Holistisch huisarts: zo creëer je jouw fundament van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Heart + Soul
juriaan galavazi eigenwaarde

Het liefst bewegen we weg van de pijn. Weg van de lastigheid. En willen we het verruilen voor het positieve, het mooie, de goede keuzes. Ons niet realiserende dat we ons daarmee afhankelijk maken van situaties die buiten onszelf liggen. En dat ga je voelen in ongemakken in je lijf. Holistisch huisarts Juriaan Galavazi pleit voor het naast elkaar laten bestaan van vertrouwen én onzekerheid. Zo creëer je het fundament voor zelfvertrouwen en eigenwaarde, waarop vervolgens gebouwd kan worden aan zingeving, gezondheid en geluk.

Holistisch huisarts: zo creëer je jouw fundament van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Juriaan: ‘Wat zou je eruit willen halen als we met elkaar verder gaan, vraag ik. “Ik wil graag richting geven aan mijn leven. Mensen in mijn omgeving vragen altijd wat er nou mis is. Ik kan toch zoveel en ik heb het goed voor elkaar. Een huis, een baan, kinderen, een goed leven. Maar toch voelt het alsof er iets mist. Ik wil weten welke kant ik op mag gaan. Hoe ik beter kan plannen, welke keuzes ik kan maken in mijn werk en privé”. En dan? Stel dat je die keuzes gaat maken en je richting krijgt in jouw leven. Wat levert het je dan op? Dan heb ik meer rust en ben ik niet zo onzeker meer. En als je niet meer zo onzeker bent, wat heb je dan wel? Dan ben ik meer zeker van mezelf. Dan heb ik meer plezier in mijn leven. Dus wat je graag wilt is meer rust, zelfvertrouwen en plezier in je leven, klopt dat? Ja, dat is wat ik wil.

Onafhankelijk zelfvertrouwen van binnenuit

Dan zou dát mijn vertrekpunt zijn. Niet welke baan of welke keuzes je moet maken. Niet de vorm die jou de rust, het zelfvertrouwen of het plezier moet gaan geven. Dan loop je namelijk een groot risico. Wanneer jouw rust, plezier of zelfvertrouwen afhankelijk wordt van de baan of de prestaties die je levert. Dan verdwijnt je rust, plezier of zelfvertrouwen op het moment dat je baan je wordt ontnomen of wanneer je het resultaat niet haalt. Waardevol is om te gaan kijken hoe je rust, zelfvertrouwen en plezier in jezelf kan gaan vinden zónder dat het afhankelijk wordt gemaakt van de dingen die buiten jou liggen. Naar mijn idee is er een fundament waarop al het overige kan ontstaan. Dit fundament bestaat uit zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als dit fundament eenmaal in jou aanwezig is, zonder daar iets van buitenaf voor nodig te hebben, dan hoef je daar niet meer per se iets voor te doen. Immers: het is er al.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Bewaak je kwaliteit van leven

Dan kan je nog steeds perfectionistisch zijn. De lat hoog leggen, verlangen naar die topbaan of een strakke planning maken. Daar is naar mijn idee niets mis mee. Totdat deze lat en jouw planning je kwaliteit van leven gaan beïnvloeden op een negatieve manier. Je mate van rust, plezier en zelfvertrouwen worden bepaald door de vorm. Je prestaties en een strakke planning krijgen dan leiding over jou in plaats van dat jij leiding houdt over jezelf. Al dan niet met de prestaties en de planning daarin. Nog steeds gaaf als je je verlangens realiseert, maar je kwaliteit van leven is er dan niet meer afhankelijk van.

Maak contact met je onzekere deel

Wanneer er een verlangen is naar zelfvertrouwen en je wil zelfvertrouwen in jezelf gaan voelen, dan betekent het dat er op dit moment ook een deel in jou is dat geen zelfvertrouwen voelt. “Ja”, zegt het hoofd dan, “maar ik heb wel zelfvertrouwen, het is er wel”. Dat klopt vast. Het gaat er dan ook niet om dat er helemaal geen zelfvertrouwen zou zijn. Het gaat er om dat een deel zich blijkbaar onzeker voelt. Het is dan waardevol om eerst contact te gaan maken met dit onzekere deel. Hoe lastig dat ook kan zijn. Zodat je jezelf daar meer vertrouwd mee mag gaan voelen. En je op die momenten van onzekerheid niet meer weg hoeft te vluchten in het doen en ondernemen van acties om weer zelfvertrouwen te ontvangen. Je hoeft de onzekerheid niet van tafel af te schuiven om zelfvertrouwen te voelen. En je hoeft het zelfvertrouwen niet helemaal te omarmen om geen onzekerheid meer te hoeven ervaren. Nee, het is er allebei. Er is vertrouwen én onzekerheid. Of met andere woorden: er is vertrouwen ín onzekerheid. De plek waar je dan vandaan komt is vertrouwen. Ook als het anders gaat dan je intentie was.

Ongemak in je lijf als signaal

Maar al te vaak gaan we weg van de ongemakkelijke plek. Weg van de pijn. Weg van de lastigheid. En willen we het verruilen voor het positieve, het mooie, de goede keuzes. Ons niet realiserende dat we ons daarmee afhankelijk maken van situaties die buiten onszelf liggen. En dat ga je voelen. Gelukkig hebben we een lijf dat ons weer laat weten dat we daar verder van onszelf verwijderd raken. Je lijf laat je dat weten op een ongemakkelijke manier. Het ongemak kan zo groot zijn, dat we daar zo snel mogelijk vandaan willen. En daarmee sluiten we de mogelijkheid om te bouwen aan het fundament in onszelf. Het fundament van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Waarop gebouwd kan worden aan zingeving, gezondheid en geluk’. Kijk voor meer informatie op dokterjuriaan.nl

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Meer lezen van Juriaan Galavazi

Omarm je weerstand en vind wat je al die tijd zocht

Dit is waarom vriendelijkheid je leeg kan trekken

ADHD: dit is waarom de beste bedoelingen van ouders vaak averechts werken

Waarom pijn niet tegen, maar vóór jou is

Zo stap je uit de wachtkamer van je eigen leven terug aan het roer

Holistisch huisarts geeft visie op oorsuizen en tinnitus: ben je bereid om écht te luisteren? 

Jouw leegte is van jou, invulling vind je bij jezelf

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link