No pain, no champagne: yogacoach Andreas Trussat over bewustzijn en house muziek

Heart + Soul
Andreas Trussat Yoga
karlijn visser

Karlijn Visser
14.09.2017

Yogacoach Andreas Trussat geeft al 33 jaar les, waarvan 5 jaar in zijn eigen serene studio aan de Willemsparkweg 121 in Amsterdam. Kijk je naar zijn CV, dan klikken de meeste meteen weg. Want jeetje wat heeft deze senior teacher veel gedaan. Hij designed het liefst een tailor made practice op het lichaam van een individu. Alles om je bewustzijn in stijl te verruimen. 

No pain, no champagne: yogacoach Andreas Trussat over bewustzijn en house muziek

Andreas Trussat yogaIk leerde Andreas (49) kennen bij Het Haartheater waar we beiden ons haar lieten fatsoeneren. Andreas omdat hij daarna geföhnd en wel yogales wilde geven tijdens Yogafest festival. Ik omdat ik mijn uitgroei zat was. We belandden naast elkaar in de stoel en ik had meteen een klik met deze ijdele yogi, uitgerust met een flinke dosis zelfspot. De dag daarna deed ik mee aan zijn yogales op house muziek. Prachtig om te voelen hoeveel verbinding Andreas wist te creëren. Deze pittige Pita gaat niet alleen de diepte in met het lichaam, maar ook met je geest. Tijdens een gesprek vertelt Andreas meer over zijn zienswijze en vegetarische yoga lifestyle.

Wanneer ben je met yoga begonnen?

Andreas: Na een succesvolle carrière als danser, model, choreograaf en fitness-ster (als fitness-presentator op conferenties reisde ik de wereld rond) had ik in 2000 mijn eerste ervaring met yoga. Mijn danscarrière stopte rond mijn 35e. Inmiddels was ik verhuisd van Duitsland naar Amsterdam. Ik wilde geen hard-core activiteiten meer en startte een internationaal Tai chi bedrijf. Vanuit dat vertrekpunt werd ik uitgenodigd om een Ashtanga les te volgen in Kopenhagen met een aantal ex-dansers. Dat was mijn eerste ervaring met yoga.

Waarom was die eerste yogales een life changing event?

Andreas: Het begin van mijn yogareis voelde als thuiskomen, het is mijn lifestyle geworden. Daarnaast is het drama uit mijn leven verdwenen, alleen The Queen is gebleven. Dat is ook mijn humor. Dankzij het beoefenen van yoga heb ik veel lagen afgepeld en karma afgerond. Vanaf het eerste moment in Kopenhagen wist ik: wij doen geen yoga, yoga doet ons. Het stroomt door ons. Zodra je je er aan over geeft kunnen er wonderen gebeuren.

Andreas Trussat yoga

Wat voor soort lessen kunnen mensen bij jou volgen?

Andreas: De 1-op-1 sessies vormen het grootse onderdeel van mijn werk en boek ik het beste resultaat met mijn cliënten. Dat kan overigens in een duo, trio of kwartet. Ook geef ik twee keer per week een groepsles voor maximaal 15 mensen in mijn eigen studio. Deze lessen van 90 minuten zijn gevuld met yoga elementen uit de Ashtanga, Vinyasa en Yin. Daarnaast gebruik ik de barre, ballen, een bolster (lang kussen), een roller tegen verklevingen, core- en resistant training en doen we partneroefeningen. Welke elementen de boventoon voeren is afhankelijk van het seizoen. Jaarlijks organiseer ik een retreat naar India, Bali, Ibiza of Vlieland. Op mijn site staat dit aangekondigd. Naast de lessen in mijn eigen studio, geef ik wekelijks yogales en workshops bij Yogafest Studio. In november bijvoorbeeld staat er een Yin Immersion op het programma.

Waarin onderscheiden jouw groepslessen zich?

Andreas: Mijn groepslessen zijn vanaf de ontvangst warm hearted en inclusief een verse goed ruikende handdoek. Alle lessen staan bij ATY (Andreas Trussat Yoga) in het teken van de astrologische energie van die week. We leven nu bijvoorbeeld in Virgo (maagd) tijd, dus is het aan te raden om je deze week kalm en zen te houden, want er is veel vuur in de lucht. We beginnen altijd met een meditatie waarin ik een connectie maak met de Boeddhistische Samatha practice. En ik werk vanuit de container visualisatie: stel je voor, je zit in een gesloten container die deur voor deur opent zodat het licht van alle 7 kanten naar binnen kan vallen. In de les verwerk ik ook altijd een psychedellic talk. Ik stel een korte vraag aan mensen als zijnde een ‘por’ in de goede richting. Mijn werk is sterk verbonden met muziek, soms dansen we op housemuziek, een andere keer raakt de muziek een diepere laag in jezelf. De laatste houding is Savasana waarin je kunt opladen en ontspannen. Het schijnt zelfs gelijk te staan aan 8 uur slaap. De les sluiten we af met een mantra en een Namasté. Meestal drinken we nog een glas water en kletsen we na.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je mensen mee wil geven in een les?

Andreas: Consciousness en elegantie. Ik zie mijn les als investering in bewustwording en persoonlijke groei. Het gaat om de bereidheid hebben om te groeien. No pain, no champagne. Daarin is dankbaarheid heel belangrijk. Ook geef ik licht mee. Soms hoor ik mensen denken: ‘Hoe kan ik dan licht zijn’? Waarom denk je dat engelen kunnen vliegen? Ze ervaren zichzelf als licht.

Hoe ziet je eigen dagelijkse practice eruit?

Andreas: Om 7u gaat mijn wekker. Het eerste wat ik doe is een namasté om te bedanken dat ik er nog ben. Dan sla ik op een helende gong en wandel in deze hoog vibrerende frequentie naar de badkamer, waar ik mijn polsen onder de kraan reinig van alle afvalstoffen van de nacht. Het gaat hierbij om de intentie ‘I clear myself‘. Dan neem ik mijn ayurvedische voedingssupplementen, om mijn Pita dosha een beetje tot bedaren te brengen, drink een kop warm water en schraap mijn tong met een zilveren Indiase schraper. Mediteren doe ik daarna minimaal een half uur. Ik zing mantra’s, beoefen ademhalingsoefeningen (pranayama) en doe wat Yin houdingen. Dan beginnen mijn lessen. Voordat ik ga slapen doe ik prayers naar grace, light and gratitude.

Heb je een tip voor mensen die met yoga willen beginnen?

Andreas: Wees helder en duidelijk voor jezelf in wat je met je mee brengt naar de yogamat. Heb je bijvoorbeeld net een miskraam gehad of een heftig overlijden meegemaakt? Dan weet je eigenlijk bij voorbaat al dat je daarmee geconfronteerd gaat worden in de les. Vraag je van tevoren af, wat je uit de les wilt halen? Meer balans, harmonie, energie en kracht of juist rust?

Andreas Trussat yogaAan wie wil je ooit nog eens les geven?

Andreas: In Nederland Eva Jinek, want ze is net zo’n kattengek als ik. Jala en Mala (hier rechts) zijn als mijn kinderen. Humberto Tan komt ook in aanmerking, want ik zou hem nog fitter willen zien ;-). En filmmaakster Jessica Villerius en Astrid Joosten, I would love to be with them at the barre. Internationaal staat Jennifer Lawrence op mijn lijstje, let’s play the real hunger games haha. Ook Tyler Henry, een Hollywood medium, en acteurs Ryan Reynolds en Chris Pine zou ik graag in downward facing dog zien.

Meedoen met een groepsles of heb je behoefte aan 1-op-1 coaching? Via andreastrussatyoga.com neem je contact op met Andreas. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link