Motivatiespecialist vertelt: zo ontdek je jouw natuurlijke focus 

Heart + Soul
motivatie test, werk, flow
karlijn visser

Karlijn Visser
07.11.2018

Voordat ik 3 jaar geleden met Holistik begon zat ik behoorlijk klem in mijn vorige bedrijf. Bijna dagelijks fietste ik naar kantoor met mijn ziel onder mijn arm. Wat ik niet meer wilde doen was glashelder (goodiebags vullen). Wat ik wel zou willen was toen nog een groot raadsel. In eerste instantie ging ik op zoek naar mijn talenten. Met verschillende coaches ging ik gesprekken aan. Ze gaven me verschillende waardevolle inzichten, waardoor ik uiteindelijk het oude durfde los te laten en wist hoe ik mijn drijfveren in een nieuw bedrijf samen kon brengen. Toen we laatst een mail ontvingen van motivatiespecialist Anke Meerding werd ik meteen enthousiast. Of ze een gastblog mocht maken over hoe je jouw intrinsieke motivatie ontdekt, waardoor je leven meer in een flow komt. Omdat ik weet hoe belangrijk dit is en hoe deze inzichten je kunnen helpen in het creëren van je eigen geluk delen we met liefde haar artikel. 

Motivatiespecialist vertelt: zo ontdek je jouw natuurlijke focus

Onbewust gaat motivatiespecialist Anke soms ook nog over haar grenzen heen. Dan bevindt ze zich in situaties waarin ze zich afvraagt: hoe ben ik hier nu weer in terecht gekomen?! Dan doet ze dingen die haar meer energie kosten dan geven en laat ze zich afleiden van wie ze is of van wat ze wil. Herken je dat? Anke: “Juist omdat ik dat ‘te ver van jezelf afstaan’ zo goed ken, ben ik motivatiespecialist geworden. In mijn werk breng ik mezelf en anderen terug bij hun natuurlijk focus, motivatie en drijfveren. Daarmee kun je steeds opnieuw contact maken met jezelf en richting geven aan je keuzes in het dagelijks leven. Zo kun je jezelf af en toe resetten en bijsturen om in balans te blijven en hoef je jezelf geen geweld aan te doen. Deze onderstaande 5 tips helpen jou hopelijk om steeds weer terug te kunnen keren naar die innerlijke focus. Hoe meer je je bewust bent van jouw innerlijke focus, hoe meer dat je kan helpen richting te geven aan de keuzes in jouw werk en leven”.

Zoek uit waar je spontaan blij van wordt

Anke: Die innerlijke focus is je intrinsieke motivatie, dat is alles waar je spontaan blij van wordt en waardoor jij in beweging komt. Alles waarvan jij denkt: ‘this is me’ en daar ben ik heel tevreden over. Alles waarbij je contact maakt met jezelf en voelt wie jij echt bent. Het kan ook zijn dat jij wel voelt dat je meer talent in je hebt dan dat er uitkomt, maar dat je je eigen talenten niet kent of niet weet hoe je die kunt laten zien. Hoe dichter je bij je innerlijke focus blijft, hoe meer talent van jezelf je kunt laten zien. Dan kun je uit volle bevlogenheid “ja” zeggen tegen wat echt bij je past en “nee” zeggen tegen waar jij niet blij van wordt.

Jouw unieke intrinsieke motivatie

Iets waar je als kind al gedreven door werd. Waarbij je de tijd vergat en alles vanzelf leek te gaan. Denk maar eens terug aan hoe je eindeloos in je spel was verdiept en hoeveel energie je daarvan kreeg. Vaak herken je zelf je grootste talenten niet, omdat ze voor jou niet voelen als werken. Zó dicht bij jezelf kun jij ook je werk doen, zonder jezelf geweld aan te doen. Holistik’s Evelyn geniet bijvoorbeeld van een inspirerend boek uitlezen op zondag, toch is ze dan ook echt bezig met haar werk. Werken is bedoeld om een mooie bijdrage te leveren aan jouw wereld, niet om te lijden, te strijden of te worstelen. Hoe lekker is het als je blij wordt van je werk en voldoening krijgt van wat je doet? Als werken een mooi onderdeel van jouw leven is? Als werken jou gelukkig maakt?

5 tips voor meer innerlijke focus

  1. Probeer niet van buiten naar binnen, maar juist van binnen naar buiten te gaan, deel wat je denkt en voelt, laat zien wie je bent met al je rafelrandjes en bijzonderheden.
  2. Jouw lichaam weet hoe jij je voelt over je huidige werk. Noteer de lichaamssignalen die jij krijgt als je aan je werk denkt op zondagavond.
  3. Onderken die gevoelens en signalen, neem jezelf serieus en onderneem actie. Ga hierover in gesprek, want je collega’s, je baas of je partner kunnen geen gedachten lezen.
  4. Houd een focus dagboek bij van alles wat je van kind tot nu gedaan hebt, waarbij je de tijd vergat en waar je veel voldoening van kreeg.
  5. Maak kaartjes voor je portemonnee van die plezierige activiteiten, om jezelf daaraan te herinneren en ze te gebruiken voor keuzes in het nu.

Zo maak je meer energie vrij voor wat jij wilt. Zo help je jezelf te leven vanuit je hart. Dan kun je zijn wie je bent, jouw unieke identiteit laten zien en dat geeft blijheid en energie. Gun jezelf die groei, want hoe gaaf is het om te werken met energie en zin.

SIMA Motivatie-analyse

Wil jij je intrinsieke motivatie in beeld brengen en nog meer uit jezelf halen dan je in je eentje voor elkaar krijgt? Lees dan meer over de SIMA Motivatie-analyse, een test waar Anke Meerding mee werkt. Dit is dé manier om een sterke innerlijke focus te ontwikkelen waar je altijd op terug kunt vallen als je merkt dat je energie verliest, of dingen doet waar jij niet meer blij van wordt. Kijk voor meer informatie op hetkantoorvannu.nl.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen