Holistisch huisarts: jouw leegte is van jou, invulling vind je bij jezelf

Heart + Soul
leegte opvullen

Je gevoel voor eigenwaarde up to date houden vraagt om continu onderhoud. Het is een proces dat nooit af is, maar wat jou gaandeweg wel kan helpen om in je kracht te blijven staan. Want als je weet wie je bent, dan liggen er een stuk minder verleidingen op de loer die jou uit balans kunnen brengen. Om te voorkomen dat je jouw eigenwaarde bij een gevoel van leegte (onbewust) bij de ander probeert te zoeken, geeft holistisch huisarts en coach Juriaan Galavazi je een aantal waardevolle inzichten.

Holistisch huisarts: jouw leegte is van jou, invulling vind je bij jezelf

Ieder van ons is waardevol. En ieder van ons kan vanuit zijn of haar eigen waarde, deze waarde toevoegen aan de wereld om ons heen. Het toevoegen van deze waarde aan de wereld krijgt de meeste vrijheid wanneer we helemaal ons zelf mogen zijn. Er niets in de weg staat. We geen muren om onszelf hebben heen gebouwd om te kunnen overleven. Om maar te kunnen voldoen aan de maatstaven, de meningen en oordelen van anderen. Wanneer we dáádwerkelijk datgene wat in ons gewild wil worden tot expressie willen laten komen, hebben we eerst contact te maken met onze eigen-waarde.

Je eigen successen

Wanneer ik in een training vraag aan mensen om hun successen te benoemen en welke eigenschappen ze daar voor hebben ingezet, dan is het iedere keer weer indrukwekkend om te zien hoe moeilijk dat voor de meesten is. Vaak zijn we geneigd onze positieve eigenschappen en successen af te doen als dat het toch vooral “normaal” zou zijn. Maar iedere keer dat je het afdoet als “gewoon of normaal”, dan wijs je dat deel, die bijzonderheid in jou af. Hetzelfde geldt voor ongemakkelijke gevoelens. Wanneer je dat deel in jou dat angstig, verdrietig, boos of onzeker is steeds weer terzijde schuift. Het niet wil voelen en blijft onderdrukken omdat het te onaangenaam is, dan wijs je opnieuw een deel van jezelf af. En gebeurt er precies datgene wat er mogelijk eerder in jouw leven ook gebeurde: het moment waarin je niet ontmoet werd en niet de support en de bescherming kreeg van je ouders, opvoeders, leraren, vrienden of vriendinnen.

Heelheid zoeken in een ander

Om de leegte toch in te vullen, gaan we het zoeken buiten ons. Je voelt je als het ware als een ‘halve cirkel’. Echter, we willen heelheid ervaren. We willen ons geen halve cirkel voelen. Zo kan het zijn dat je als halve cirkel iemand anders ontmoet die zich ook een halve cirkel voelt. Als je deze bij elkaar voegt ontstaat een hele cirkel en ervaren we heelheid. Er zijn talloze liedjes en verhalen over geschreven: jij maakt mij compleet… Een heelheid die echter afhankelijk is van de aanwezigheid van de ander. En diep van binnen weten we dat. En voelen we altijd de onzekerheid of die heelheid wel blijvend is. We lopen het risico dat de ander daar weggaat en we in leegte achterblijven. Het gebroken hart, voelt dan ook daadwerkelijk als gebroken.

Je eigen cirkel van heelheid

Hoe zou het zijn wanneer je werkt aan jouw eigen cirkel? Aan de relatie met jezelf? Aan de relatie met jouw eigen waardigheid. Met jouw eigen-waarde. Zodat je een hele cirkel wordt, of aan het worden bent. En je in dat proces een ander ontmoet die datzelfde proces doorloopt. Dan krijg je twee cirkels die elkaar gedeeltelijk overlappen. Die elkaar ontmoeten in het midden, elkaar versterken en verrijken. Maar die ook los van elkaar bestaan en dan nog steeds hun heelheid kunnen ervaren. Dan nog kan het verdrietig en pijnlijk zijn wanneer ieder zijn eigen weg gaat. Maar de grond wordt dan niet onder je voeten weggeslagen. Je bent niet meer afhankelijk van de ander. Fijn als de ander je daar ziet en ontmoet. Jou support en warmte en liefde kan geven. Maar het hoeft niet zo te gaan. Want je weet diep van binnen dat je heel genoeg bent om je eigen waardigheid te behouden.

Contact maken met je positieve én negatieve eigenschappen

Daartoe zal je dus bereid moeten zijn om contact te maken met al jouw mooie en positieve eigenschappen. Deze te gaan leren zien, te benoemen, te ervaren en te omarmen. Als bijzonder, kostbaar en waardevol. Maar daarnaast ook met jouw schaduwkant; met de meer ongemakkelijke gevoelens. Deze aan te kijken, daar te blijven en je daar eventueel te laten begeleiden. Zodat je kan ervaren dat je daar niet van weg hoeft te gaan en  jezelf in kan leren dragen. Zo voltooi je jouw cirkel en ben je omringd door jouw eigen-waarde.

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Zie dokterjuriaan.nl voor aanmelden en meer info.

Meer lezen van Juriaan Galavazi

Omarm je weerstand en vind wat je al die tijd zocht

Dit is waarom vriendelijkheid je leeg kan trekken

ADHD: dit is waarom de beste bedoelingen van ouders vaak averechts werken

Zo creëer je jouw fundament van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Waarom pijn niet tegen, maar vóór jou is

Zo stap je uit de wachtkamer van je eigen leven terug aan het roer

Holistisch huisarts geeft visie op oorsuizen en tinnitus: ben je bereid om écht te luisteren? 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link