan vroeger staan mensen nu onder druk om op alle bekende terreinen actief en het liefst ook nog succesvol te zijn: carrière, persoonlijke ontwikkeling, sport, sociale contacten, social media, huishouden, etc. Voor een werkende vrouw die samenwoont of getrouwd is, is het nu een persoonlijke vraag geworden of jij zelf wel kinderen wil, of niet. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen inkomen en voor de helft van de zorg van de kinderen. Hierdoor wordt het hebben van kinderen een andere belasting voor vrouwen dan vroeger.

Wanneer ben je klaar voor een kind?

Je kan lijstjes maken met voors en tegens. Maar op die manier kom je meestal niet achter een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’. Misschien helpt het jezelf om in een meditatie te voelen of er een zieltje is wat bij jou wil incarneren en of je bereid bent dat zieltje in je leven toe te laten. Voel je een diep ‘ja’? Dan weet je dat jouw ziel bereid is een ander persoon de weg naar zelfstandigheid in liefde te willen leren. Want het gaat niet om kinderen krijgen (dat is binnen een jaar gepiept), maar om kinderen te hebben en daar álle verantwoordelijkheid voor willen dragen. Welk besluit je ook neemt over het wel of niet willen krijgen van een kind op dit moment in je leven, ik raad je sowieso aan de overwegingen en het uiteindelijke besluit op te schrijven. Bewaar deze belangrijke aantekeningen goed. Zo weet je later nog heel helder waarom je toen dat besluit hebt genomen. Anders bestaat de kans dat je tijdens het klimmen van de jaren als je leven anders verloopt dan je toen bedacht had, je aan geschiedvervalsing gaat doen en spijt krijgt dat je toen geen kind wilde.

Beslissen over een baby

De juiste beslissingen kunnen nemen heeft veel te maken met zelfkennis. Neem je bijvoorbeeld vaker besluiten waar je spijt van hebt; ben je altijd té rationeel, té impulsief, té laat? Dan weet je dat jouw manier van besluiten nemen eigenlijk niet bij jouw ziel past en wat daar echt voor verlangen in besloten ligt. Ik adviseer je om daar naar te kijken. Als je voldoende zelfkennis hebt, kan je op jezelf vertrouwen dat je besluit juist is. Of het een goed besluit was zal je van te voren nooit weten. Want het leven loopt altijd anders dan je denkt. Als je later geen kind hebt is dat misschien heel verdrietig. Maar je weet in ieder geval dat in de situatie waarin je toen zat, het juiste besluit hebt genomen. Als je wel een kind hebt gekregen en het valt zwaar omdat je alleen komt te staan, of het kindje een afwijking heeft, kan je evengoed spijt krijgen. Ook dan is het een levenskunst om trouw te blijven aan je besluit.

Meer informatie over het werk en de praktijk van Chaja Kruijssen vind je hier: onderwegnaarjezelf.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link