Ex-couch potato Jan Heemskerk: Lieve vrouw, met deze 5 tips krijg je jouw man slank en gezond

Heart + Soul
Jan Heemskerk, ex playboy, boek
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
05.12.2018

Schrijver en ex-Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk was veel te zwaar, schrok zich rot en ging zijn ongezonde levensstijl te lijf – met succes. Hij viel 23 kilo af, ging flink sporten en stopte volledig met drinken. Af en toe betrapt hij zichzelf zelfs op een vluchtige neiging tot spiritualiteit. Hij schreef een boek over de transformatie die hij doormaakte: Als Jan het kan… Heb je ook een coach potato op  de bank zitten die jouw Zen-staat verstoort? Vijf tips om hem te helpen, voor jou, van Jan.

Ex-couch potato Jan Heemskerk: Lieve vrouw, met deze 5 tips krijg je jouw man slank en gezond

1. Rammel hem wakker

Jan Heemskerk, gezond, boek, playboyJan: “Ja, je man is overduidelijk te zwaar. Hij heeft een dikke kop, zijn buik knelt tegen de knopen van zijn overhemd, zijn knieën kraken als hij de trap op klimt en hij heeft nu al vier keer met een smoesje jullie aromatherapeutische liefdesboswandeling afgezegd. Het is voor iedereen duidelijk dat hij veel te veel eet en drinkt, en jij hebt ook al meermalen laten doorschemeren dat je hem zo niet meer erg aantrekkelijk vindt! Dus waarom doet hij er dan niets aan? Omdat hij het zelf niet door heeft!

Geloof het of niet: mannen zijn zo goed in zichzelf bedotten dat ze het zelfs niet in de gaten hebben als ze zowat zijn verdubbeld in omvang. En als ze het wel doorhebben, verdringen ze het gewoon en steken hun kop in het zand. Want mannen houden niet van verandering en gedoe. Aan jou dus de taak om er met gestrekt been in te vliegen en hem te verzekeren dat jij niet werkloos gaat toezien hoe hij zijn gezondheid naar de vaantjes helpt. En dat je ook een minnaar neemt als hij niet snel zorgt dat hij er weer uitziet om op te eten.

2. Zoek meedogenloze hulp met humor

Nu je zijn aandacht hebt: stuur hem direct door naar een goede diëtist. Iemand met gezag en een zweef-factor van nul (dit blijft natuurlijk Holistik). Een professional. Iemand die wil meedenken maar onbuigzaam is. Iemand die hem zo hard met onweerlegbaar bewijs om de oren slaat voor het feit dat hij hard onderweg is naar een vroegtijdige dood of een langdurige slopende ziekte, dat hij zich een beroerte schrikt. Want dat is nodig om hem te overtuigen van het feit dat hij verkeerd bezig is, dat de klok vijf voor twaalf slaat en hij nu direct moet beginnen met een gezonde stijl van leven. Anders dóet hij het gewoon niet. Zoek liefst iemand met kennis en humor, want mannen houden van feiten en lachen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

3. Sleur hem er doorheen 

Zijn motivatie is dus aanvankelijk gebouwd op doodsangst, en dat is niet voor eeuwig vol te houden. Hij moet dus niet alleen sla eten, maar hij moet het ook nog lekker leren vinden. Want pas als hij de dwaze notie heeft losgelaten dat hij enkel varkensvlees met mayonaise enigszins te bikken vindt, vindt hij de geestelijke ruimte om toe te geven dat gegrilde spitskool of chili sin carne ook heerlijk smaakt. Hetzelfde geldt voor sporten: zijn hele wezen gilt nééééé bij de gedachte aan beweging, maar het moet. In het begin gaat het vreselijk langzaam, letterlijk voetje voor voetje, en ligt terugval telkens op de loer. Pas na een tijdje, als het wat beter gaat, krijgt hij (weer) aardigheid in het sporten, en wordt beweging weer een onderdeel van zijn dagelijkse routine. Jouw taak in deze: sleur hem door die moeilijke eerste tijd heen en doe mee! Wat hij eet, eet jij, als hij sport, sport jij. Je staat hem bij met elke stap en maakt alles zo laagdrempelig mogelijk, want je weet: hij is een man, en mannen kunnen slecht tegen pijn. Anders zouden ze wel zelf bevallen.

4. Complimenten en beloning

Niets dat een man zo veel goed doet als een aai over de bol. Nou ja, bijna niets. Geef hem dus uitgebreid complimenten bij het minste of geringste succesje (‘wat knap dat je naar de sportwinkel bent gereden om loopschoenen te kopen’) en doe dat ene dingetje van vroeger in bed als hij zijn eerste vijf kilo heeft kwijtgespeeld. Ook als je eigenlijk vindt dat het wel wat sneller, strakker, harder en dunner mag. Geloof me, er komt een tijd dat hij je nog gaat verbazen, dat hij uit eigen vrije wil vijf keer in de week gaat sporten en het lichaam van een tien jaar jongere Adonis bezit. Waar alle buurvrouwen naar verlangen. Heb je dat weer.

5. Ken je grenzen

Daarover: drijf hem niet te ver. Het is heel goed en heel knap dat je hem zover hebt gekregen dat hij uit zijn luie stoel is gestapt en zijn slechte levensstijl heeft veranderd. Maar genoeg is genoeg. Als hij wel graag vier keer in de week een stukje zalm of kip bij zijn linzen en courgettini wil, laat hem dan en probeer hem niet te bekeren tot de veganistische beginselen. Gaat hij liever tennissen dan op yoga, gun hem zijn lolletje. En wil hij nog steeds niets weten van geestelijke ontwikkeling en zingeving, waardeer hem dan als lieve kameraad, herboren minnaar en eventuele voorbeeldvader van je kinderen. Daarin zit ook een rustieke schoonheid”.

Jan Heemskerk, ‘Als Jan het Kan… Gezond en slank voor gewone mannen’ , €15 via bol.com of de boekhandel.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Beeld: Frank Ruiter

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link