Dit is waarom een (yoga)opleiding het beste én het slechtste in je naar boven haalt

Heart + Soul
yoga teacher training yogafest
karlijn visser

Karlijn Visser
25.09.2018

Helaas maar waar: het is nou eenmaal makkelijker om op de bank te blijven zitten dan om jezelf in het diepe te gooien. Als mens ben je van nature geprogrammeerd om in je comfort zone te blijven. Heb je een vaardigheid onder de knie, een veilig clubje vrienden om je heen verzameld en ligt de koelkast vol met eten? Dan is de noodzaak om er op uit te trekken klein. Waarom zou je… Alles loopt gesmeerd. En toch schuilt er een groot wonder in het wél aangaan van spannende dingen. Groei. Zo heb ik mij een half jaar geleden opgegeven voor een Yoga Teacher Training. Iets waarvan ik me regelmatig tijdens de opleiding heb afgevraagd ‘pfff waarom wilde ik dit ook alweer?’ Wat het me gebracht en gekost heeft deel ik graag met je. 

Dit is waarom een (yoga)opleiding het beste én het slechtste in je naar boven haalt

Het volgen van een Yoga Teacher Training stond al een tijd op mijn verlanglijstje. Het plan was om dit te gaan doen wanneer ik het wat rustiger heb. Mezelf kennende gaat dit er dus nooit van komen. Toen er afgelopen april een opleiding voorbij kwam bij YogaFest was er gelijk een klik. De docenten spraken me aan, de duur – 200 uur – was overzichtelijk en de yogastijl (Vinyasa Flow) past bij me. Het kostte me twee weken om tot een volmondige JA te komen. Eerst moest ik met een paar beren op de weg afrekenen. Wat ze me vertelden? Dat het niet de juiste timing was (aangezien ik mijn handen vol heb aan Holistik en de weekenden nodig heb om op te laden), dat ik voorlopig toch geen yogales wil geven en dat er al genoeg yogateachers zijn. In de rol als yogadocent was ik bij voorbaat dus al overbodig verklaard. Tjonge jonge wat kan de mind toch hard prediken. Al deze gedachten probeerden me van iets te weerhouden waarvan ik intuïtief weet dat ik er uiteindelijk heel blij van ga worden. Mijn beslissing om toch voor de opleiding te kiezen voelde als een bevrijding. Ik begon aan een nieuw pad waarvan ik nog niet wist wat het me ging brengen. Het enige wat ik wist was dat ik het niet wilde missen. Nu zo’n anderhalve week voor het officiële examen begrijp ik waarom:

1. Ineens geef je les

Vanaf het eerste opleidingsweekend startten we met het oefenen in lesgeven. Heel spannend! Een yogales is een totaal andere ervaring wanneer je als docent voor de groep staat en je studenten precies doen wat jij zegt en continu naar je kijken. Studenten van houding A naar houding B begeleiden is lang niet zo makkelijk als het lijkt. Daarnaast ben je de ‘space holder‘ en is het aan jou als teacher om een veilige en warme sfeer in de ruimte neer te zetten. Met andere woorden: er komt nogal wat bij kijken om een goede inhoudelijke yogales te geven. Want tussen alle downward-facing-dogs en lange diepe ademhalingen door, is het aan jou om wat zinnigs over het leven te vertellen. Het vertrouwen dat ik dat kan is heel langzaam (maar echt, heeeeel langzaam) aan het groeien. Daarnaast helpen de teaching skills die ik heb geleerd ook bij het geven van presentaties. Heb je podiumvrees? Dan is een yoga-opleiding voor jou misschien geen gek idee.

2. Slechtste student van de groep

Herken je het gevoel nog van toen je op de middelbare school zat? Je loopt continu achter en je mede studenten lijken in alles goed voorbereid te zijn en het huiswerk beter te hebben gedaan dan jij. Dat kon mij af en toe behoorlijk naar beneden halen. Door het open te breken kwam ik erachter dat de anderen met dezelfde gedachten en gevoelens kampten. Fijn om het hier met elkaar over te hebben, dat schept een band. Mijn negatieve overtuigingen heb ik ingeruild voor mildheid.

3. Ga in je licht staan

Een yoga-opleiding is zoveel meer dan het uit je hoofd leren van een aantal houdingen. De spirituele achtergrond en filosofie hebben mij diep geraakt. Yoga is geen religie maar een levensovertuiging, het is voor iedereen en eigenlijk speelt alleen het kleinste deel van wat yoga is zich op de mat af. Nooit eerder heb ik een opleiding gevolgd waarin ik regelmatig tranen heb gelaten; soms omdat ik er absoluut geen zin meer in had (lees: ik bel mijn moeder jankend op met de vraag of ze me asjeblieft wil komen halen omdat ik niet mee wil op stilte retreat), maar meestal omdat ik over een levensfilosofie leerde die niet alleen mijn hersens bereikte maar ook mijn hart. De meest waardevolle les van de Teacher Training? Dat ik mezelf toe sta om op de plek van docent te gaan staan. Want ook al weet ik na een yoga-opleiding van 200 uur nog weinig, toch ben ik door het overwinnen van heel veel weerstand meer in mijn kracht gaan staan. Hoe het yogapad zich in mijn leven verder zal ontvouwen is nog een mysterie. Maar dat het me heeft gegrepen is zeker.

De nieuwe 200 uurs Vinyasa Teacher Training bij YogaFest start op zaterdag 26 januari 2019 en is erkend door de Yoga Alliance. Alle teachers zijn gecertificeerd. Meedoen? Meld je aan via: yogafestinternational.com/training2019. Karianne Kraaijestein van YogaFest interviewden we eerder over wat de transformerende kracht van een Yoga Teacher Training kan zijn. 

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Foto Karlijn: by Harold Pereira voor Urban Goddess.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.