De Dramadriehoek: zo stap jij deze kerst uit de rol van Redder, Aanklager of Slachtoffer

Heart + Soul
kerst dramadriehoek
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
22.12.2020

Kerstmis gaat over verbinding, vrede en samen genieten. Maar wat als juist deze thema’s gevoelig liggen in jouw familie… Vaak komen tijdens de feestdagen hardnekkige familiepatronen aan het licht en ontstaat er spanning. De Dramadriehoek geeft inzicht in deze dynamiek en bestaat uit de rol van redder, aanklager en slachtoffer. Waar herken jij jezelf in? Transformatiecoach Daniëlle Stotijn vertelt je er alles over, inclusief 5 waardevolle adviezen om mee uit de Dramadriehoek te stappen. 

De Dramadriehoek: zo stap jij deze kerst uit de rol van Redder, Aanklager of Slachtoffer

meditatie, danielle stotijnDaniëlle: ‘Een familie die gezond functioneert is gericht op het welzijn en geluk van elk familielied, gebaseerd op veiligheid en verbinding. Helaas gaat er in dit fundament bij veel families vaak iets mis en is het moeilijk om hier open over te zijn. Het gezamenlijke belang en het in stand houden van patronen in de familie gaat dan vóór op de individuele behoeften van een familielid. En omdat niet alle leden van de familie kunnen of willen veranderen, blijven patronen vaak hardnekkig hangen. Juist met kerst, als we onszelf even terugplaatsen in onze familie van herkomst, komen die aan het licht.

De Dramadriehoek

Kerst is daarom niet voor iedereen altijd even leuk. Maar als je je bewust wordt van wat er gebeurt en wat jouw rol is, ontstaan er ook keuzes. Keuzes om uit de Dramadriehoek te stappen en de feestdagen zó te vieren zodat je er ook echt van kunt genieten. De Dramadriehoek bestaat uit drie rollen: de Redder, de Aanklager en het Slachtoffer. Zodra je in één van die rollen bent beland, zit je in de Dramadriehoek vast. Naarmate het ‘spel’ vordert, verschuif je vaak naar andere posities. Maar de uitkomst is altijd een negatief gevoel. Je hebt namelijk niet je ware pijn, behoeften, verlangens of grenzen gecommuniceerd, maar onbewust gekozen voor de Dramadriehoek. Laten we kijken hoe de drie rollen in elkaar zitten.

De Redder

Als jij je in de positie van de Redder bevindt, zorg je voor anderen en doe jij meer tijdens de kerst dan de ander. Waarschijnlijk sloof je je altijd uit met kerst en eet de familie graag bij jou. Je besteedt veel zorg aan de juiste cadeautjes en het diner is zó samengesteld dat het voor iedereen lekker is. Je huis is ook nog eens schoon, gezellig en volledig versierd. Kortom, je bent de reddende kerstengel van de hele familie en waarschijnlijk is dat altijd zo geweest. Maar waarom is het dan toch ieder jaar zo’n strijd, en eindig je met een verward kerstkapsel en klotsende oksels pas tegen het einde van het kerstdiner op een stoel, aan die door jou versierde kersttafel? Alle anderen kunnen altijd zo ontspannen genieten… Als je je in de positie van de Redder bevindt, bouw je vaak wrok op die je in de rol van de Aanklager doet belanden.

De Aanklager

Als je in de positie van de Aanklager zit, geef je de ander in het spel onbewust de schuld en dus de verantwoordelijkheid voor jouw opgebouwde rotgevoel. ‘Kijk je zussen nou lekker ontspannen aan die tafel zitten’, ‘het is ieder jaar hetzelfde’, ‘geen vinger uitgestoken’, ‘niet eens gevraagd of ze ergens mee konden helpen’, ‘nou, laat maar zitten, ik doe het zelf wel’. Als je je in de aanklagerspositie bevindt, bouw je vaak frustratie op die je in de rol van het slachtoffer doet belanden.

Het Slachtoffer

In de rol van het Slachtoffer ondermijn je vooral jezelf. Het voelt alsof je familie, de kerst en allerlei dingen buiten jezelf jou expres ondermijnen. Maar uiteindelijk ben je het zelf. Slachtoffers verwachten dat alleen anderen het rotgevoel voor hen kunnen oplossen. Geloven dat ze dit op een dag zelf kunnen doen is bijna onmogelijk.

Stap uit de Dramadriehoek

De drie rollen zijn alle drie symbiotisch van aard, omdat de één de ander op een ongezonde manier aanvult en ze niet zonder elkaar kunnen. Het vreemde ervan is, dat de betreffende familieleden zich veelal niet bewust zijn van de manier waarop ze zich gedragen. Ze houden zichzelf en de ander gevangen in de symbiose. Daarom kan kerst met je familie zoveel oude pijn en weerstand triggeren en is het lastig om patronen te veranderen. Toch is dit niet onmogelijk. De onderstaande 5 tips helpen je op weg.

1. Onderzoek

Je kunt pas actie ondernemen om uit de Dramadriehoek te stappen, als je duidelijk ziet welke patronen rondom kerst bij jou opspelen. Reflecteer dus eens op vorige jaren. Je weet bijvoorbeeld inmiddels dat je gewoonlijk iedereen confronteert na een paar wijntjes en weer de zondebok van het gezin wordt. Of dat je alle verantwoordelijkheid neemt voor het kerstdiner en alle anderen alleen komen opdagen. Of je vader zal je weer niet serieus nemen aan tafel en vragen wat je bezig houdt en je moeder zal je weer geen cadeau geven dat echt bij jou past; maar iets wat zij zelf leuk vindt… etc.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

2. Plan vooruit

Door vooruit te plannen en voelen kun je voorkomen dat je onbewust een rol of gewoonte inglijdt. Plan bijvoorbeeld hoe je heftige discussies en conflicten kunt vermijden. Neem jezelf voor om ‘nee’ te zeggen tegen dat wat je niet echt wilt doen. Vereenvoudig je kerst to-do-lijst.

3. Wees eerlijk

Ga van het hek van de verplichting af. Verplichting is ‘op het hek zitten’, waarbij je geen volledig ‘ja’ of ‘nee’ zegt tegen een ervaring. Onbewuste toewijding walst dan over jouw oprechte behoeften heen. Diep van binnen wil je bijvoorbeeld iets helemaal niet doen, maar je hebt jezelf jaren geleden wijsgemaakt dat het ‘gewoon moet’, en dus doe je het maar weer. Dit is een vorm van zelfverraad. Wees eerlijk en loyaal naar jezelf, maak een keuze en spring van het hek.

4. Accepteer

Als mensen of patronen in je familie de kerst voor jou verpesten en zij niet openstaan ​​voor een kwetsbare, authentieke discussie over hoe het anders kan, accepteer dan dat je deze mensen niet kan veranderen. Geef het idee op dat zij de perfecte familie moeten zijn. De verwachting dat het op een magische dag anders zal zijn, is een van de grootste manieren om jezelf pijn te doen. Je weerstand is volkomen logisch, maar zal ze niet veranderen. Het zal je alleen maar chronisch teleurgesteld en gekwetst achterlaten. Als van moeder niet kan worden verwacht dat ze iets voor je koopt waar je om geeft, ga zelf naar de winkel. Als van vader kan worden verwacht dat hij je ondervraagt ​​over wat je met je leven doet, omring jezelf dan met mensen die wél de waarde van wat je doet inzien. Bereid je van te voren voor op zijn vragen en bedenk alvast wat je zult antwoorden.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

5. Ontspan

Stop met geloven in sprookjes. Geen enkele familie of kerst is perfect. Het leven – vol met triggers, behoeften en  uitdagingen – stopt helaas niet tijdens de feestdagen dus probeer niets te forceren. Die perfecte momenten komen wanneer je ze ’t minst verwacht. Creëer ook vooral nieuwe tradities die kerst voor jou ontspannen maken. Stel jouw eigen unieke kerstfeest samen, geniet op een manier die bij jou past. Zo keer je de energie van kerst van ‘het onbewust ondergaan en incasseren’ naar ‘bewust ervaren en geven’, en dat geeft uiteindelijk het kerstgevoel.’ Kijk voor meer informatie over Daniëlle en haar werk op houseofmastery.nl

Meer lezen van Daniëlle?

Transformatiecoach legt uit: zo werkt jouw ‘Wees Perfect’ overlevingsstrategie 
Transformatiecoach: zo werkt jouw ‘Pas je aan’ overlevingsstrategie in tijden van stress
Herken je overlevingsmechanisme en trap niet in de val van giftige patronen
Transformatiecoach: dit is hoe ‘Wees Sterk’ als overlevingsstrategie je emoties verdooft 
Transformatiecoach: dit is hoe je loskomt van jouw verslaving aan productiviteit
Jouw lichaam als zwembad: met deze remedies voorkom je dat het water troebel wordt
Transformatiecoach: maak jij nooit iets af? Zo doorbreek je het overlevingsmechanisme ‘Doe je best’

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.