Onderzoek toont aan: compassievol naar elkaar luisteren werkt helend

Heart + Soul
compassievol luisteren
Juno Burger

Juno Burger
12.01.2017

Juno Burger leerde ik kennen toen hij prompt bij mij in de woonkamer belandde om voor de camera’s van Omroep MAX mijn huis te clearen. Ondertussen ben ik een trouwe lezer van zijn maandelijkse nieuwsbrief geworden waarin het compassievolle hart centraal staat. Onderstaande column die Juno schreef over ‘diep luisteren’ bleef hangen.  

Onderzoek toont aan: diep naar elkaar luisteren maakt letterlijk beter

Juno BurgerIn de jaren tachtig van de vorige eeuw voerde een groep Canadese huisartsen onder leiding van dokter Martin Bass een fascinerend onderzoek uit. Zij wilden weten welke factoren bepalen dat een patiënt een maand na het eerste onderzoek zegt dat het hem – of haar – beter gaat. Tot hun ontzetting zagen zij, dat geen enkele medische handeling bepalend was; geen röntgenfoto’s, geen uitgebreide laboratoriumonderzoeken, geen bloedproeven, geen poeders of pillen. In feite maakte niets wat zij tijdens hun opleiding hadden geleerd verschil voor het welbevinden van de patiënt. Bass en zijn collega’s vonden echter wel een andere factor die bepalend was of een patiënt na een maand zou zeggen, dat hij zich beter voelde. Die ene factor was of de patiënt het gevoel had, dat de arts tijdens het eerste bezoek met aandacht naar de beschrijving van zijn conditie had geluisterd. Zorgvuldig luisteren bleek een groot deel van de oplossing te zijn.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Verlicht lijden door diep luisteren

Diep luisteren heeft het vermogen om het lijden van een ander te verlichten. Twee dingen moeten hiervoor samenkomen; de bewuste verbinding met je innerlijke ervaringswereld en compassie. Door beschikbaar te zijn voor wat zich in de ontmoeting met jezelf en een ander aandient, verbindt je je met authenticiteit, met wat er op dat moment leeft in de ander en in jou. Wanneer je eerlijk en oprecht bent in je verlangen om je te verdiepen in de belevingswereld van de ander, creëer je een veilige omgeving voor mensen om hun hart te openen en te vertellen wat er speelt. De Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh noemt dit ‘liefdevolle redevoering’. Hij doet het als volgt: “beste vriend, best mens, ik weet dat je lijdt. Ik weet en begrijp nog niet genoeg van je moeilijkheden en je innerlijke strijd. Het is niet mijn intentie om je nog meer te doen lijden, juist het tegenovergestelde. Vertel mij er alsjeblieft over, ik ben gretig om van je te leren, om je te begrijpen.”

Natuurlijk geven

Je authentieke verlangen om een ander met hart en ziel te doorgronden activeert een fenomeen dat ‘natuurlijk geven’ wordt genoemd. Wie een verzoek krijgt op basis van een authentieke behoefte zal vaak bereid zijn in die behoefte te voorzien. In dit geval een inkijk in de vaak verborgen en onbewuste innerlijke belevingswereld van een ander. Wanneer mensen vanuit deze plek gaan vertellen kun je oneindig veel leren over hun percepties van het leven. Maar net zoveel over die van jezelf.

Ontdek je patronen

Compassievol luisteren maakt je niet alleen bewust van wat er in de ander leeft maar ook hoe jouw systeem is geconditioneerd om daar mee om te gaan. Wat jouw percepties zijn. De valkuil is om uit te gaan zoeken of wat je ervaart van jou is of van die ander. Wat het ook is dat je ervaart, het is niet van jou, nooit geweest en dat zal het ook nooit zijn. De vraag die er werkelijk toe doet is of er iets is in jou dat je ervaringswereld claimt, probeert te begrijpen en op te lossen. Het vurige verlangen van elke emotie, gedachte, gevoel en fysieke sensatie is dat er diep geluisterd wordt. Dat ze worden ervaren, herkend en erkend. Wanneer dat gebeurt zijn ze vrij en laten ze je na een rauwe en ongecensureerde beleving weer los. Wat het ook is dat je hoort als je diep luistert… Let It Be!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.