Energietherapeut Juno Burger: over de energiewetten van je hart en waarom je in een shopping mall leegloopt

Heart + Soul
juno burger, wetten energie, lezing
Juno Burger

Juno Burger
13.03.2018

Energie is een totaal mysterie want het is zowel alles als niets tegelijkertijd. Het is niets dat alles is. Voor energietherapeut Juno Burger betekent energie ‘datgene waar al het leven van gemaakt is’. Energie neemt alle vormen aan, beweegt, stagneert, geeft leven en neemt leven. De Chinese noemen het Chi, in het westen noemen we het levensenergie. Energie beweegt tussen twee tegengestelde polariteiten, die nodig zijn om energie in beweging te zetten. 

Energietherapeut Juno Burger: over de energiewetten van je hart en waarom je in een shopping mall leegloopt

Waarom is energie zo bepalend voor hoe we ons voelen, terwijl je er niets van ziet?

Juno: Energie is onderliggend aan alle leven: als het niet (goed) kan stromen stagneer je en raak je uiteindelijk fysiek, emotioneel en mentaal uit balans. Je kunt energetisch ‘te vol’ zijn, dan houd je energetische spanning in je systeem vast die toxisch is. Je kunt ook energetisch te leeg zijn. In dat geval is (een deel) van je energiesysteem te lang afgesloten geweest van levensenergie en werken bepaalde processen niet (goed) meer.

Hoe komt het dat je je na een bezoek aan de drukke Ikea leeg voelt?

Juno: Ieder mens heeft schaduwaspecten in zijn/haar persoonlijkheid. Dat zijn de facetten van het leven waar we bang voor zijn, die te pijnlijk, te traumatisch of te beschamend zijn. De meeste mensen leven daaromheen, omdat ze te moeilijk zijn om onder ogen te zien: we missen het bewustzijn en de compassie om het te zien voor wat het werkelijk is. In een plek als IKEA zijn veel mensen bij elkaar die allemaal hun schaduwkanten meenemen. De aard van deze energetische spanning is dat het op zoek is naar ontlading, we zenden deze informatie uit. Deze informatie van anderen pik je op, die komt je energiesysteem binnen. Wanneer de informatie die bij je binnenkomt je eigen schaduwkanten triggert, zal je eerste reactie verzet zijn, ontkenning, angst, verdiet of misschien zelfs wel agressie. Van het verzet tegen wat je op dat moment ervaart word je moe, daar loop je op leeg.

Holistik X Els van Steijn

Op 19 mei organiseren Holistik en Els van Steijn een opstellingendag in Amsterdam. Bestel je tickets hier!
Koop tickets

Wat zijn volgens jou de 3 belangrijkste energiewetten?

1: Energie gaat nooit verloren.
2: Als energie stroomt is het leven magisch en moeiteloos.
3: Energie volgt bewustzijn, alles waar je bewustzijn op zet komt tot leven.

Hoe kun je deze energiewetten concreet maken in het dagelijks leven?

Juno: Door allereerst jezelf de vraag te stellen ‘wat leeft er nu in mij’. Dat verbind je met de authenticiteit van wat er op dat moment in je leeft. Je neemt dit waar via gedachten, emoties, fysieke sensaties, beelden en ingevingen. Dat registreren creëert een baseline, een referentiepunt van waar je op dat moment bent. Ten opzichte van dat gevoel zul je merken dat er iets verandert wanneer je iemand ontkent of een plek bezoekt. Via de taal van je lichaam zul je merken dat energie stroomt, je ervaart dan flow. Of je voelt stagnatie in je energie, bijvoorbeeld doordat je lichaam verkrampt.

Wat is het verschil tussen lichte en donkere energie?

Juno: Ik maak dat onderscheid niet. Energie is van zichzelf neutraal maar wel vol potentieel. Hoe je met die energie omgaat op basis van je huidige conditionering, bepaalt dat het in sommige gevallen belastend of ziekmakend voor je is en in andere gevallen helend kan zijn. Angst kan heel functioneel zijn, als er werkelijk gevaar is en kan tegelijkertijd ook totaal destructief zijn als het een fobie wordt.

Wat is het grootste misverstand over energie?

Juno: Wat mij betreft de law of attraction, dat je energie aantrekt. Er is niets anders dan energie, het is alles, overal en altijd. Wanner je merkt dat energie niet stroomt, is dat een indicatie dat je in verzet bent tegen wat zich aandient. Het leven is een directe weerspiegeling van wie jij bewust en onbewust bent. Als je bijvoorbeeld veel boze mensen en situaties in je leven tegenkomt, is dat een aanwijzing van het leven dat er rondom die emotie spanning in je systeem is die dit creëert. Dit gaat niet om schuld maar bewustzijn, je bent geen slachtoffer van het leven maar een directe medeschepper!

Hoe herken je een energielek bij jezelf?

Juno: Stel je hebt iemand ontmoet en je bent daarna moe. Of je ervaart de emoties die je tijdens die ontmoeting ook hebt gevoeld, bijvoorbeeld iemand was verdrietig. De moeheid die je nog met je mee draagt, is een indicatie dat je tijdens de ontmoeting bewust of onbewust in verzet was tegen wat die persoon energetisch uitzond, en hoe jij daar op reageerde. Dat verzet heeft een reactie in je systeem getriggerd en die voel je nog. Juist het onder controle willen houden van die trigger kost je veel energie: daar word je moe van en dat voelt als een lek.

Hoe kun je een energielek voorkomen?

Waneer je tijdens zo’n ontmoeting bewust ervaart wat iemand uitzendt en hoe jij daarop reageert en dat vervolgens laat zijn, omarmt, dan ontlaadt de spanning op dat moment en glijdt het van je af. Je neemt het niet met je mee en het belast je niet. Wanneer je dat niet uit in het moment zelf – wat best uitdagend kan zijn – dan kun je altijd thuis, wanneer je merkt dat dat gevoel nog bij je is jezelf de vraag stellen ‘wat speelt er nu in mij?” Wanneer je dan verbindt met wat er in je leeft, dat ervaart en helemaal laat zijn, ontlaad je de dan aanwezige spanning uit je systeem.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link