Instagram en je kijk op de wereld: dit is waarom Nathalie haar account met 20.000 volgers verwijderde

Heart + Soul
nathalie meertens, instagram, verwijderen, social, break

Nathalie Meertens
29.01.2021

Waarschijnlijk ken je meer mensen mét dan zonder een Instagram account. Nathalie Meertens (23) werkt bij Holistik als redacteur en deelde tot voor kort zo’n beetje alles met haar Instagram volgers. Ze ontving de liefste berichtjes en haar account groeide in korte tijd snel door tot 20.200 volgers. Toch gaf het posten haar al langere tijd geen voldoening meer. Er was een knagend stemmetje dat haar steeds vertelde dat dit niet haar plek was en zelfs een obstakel vormde in haar zelfontwikkeling. Uiteindelijk hakte ze de knoop door en verwijderde @nth.me permanent. Waarom dit besluit haar met nieuwe ogen naar zichzelf en de wereld leerde kijken deelt ze graag met je. 

Instagram en je kijk op de wereld: dit is waarom Nathalie haar account met 20.000 volgers verwijderde

instagram artikel nathalie

Nathalie: ‘Voordat ik mijn account verwijderde, had ik er al een hele tijd een haat-liefde relatie mee. Ik deactiveerde het regelmatig om even tot mezelf te komen. Dan ging het na een paar weken weer kriebelen en kwam ik terug. Zo ging ik heen en weer tussen helemaal verdwijnen en helemaal actief zijn (ik ben altijd een beetje van de uitersten geweest, ben ik bang). Tegelijkertijd was het juist in die periode dat mijn account het meest groeide; van zo’n 5000 volgers naar iets meer dan 20.000 in een paar maanden.

Zichtbaar zijn

Je zou denken dat ik daar blij mee was, en soms was dat ook zo. Ik had immers in mijn hoofd dat ik dat publiek ooit heel goed zou kunnen ‘gebruiken’, voor als ik eindelijk mijn eigen podcast zou starten of een boek uitbracht bijvoorbeeld. Het was tenslotte 2020 en succes ging gepaard met online zichtbaarheid, toch? Je moest je eigen visitekaartje zijn. Ik zou dan gek zijn om mijn account zomaar weg te gooien. Maar leuk vond ik het posten allang niet meer. Ik ben nogal introvert en voel er weinig voor om zo… zichtbaar te zijn. Zet mij maar in een hoekje met een boek en een pen, of hooguit achter een microfoon om een of ander gepassioneerd feministisch betoog te houden. In ieder geval niet voor een camera. Ik ben ook niet visueel ingesteld, ik ben van de tekst. En hoewel ik zeker een aantal hele lieve volgers had die ontzettend betrokken waren bij de woorden die ik deelde, kwamen de meeste volgers voor iets anders.

De krullenmeisjes

Veel volgers kwamen voor mijn haar. Ik kan dit nooit opschrijven zonder een beetje te lachen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind krullen, ook de mijne, fantastisch. Ik vind het ook leuk dat er een enorme community op Instagram is ontstaan rondom zogeheten curly girls. Maar hoewel ik oprecht heel gelukkig kan worden van mijn kleurrijke collectie haarproducten en zorgvuldig samengestelde haarverzorginsroutine, voelde het raar (en saai, om eerlijk te zijn) om hier mijn Instagram account om te laten draaien. Mijn selfies werden toevallig ge-repost op allerlei krulpagina’s, en ik deelde op verzoek dan af en toe wat advies uit. In de tussentijd hield ik mezelf voor dat deze mensen ooit mijn boeken misschien zouden willen lezen.

De kracht van cijfers

Maar wie waren deze mensen eigenlijk? Instagram verzamelt mensen bij elkaar en zet ze om in cijfertjes, volgers, likes en comments. Het is natuurlijk makkelijk om meegesleept te worden door die getallen. Zeker als ze ook leiden tot vermenigvuldigde cijfers op je bankrekening. Iets wat voor steeds meer jonge ‘influencers’ het geval is. Toen ik honderden euro’s kreeg voor een blog van 500 woorden over mijn ‘curl journey‘, stelde ik mijn verdwijning ook nog maar even uit. Het is mooi hoe Instagram mensen de mogelijkheid biedt om hun eigen business te starten en daar goed geld mee te verdienen. Bovendien brengt Instagram gelijkgestemden van over de hele wereld bij elkaar, geeft het stemmen een platform die in mainstream media nog veel te veel ongehoord blijven.

Vervreemding

Maar hoe populairder Instagram werd als platform, hoe meer bedenkingen ik (en talloze anderen) erbij kreeg. Mijn afstudeerscriptie gaat er zelfs deels over – over dat eeuwige updaten en editen van die (visuele) digitale zelfrepresentatie en de fragmentatie van het zelf(beeld) die daarop kan volgen. Hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die er geen last van hebben, ben ik geneigd te denken dat die vervreemding onvermijdelijk is. En als je de worstelingen van veel influencers moet geloven is dat geen overdreven suggestie.

Kilo’s lichter

Ikzelf was er in ieder geval ook niet immuun voor. Ik voel me kilo’s lichter sinds ik niet meer besta op Instagram en alleen nog maar zichtbaar ben in de fysieke wereld. De volgende veranderingen vallen me het meeste op.

1. Minder vergelijken

Ik vergelijk me een stuk minder met anderen, en dat is heerlijk. Ik heb weer een realistischer beeld gekregen van lichamen, gezichten, van schoonheid. Het voelt goed om mezelf en anderen weer alleen zonder filters, mét unieke deukjes en lijntjes en andere ‘imperfecties’ te zien.

2. Door mijn eigen ogen kijken

Ik heb bovendien opnieuw geleerd hoe het is om mezelf door mijn ogen te bekijken. Dat vervreemdende effect waar ik het net over had? Ik merkte steeds meer dat dat ook mijn zelfbeeld had vervormd. Je reduceert je identiteit tot een externe, aantrekkelijke reeks foto’s, teksten en cijfers die je eindeloos kunt (en ‘moet’) updaten. Je wordt constant geconfronteerd met andermans reactie op die tweedimensionale versie van jouw identiteit; die zo belangrijk voelt dat het makkelijk is om te gaan geloven dat die reacties ook echt iets over jou als mens zeggen. Of daar nu een grootheidswaan of minderwaardigheidscomplex uit komt, vervreemding ligt op de loer. Dat komt deels ook omdat je je niet alleen met anderen gaat vergelijken, maar ook met die online versie van jouzelf. Veel tieners (!) en twintigers komen tegenwoordig met een bewerkte foto van zichzelf aan bij een cosmetische kliniek. Snapchat Dysmorphia, hebben onderzoekers dat fenomeen genoemd. We gaan steeds verder om de digitale versies van onszelf bij te benen. (Kijktip: VPRO Tegenlicht: ‘Perfect me’)

Belichaamde ervaring

Sinds ik geen Instagram meer heb is mijn ervaring van mezelf veel meer belichaamd. Als ik me mooi voel, komt dat omdat mijn lichaam lekker voelt in mijn kleding, omdat mijn gezicht er fijn uit ziet in de spiegel, omdat mijn vriend me verliefd aankijkt. Niet omdat mijn selfie goed is gelukt of omdat ik 3000 likes van vreemden heb gekregen. Ik ben nog steeds een constant veranderend wezen, elke dag zie ik er nét anders uit, voel ik me anders, groei ik ergens naartoe. Maar ik voel de druk niet meer al die facetten en verschuivingen vast te leggen, aantrekkelijk en begrijpelijk te maken voor anderen. Offline gaan betekende meer online komen in deze gekke belichaamde ervaring die mens-zijn-op-aarde heet. 

3. Meer tijd en rust

Ten derde ben ik veel minder snel afgeleid, is het rustiger in mijn hoofd. De tijd die ik besteedde aan scrollen, foto’s maken, bewerken en posten, kan ik lekker stoppen in leven. Leven op mijn eigen tempo, in mijn fijne vertrouwde kring van inspirerende mensen. Dingen tellen niet meer extra als ze worden gezien of gedeeld. Ze tellen als ze mijn dag verrijken of me dichterbij mijn dromen brengen.

Liever een middenweg bewandelen?

In 2021 is het geen klein gebaar meer om je social media accounts permanent te verwijderen. (Nog) geen behoefte aan zo’n verdwijningsactie? Zoek vooral een middenweg die voor jou werkt. Hieronder een aantal tips.

 • Scroll nooit als je net wakker bent. Mijn doel is nog steeds om vóór 12:00 niet of nauwelijks op mijn telefoon te kijken. ‘s Avonds ben ik ook altijd vanaf een uur of 20:00 offline.
 • Ga even zitten voor een grote schoonmaak. Ontvolg of mute accounts die je geen goed gevoel geven. Post je volgens een bepaald schema? Haal hier dan eens een paar posts vanaf. Je volgers zien liever minder posts met meer intentie dan een eindeloze stroom aan updates waar je zelf ongelukkig van wordt. Het voelt misschien alsof mensen je constant in de gaten houden, maar het hele idee achter Instagram is dat niemand zich nooit één seconde verveelt. Als jij niet post, zitten mensen gewoon naar andere plaatjes te kijken.
 • Onthoud dat je niemand ooit iets verschuldigd bent. Je mag dingen voor jezelf houden, je mag verdwijnen, je mag berichten onbeantwoord laten. Doe jezelf een plezier en verlies het onderscheid tussen Instagram en het ‘echte’ leven niet uit het oog. Er is geen hoeveelheid likes of zelfs sales die jouw geluk en innerlijke rust kan vervangen.
 • Wil je even een échte break? Via je laptop kun je heel makkelijk je Instagram account tijdelijk deactiveren (ga naar instellingen, dan ‘profiel bewerken’ en kies voor ‘mijn account tijdelijk uitschakelen’). Mensen kunnen je dan niet vinden en dus ook niet ontvolgen. Handig voor als je even helemaal tot rust wilt komen maar liever geen volgers verliest.

Het klinkt cliché, maar uit ervaring weet ik nu dat je echt heel wat mist als je een verslavende app te veel macht geeft over je humeur, je zelfbeeld en je kostbare tijd en energie. Er is zo veel om te beleven in de fysieke wereld, met dit bijzondere, wijze fysieke lichaam.’

Holistik Zomerbox
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.