Welcome to the Holistik family: hormoonexpert Ralph Moorman

by Ralph Moorman 10.03.2017

Hij wil graag mensen helpen die zoekende zijn in de wereld van de hormonale klachten en er alles voor over hebben om daar vanaf te komen. Ralph Moorman is dé man die je moet hebben als het gaat om hormonen die uit balans zijn. Of dat bij jou het geval is? Lees gauw verder en doe de test! 

Even voorstellen: hormoonexpert en nieuwe Holistik contributor Ralph Moorman

Wat vond je zo interessant aan hormonen toen je er mee ging werken?

Ralph: Eigenlijk was de fysiologie van mens en dier voor mij van jongs af aan een fascinatie. Mijn vader heeft dat versterkt door me mee te nemen de natuur in, en naar dierentuinen waar hij voor zover mogelijk antwoord gaf op mijn vragen. Later kwam ik erachter hoe belangrijk hormonen hierbij zijn, de signaalstoffen die reageren op een veranderende binnen- en buitenwereld en ons in balans houden. Onze situatie is zo sterk veranderd de laatste decennia als je kijkt naar voeding, beweging en stressbelasting dat hormonen hier niet altijd het juist antwoord op hebben. Ze raken uit balans. Het mooie nieuws is dat ik er achter kwam dat dit ook omkeerbaar kan zijn door een verandering van leefstijl. Deze link tussen leefstijl en hormonen is mijn uit de hand gelopen hobby geworden.

Wat zijn hormonen eigenlijk en hoeveel hebben we er?

Ralph: Hormonen zijn boodschappenstoffen die aangemaakt worden om de balans “homeostase” te waarborgen. Hormonen zetten vervolgens de cellen die de juiste ontvangers (receptoren) hebben aan het werk om bijvoorbeeld de bloedsuiker en bloeddruk binnen de juiste waardes te houden, verbranding en groei te stimuleren, seksueel gedrag in gang te zetten of te anticiperen op stress. Er zijn zeer veel hormonen (waarschijnlijk meer dan honderd), maar het Hormoonfactorconcept focust op negen zeer belangrijke dominante hormonen die met leefstijl te beïnvloeden zijn.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Wat is het verschil tussen hormonen en neurotransmitters?

Ralph: Het systeem waarin neurotransmitters werkzaam zijn heet het zenuwstelsel, en waar hormonen werkzaam zijn het hormoonstelsel of endocrien stelsel. Neurotransmitters geven zenuwsignalen door die zeer snel gaan, en hormonen gaan via de bloedbaan waardoor het effect langzamer is. Het zenuwstelsel en het hormoonstelsel werken nauw samen. Zo kunnen hormonen de aanmaak van neurotransmitters stimuleren of remmen en sommige hormonen zijn werkzaam in de hersenen, ook wel neurohormonen genoemd. De afstand die een hormoon aflegt is vaak veel langer dan die van een neurotransmitter.

Waar in je lijf worden hormonen gemaakt?

Ralph: Hormonen worden meestal aangemaakt in hormoonklieren, en soms in andere weefsels zoals bijvoorbeeld het hormoon oestrogeen ook deels in het vetweefsel aangemaakt wordt.

Welke hormonen zijn het meest uit balans?

Ralph: Sowieso is volksepidemie nummer 1 insulineresistentie met als gevolg prediabetes en diabetes type 2. Daarnaast zie ik in de praktijk vaak schildklierproblemen, en dat gaat vaak om de auto-immuunziekte Hashimoto. Verder zijn veel vrouwenklachten vanwege de veel voorkomende oorzaak oestrogeendominantie en lichamelijke en psychische klanten door een overbelaste bijnier (bijnieruitputting). Bij al deze klachten kan de complementaire aanpak met leefstijlcoaching zeer succesvol zijn. Wil jij weten welke hormonen er bij jou uit balans zijn? Doe hier de gratis test!

Kun je aan iemands uiterlijk zien hoe het ervoor staat met haar hormoonhuishouding? 

Ralph: Er zijn veel symptomen van specifieke hormonale problemen, waarvan een deel ook uiterlijke zijn. Voorbeelden hiervan zijn dun haar, vocht vasthouden en een droge huid bij een trage schildklier of vet op de “lovehandels” bij insulineresistentie. In de boeken De Hormoonfactor en Hormoonbalans voor Vrouwen staan de belangrijkste symptomen uitgewerkt.

Hoe holistisch zijn hormonen?

Ralph: Hormonen zijn te beïnvloeden vanuit vele invalshoeken. Zo werk ik vooral met voeding, training, stress en mentaal. Maar dat is niet de enige weg. Ook een acupuncturist, voetreflexmasseur of osteopaat kan de hormonale balans ten positieve beïnvloeden met een andere aanpak. Er bestaat zelfs hormoonyoga. Er is zeker niet één weg naar Rome dus en een gecombineerde aanpak werkt het best.

Op welke hormonen hebben we zelf veel invloed?

Ralph: Op bijna alle oorzaken van hormonale problemen hebben we zelf veel invloed met onze levensstijl. Natuurlijk kunnen we niet zonder medicatie als een schildklier of hypofyse is weggehaald, maar zelfs dan kunnen we de receptorgevoeligheid, de afbraak en omzetting van de hormonen, en ondersteunende hormonen die het lichaam nog wel aanmaakt ten positieve beïnvloeden met leefstijl. Ook als de oorzaak een autoimmuniteitsprobleem is kunnen we met levensstijl veel doen om het immuunsysteem tot rust te brengen en de klachten te verminderen en soms zelfs in remissie te brengen.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Wil jij weten welke hormonen er bij jou uit balans zijn? Doe hier de gratis test!
Meer info over: lr. Ralph Moorman, Levensmiddelentechnoloog & gezondheidscoach

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN