Last van keuzestress? Deze 3 intelligentiebronnen in je lijf wijzen je de weg

Heart + Soul
goede voornemens keuzes hoofd hart buik
Jasper Scholten, millennial

Jasper Scholten
10.01.2018

Luisteren naar het hart is als in een helikopter stappen om de volledige route te zien, terwijl het hoofd niet verder kan kijken dan de eerst volgende kruising. De start van het nieuwe jaar is voor velen het ideale moment voor goede voornemens, planningen en misschien zelfs wel voor het creëren van een bucket list. Maar hoe zorg je dat je dingen kiest die ook echt bij je passen? Door je af te stemmen op de wijsheid van je hart en de lineaire ingestelde mind soms op een zijspoor te zetten. Auteur en persoonlijk leiderschapstrainer Jasper Scholten geeft uitleg.

Last van keuzestress? Deze 3 intelligentiebronnen in je lijf wijzen je de weg

‘Wat wil je?’ is een van de meest fundamentele en belangrijke vragen die er zijn. Het antwoord op deze vraag bepaalt welke keuzes we maken. En die keuzes bepalen uiteindelijk weer wie of wat we worden. Dat goede keuzes belangrijk zijn, is zodoende een understatement. Keuzes zijn de essentie voor de kwaliteit van ons leven. Dat weten we stiekem ook al even, anders zouden faalangst, FOMO (fear of missing out) en keuzestress niet zo vaak in het nieuws zijn. Deze bij-effecten laten wel zien dat het vaak lastig is om keuzes te maken goed bij je passen. Want ja, hoe maak je nu eigenlijk dé juiste keuze? Een manier waar ik goede ervaringen mee heb is het raadplegen van de drie intelligentiebronnen die in ons lichaam zitten.

Je hoofd: dé intelligentiebron?

Het brein – de meest bekende en meest voor de hand liggende intelligentiebron. Door middel van analyseren en beredeneren kunnen we een afweging maken wat de beste keuze is. Daarnaast zorgen herinneringen er ook voor dat we niet vaak dezelfde fout maken. Hoewel dit dus een bijzonder handige intelligentievorm is, is ons hoofd als kieswijzer vrij beperkt en soms zelfs onbetrouwbaar. Dat heeft te maken met het feit dat (irreële) angsten en overtuigingen een belangrijke rol spelen in het denken. We maken veelal keuzes gebaseerd op wat (niet) hoort, (niet) mag, zou moeten zijn of wat gevaarlijk kan zijn. De vraag is of deze overtuigingen ons helpen of juist tegenwerken in het leven. We maken vaak keuzes op basis van de verwachtingen van anderen. Betekent dat anderen beter weten wat bij je past dan jezelf? Nee, natuurlijk niet. De beperking van het denken wordt ook duidelijk wanneer iets klopt op papier, maar het niet goed voelt. Voorbeelden zijn wanneer je op huizenjacht gaat of aan het daten bent. Je kunt soms geen of weinig redenen bedenken waarom het huis of de persoon niet bij je past. Je ‘weet’ gewoon dat het zo is. Dit laatste voorbeeld slaat gelijk een bruggetje naar de volgende intelligentiebron.

Vertrouw je hart

Het lijkt erop dat steeds meer mensen erkennen dat ook het hart een intelligentiebron, of beter gezegd een intelligentiekanaal is. De onderzoekers van HearthMath en professoren als David Servan-Schreiber concluderen dat het hart informatie oppikt uit het (kwantum)veld, waar alle informatie over het verleden, heden en toekomst is opgeslagen, en die informatie doorgeeft aan de rest van het lichaam. Zo ‘weten’ we bijvoorbeeld wie we kunnen vertrouwen, waar iemand in een mensenmassa is of welk straatje we beter kunnen vermijden. En het bijzondere is dat we het rationeel niet kunnen verklaren. Het hart heeft toegang tot informatie die voor de lineaire ingestelde mind niet beschikbaar is. Luisteren naar het hart is als in een helikopter stappen om de volledige route te zien, terwijl het hoofd niet verder kan kijken dan de eerst volgende kruising.

Onverklaarbaar onderbuikgevoel

De derde intelligentiebron is de buik die net zoals het hart werkt met je intuïtie. Wat is dan het verschil? Je buik geeft voornamelijk informatie die betrekking heeft op onze primaire levensbehoeften als veiligheid en relaties. We kennen allemaal wel het onderbuik gevoel dat er iets niet klopt, of het hebben van vlinders in de buik. Het raadplegen van je buik kan interessante inzichten geven of een situatie wel echt zo angstig is als we denken (bijvoorbeeld het opzeggen van je baan of het beëindigen van een relatie).

Stappenplan: zo kom je tot de juiste keuze

Sta je voor een belangrijke keuze of weet je door alle tegenstrijdige gedachten niet meer naar welke je moet luisteren? Vraag het deze drie lichaamsdelen. Het is heel simpel:

  1. Haal eerst diep adem zodat je loskomt van je gedachten.
  2. Ben je rustig geworden? Stel jezelf dan gesloten vragen (ja/nee/een concrete uitkomst) om de beurt aan je hart, buik en hoofd.
  3. Voel of merk op hoe de verschillende onderdelen reageren op de vraag.
  4. Schrijf op wat ieder onderdeel zegt.
  5. Maak voor jezelf de afweging naar welk onderdeel (of onderdelen) je wilt luisteren. Onthoud: angst is een slechte raadgever.

Zo heb ik aan mezelf gevraagd of ik wel weg moest gaan bij mijn vorige werkgever. Mijn hoofd zei nee, maar mijn hart en buik zeiden ja. Ondanks dat ze niet alle drie op één lijn zaten, wist ik wel naar welke delen ik het beste kon luisteren. Deze oefening gaf mij genoeg vertrouwen om de sprong in het diepe te maken. Die sprong was in mijn gedachten gigantisch groot! Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik deze oefening heb gedaan, en mij heb laten leiden door mijn buik en hart. Luisteren naar iets anders dan alleen gedachten kan verrassende antwoorden en zelfs zeer positieve levenswendingen geven. Ik wens je veel goede keuzes toe!

Meer info over Jasper Scholten zie jasper-scholten.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link