Hoor jij ook weleens dat je teveel nadenkt? Zo ga je daar mee om…

by Juno Burger 31.07.2017

Afgelopen vakantie zei mijn lief tegen mij dat ik soms teveel nadenk. Voor iemand die zijn hele leven heeft toegewijd aan het compassievolle hart, voelde het niet direct als een compliment. En daar zat precies de crux van dit verhaal. Had ik nou last van het denken of van het oordeel over het denken? Ik denk het laatste. 

Hoor jij ook weleens dat je teveel nadenkt? Zo ga je daar mee om…

Sinds de opkomst van de hedendaagse spiritualiteit heeft denken een slechte reputatie gekregen. De oude macht die overwonnen moet worden zijn de ‘denkers’ en het nieuwe elan de voelers. ‘Vanuit je hoofd naar je hart’ is het credo van de nieuwe wakkere mens. Het issue hier is niet of nadenken intrinsiek goed of slecht is, maar hoe je met gedachten omgaat. Wie meent dat denken gestopt moet worden omdat het slecht voor je is komt vanuit oordeel, angst of ontkenning. Dat veroorzaakt spanning en de toxische stress die je daarmee creëert rondom gedachten is een belasting voor je energiehuishouding.

Persoonlijk nemen van gedachten

Wie zo kijkt realiseert zich snel genoeg dat je dus geen last hebt van het simpele feit dat gedachten zich aandienen, maar van de reflex die er voor zorgt dat ze persoonlijk worden genomen en moeten worden begrepen. Vervolgens moeten gedachten of worden gestopt als ze je niet dienen, of je houdt aan je gedachten vast als ze je iets brengen. Gedachten zijn aspecten van het leven, net als emoties, gevoelens, fysieke sensaties en beelden. Ze hoeven niet gestopt of onder controle gebracht te worden. Net als de rest van de schepping verlangen ze ernaar om recht in de ogen te worden gekeken en erkenning te krijgen voor wat ze zijn.

Stop het verhaal van de gedachten

Wanneer de volgende gedachte zich aandient, neem deze bewust waar en laat die gedachte er volledig zijn. Zie het voor wat het is in dat moment: er wordt een gedachte gedacht. Stop dan en daar het verhaal. De gedachte zal jou loslaten en je niet meer lastigvallen. Niet omdat die gedachte in de eerste plaats lastig was, maar omdat je het jezelf niet langer onnodig lastig maakt…

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Andere blogs van Juno vind je hier:
Hoe werkt een clearing eigenlijk? 
Hart reageert eerder dan hersenen
Hoe het gevoel van afgescheiden zijn je te gronde kan richten
Zo wonderlijk werken emoties als ze ruimte krijgen
Liefde als ultieme magiër
Afschuw naar Trump: dit zegt het over jou
Bewezen: diep luisteren maakt beter

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN