Filmmaker The Power of the Heart vertelt over de geheime taal van je hart

by Karlijn Visser 07.07.2017

In ons hart ligt een berg aan wijsheid besloten. Noem het de ziel, noem het je intuïtie of bewustzijn. Filmmaker Baptist de Pape wilde dolgraag weten hoe hij de taal van het hart kon ontcijferen en besloot zijn zoektocht naar antwoorden vast te leggen in een film en een boek. Voor The Power of the Heart interviewde hij Paulo Coelho, Isabel Allende, Eckhart Tolle, Maya Angelou en Deepak Chopra. En ja, deze mensen kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: het hart beschikt over een onuitputtelijke bron van liefde en wijsheid die het verstand ver te boven gaat. 

Filmmaker The Power of the Heart vertelt over de geheime taal van je intuïtie

Baptist de PapeDe half Nederlands, half Vlaamse Baptist (40) verhuisde op zijn 12e vanuit Brasschaat naar Nederland. Om een aantal jaar later aan een studie rechten te beginnen. Cum laude studeerde hij af, en dat ook nog eens in twee verschillende richtingen. Maar of hij diep in zijn hart een baan in de advocatuur ambieerde…. Nee. Toch ging Baptist aan de slag bij een groot advocatenkantoor waar hij 7 dagen per week buffelde om uiteindelijk dat partnercontract in de wacht te slepen. Toen hij op een gegeven moment een wel heel aantrekkelijk contract aangeboden kreeg, had hij twee weken bedenktijd. En wat hij vervolgens in die twee weken gedaan heeft was life changing.

Heb je het contract uiteindelijk getekend, of wat is er in die 2 weken bedenktijd gebeurd?

Baptist: Het contract heb ik niet getekend. Wel ben ik gaan Googlen in die tussentijd op ‘how to find your purpose in life‘. Dat bracht me op een interessant pad. Ik stuitte op een Youtube video waarin Oprah college kreeg van Eckhart Tolle. Ze vroeg hem: “hoe kan ik mijn doel in dit leven vinden?” waarop Tolle antwoordde “Daar kun je maar op één manier achter komen en dat is door te vragen wat het leven van jou wil. Bij dit antwoord kom je niet via het denken. Ga mediteren op de vraag ‘What does life want from me‘ was zijn advies. Dat ben ik gaan doen.

En toen, ging je zitten op een kussen en kwam het antwoord naar je toe?

Baptist: Ik ging naar het bos in Brasschaat. Volgens Tolle kan je ziel namelijk beter communiceren met je als je in de natuur bent en momenten van stilte creëert. Telkens stelde ik mezelf de vraag ‘wat wil het leven van mij?’ Na een uur was ik het beu. Er gebeurde helemaal niets. Ik was in gedachten al een mail aan het opstellen aan Tolle, om hem te vertellen dat zijn theorie niet werkt. Ineens brak er noodweer los en moest ik rennen om te schuilen onder een paar oude bomen. Even later leek het alsof mijn hart werd doorboort. Ik hoorde zelfs het breken er van. Dit is vast een hartinfarct en betekent het einde dacht ik. De stekende pijn in mijn hart was het teken: dit is wat het leven van mij wil, mij er uit rukken. Tolle bleek toch gelijk te hebben… Gelukkig voelde ik daarna een golf van liefde door mijn hart stromen. Het bleek letterlijk te zijn opengebroken. Als een soort download kreeg ik dit idee door: ‘je moet een film over het hart gaan maken’. Voor 5 minuten was ik totaal euforisch. Tot mijn denken het overnam: ‘je hebt helemaal geen ervaring met het maken van een film, kan je dit wel?’ De bezwaren kwamen in rap tempo omhoog. Tot ik me een quote van Martin Luther King herinnerde: “You don’t have to see the whole staircase. Just take the first step“. De film The Power of the Heart gaat er komen!

Wat is de grotere boodschap The Power of the Heart?

Baptist: De film ben ik gaan maken omdat ik vond dat we teveel vanuit ons hoofd leefden, terwijl je intuïtie een veel grotere bron van wijsheid bevat. Het hart staat voor wie we in werkelijkheid zijn. En misschien is iedereen daar uiteindelijk wel naar opzoek. Kijk bijvoorbeeld naar de diverse religies en levensfilosofieën waarin het hart als een bron van wijsheid gezien wordt. Ken je het boek De Alchemist van Paulo Coelho? Dat is niet voor niets één van de populairste boeken van de afgelopen decennia. De hoofdpersoon leert tijdens zijn zoektocht op zijn intuïtie vertrouwen. In The Power of the Heart laat ik zien dat het leven gaat over de samenwerking tussen hoofd en hart: het hart is de leider, het hoofd dient. En niet andersom.

Waarom heeft de film zo’n impact gehad op het leven van veel mensen?

Baptist: De grootste ziekte van deze tijd is dat we afgesloten zijn van onze ziel, en laat het hart nou de zetel van de ziel zijn. In het hart ervaren we de connectie met onze ziel. We functioneren als halve machines door de komst van de computer en smartphone. Mensen willen juist terug naar de natuur en terugkeren naar wat echt is. Daar zit de ziel. Het positieve aan het internet is dat ik met mijn boodschap veel mensen kan bereiken van over de hele wereld. De negatieve kant is dat het scherm soms ten koste gaat van onze sociale menselijke contacten. Waak er daarom voor dat de computer niet op de eerste plek in je leven beland.

Hoe ziet je leven er uit na The Power of the Heart?

power of the heart boekBaptist: Ik ben nog steeds druk met het promoten van The Power of the Heart. Zowel mijn boek als de film zijn in 80 landen uitgekomen. Ook organiseer ik wereldwijd tweedaagse seminars met een verdieping van de stof waar het boek en de film over gaan. De centrale vraag is: hoe doe je dat, vanuit het hart leven? En hoe communiceert het hart met ons? Op 23 en 24 september geef ik in samenwerking met Holistik het seminar in Amsterdam met als titel: ‘De geheime taal van je hart’. Over de mysterieuze codes van het hart en hoe je deze naar het bewustzijn brengt. En dat alles nog wetenschappelijk onderbouwd ook. Mocht je deel willen nemen? Via deze link vind je meer informatie en de ticketverkoop. Wie weet tot dan!

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter

Het boek en de DVD van The Power of the Heart bestel je hier: thepoweroftheheart.com. Zie hier Baptist’s verhaal zoals hij dat in een grote Amerikaanse talkshow mocht vertellen. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN