Dit zijn de geheimen van een mooie huid volgens de Japanse filosofie

Body
japan skincare
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
18.05.2019

Japanse vrouwen weten als geen ander hoe belangrijk de relatie tussen voeding en je huid is. Je huid is een reflectie van je gezondheid. Vandaar dat ze kiezen voor een plantrijk, clean dieet. Veel ingrediënten die je in het Japanse dieet vindt worden ook in skincare gebruikt. Wat gezond is voor je lijf is namelijk ook gezond voor je huid, je grootste orgaan. Zo zie je de basis van een Japans dieet (groene thee, rijst, zeewier) regelmatig terug als ingrediënt in skincare. Ook camellia olie (Japanse rozenolie, wat ook wordt gebruikt om mee te koken), zijde, bladgoud en yuzu (Japans zoetzuur citroentje) zijn populaire ingrediënten. Iemand die expert is op het gebied van Japanse beauty is Sterre Rose Sparreboom. Ze is oprichtster van online beautyshop Sterre Rose Beauty, gespecialiseerd in (organic) skincare producten uit Japan.

Dit zijn de geheimen van een mooie huid volgens de Japanse filosofie

Sterre: Beauty is altijd mijn passie geweest. Ik was continue op zoek naar nieuwe producten en manieren om mijn huid te verzorgen. Toch had bleef het gevoel knagen dat ik iets miste in de Westerse benadering, die vaak gericht is op “anti”-aging. Mijn zoektocht leidde tot een reis naar Japan, waar ik natuurlijke skincare producten van top kwaliteit ontdekte. Ik begon een simpel Japans huidverzorgingsritueel te volgen, dat bekend staat om de hydraterende en verzachtende eigenschappen. De kwaliteit van mijn huid ging er enorm op vooruit. Daarnaast raakte ik geïnspireerd door de verfijnde Japanse beauty cultuur en filosofie. Terug in Nederland ben ik sterrerosebeauty.com begonnen om deze ontdekking met anderen te delen. Mijn missie is om vrouwen van hun huid te laten houden. Door hen te informeren en inspireren over Japanse beauty technieken en producten hoop ik dit te bereiken.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Wat is de Japanse beauty filosofie?

Sterre: Japanse beauty, ook wel J-beauty genoemd, is al jaren groot in Azië waar een natuurlijke en holistische levenswijze hand-in-hand gaat met innovatie. Skincare is diep geworteld in de Japanse cultuur, men gelooft dat schoonheid is gebaseerd op een gezonde huid. Het gebruik van natuurlijke ingrediënten en schoonheidsrituelen gaat eeuwen terug, dankzij de Geisha’s. Dit in combinatie met hedendaagse innovaties maakt J-beauty onderscheidend. De Japanners hebben een zachte benadering naar huidverzorging – met nadruk op bescherming tegen de zon, goede maar milde reiniging, en meerdere hydraterende lagen. Japanese beauty gaat niet over razendsnelle transformaties of agressieve behandelingen. Het gaat over consequente, mindful en fijne momenten van zorg voor je huid. De Japanse beauty filosofie is ‘less is more’, puurheid en verfijning.

Hoe zie je Wabi sabi en de vergankelijkheid van schoonheid terug in de Japanse beautyfilosofie?

Sterre: Wabi-sabi gaat over het accepteren van vergankelijkheid en imperfecties. De huidverzorging in Japan is gericht op preventie, bescherming en educatie. Focus op de huid verzorgen, beschermen en de bevordering van een gezonde huid brengen, in plaats van “anti-aging”. Uiteindelijk worden we allemaal ouder en het heeft geen zin om daartegen te vechten. Niemand kan de tijd stoppen. Maar wat je wel kan doen is je huid de bescherming, zorg en aandacht te geven die het verdient, door het volgen van een consequente routine met natuurlijke producten van goede kwaliteit. Op deze manier kan je werken naar iets wat haalbaar is – een gezonde huid op welke leeftijd dan ook. Japanse beauty filosofie heeft me geleerd me niet meer te verzetten als ik een extra rimpeltje zie. Ik weet dat ik zo goed mogelijk voor mijn huid zorg als ik kan. En dat is het belangrijkste, daar stopt mijn controle.

Wat trok je aan in de Japanse skincare & beauty filosofie

Sterre: Japanse beauty filosofie heeft me geleerd dat skincare echt over care gaat. Houden van je huid. Je huid werkt hard voor jou – als je het aandacht en liefde geeft, zal het je belonen met een gezonde glow. Daarnaast is Japanse skincare simpel en puur. In plaats van tien stappen, geeft Japanse huidverzorging de voorkeur aan minder producten met krachtige, natuurlijke ingrediënten. Hierdoor is het ook makkelijk deze skincare routine consistent te blijven volgen. Ook het holistische aspect trekt me erg aan: Japanners erkennen dat je huid een uiterlijke reflectie van je gezondheid is. In plaats van te focussen op een puistje of wallen, denken ze na over de diepere oorzaken. De combinatie van eeuwenoude rituelen met high-tech innovatie is ook interessant en uniek. Ik blijf steeds meer leren en ontdekken, wat ik via Sterre Rose Beauty deel.

Zijn er bepaalde ingrediënten waar Japanse skincare om bekend staat?

Sterre: Japanse vrouwen zijn zich heel bewust van de relatie ‘voeding en je huid’. Je huid is een reflectie van je gezondheid. Vandaar dat Japanse vrouwen over het algemeen een plantrijk, clean dieet volgen voor een gezonde huid, en weten ook welke voeding ze moeten vermijden. Veel ingrediënten die je in het Japanse dieet vindt, worden ook in skincare gebruikt. Wat gezond is voor je lijf is ook gezond voor je huid. Je huid is immers je grootste orgaan. Zo zie je de basics van een Japans dieet – groene thee, rijst, zeewier – veel terug als ingrediënt in skincare. Ook camellia olie (Japanse rozenolie, wat ook wordt gebruikt om mee te koken), zijde, bladgoud en yuzu (Japans zoetzuur citroentje) worden vaak gebruikt. Producten met yuzu zijn echt mijn favoriet – het ruikt heerlijk en voelt zo verfrissend op de huid!

Welke nieuwe skincare rituelen heb jij van Japanners geleerd?

Sterre: Een simpel, consequent huidverzorgingsritueel is de sleutel tot een mooie huid. Het klassieke ‘vier-staps’ Japanse huidverzorgingsritueel is eenvoudig en to the point, en daarom gemakkelijk dagelijks te volgen. Het komt neer op reinigen met een cleansing oil, hydrateren met een lotion, helen met een serum en voeden met een crème. Gebruik een cleansing olie om je huid te reinigen: een olie reinigt grondig zonder je huid te strippen van haar natuurlijk vocht. Zo wordt je huid gevoed en blijft ze in balans. Kies ook voor slechts een paar kwalitatieve producten waar jij in gelooft. Op deze manier vind je ze fijn om te gebruiken en kan je genieten van je skincare routine in plaats van het als een vervelend terugkerend klusje te zien. Het is een moment voor jou, waarin je je huid de verzorging geeft die ze verdient. Daarnaast gebruik ik wekelijks een sheet mask voor extra hydratie. Niet alleen heerlijk voor je huid, maar ook een moment voor jezelf.

japan, beauty, skincare, sterreroseWelk skincare gebruik heb je afgeleerd na je bezoek aan Japan?

Sterre: Na het wassen dep ik mijn gezicht zachtjes droog, in plaats van dat ik het ruw afdroog zonder erbij na te denken. Ik ben bewuster en ga zachter met mijn huid om. Het zijn de kleine dagelijkse dingen die veel verschil maken, zeker op de langere termijn.

Waarin maak jij het verschil op de verzadigde beautymarkt?

Sterre: Japanners geven het meeste geld uit aan skincare & cosmetica in de wereld. De consument is zeer ontwikkeld op het gebied van huidverzorging; ze bestuderen ingrediënten, weten hoe de huid werkt en zijn extreem kieskeurig. De ‘beauty norm’ ligt heel hoog, waardoor je top kwaliteit producten hebt zonder de hoofdprijs te hoeven betalen. De unieke combinatie van traditie en innovatie maakt dat Japanse beauty tijdloos is. Ik kon geen bijzondere ‘niche’ Japanse beauty brands vinden in Nederland. Daarom besloot ik zelf deze 3 merken op de markt te brengen.
Ruhaku – certified organic skincare uit Okinawa eiland, Japan
Makanai – Japanese natural beauty secrets
Mitomo – top kwaliteit sheet mask collectie uit Tokyo
Acemelia – cold pressed camellia oil skincare lijn, 100% natuurlijk op traditioneel Japanse wijze geproduceerd

Wil je nog iets meegeven? Een mooie quote of levenswijsheid?

Sterre: “It’s about having the best skin of your life – at any age“. Dankzij deze Japanse wijsheid kan ik het ouder worden een stuk beter accepteren. Kijk voor meer informatie en de webshop van Sterre op sterrerosebeauty.com.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.