Valentine Berning doet het: trouwen voor een periode van 40 jaar

by Karlijn Visser 08.07.2017

Valentine Berning is actrice, filmmaker en presentatrice én founder van Dimension TV: een online platform voor de bewuste televisiekijker die op zoek is naar inhoud en zelfontwikkeling. Onlangs stapte ze op een bijzondere manier in het huwelijksbootje met Joeban Machiel: niet om een leven lang trouw te beloven, maar om voor de komende 40 jaar een commitment met haar geliefde aan te gaan. Hoe ze dat ziet lees je hier. 

Valentine Berning doet het: trouwen voor 40 jaar

huwelijk, valentine berning

Wat betekent het huwelijk voor jou?

Valentine: Doordat onze liefde is gaan groeien en bloeien kwam er een moment dat ik een liefdesfeest wilde organiseren ter verdieping van onze liefde. Niet zozeer een huwelijksfeest. Maar de liefde uitspreken ten aanzien van je geliefde, met al je andere geliefdes zoals familie en vrienden er omheen. Inmiddels had mijn man Joeban daar ook zijn ideeën over. Maar zomaar de liefde uitspreken zonder context vond hij toch een beetje vreemd. Hij heeft altijd gezegd dat als hij ooit zou trouwen, hij dat zou doen voor een periode van 40 jaar. Waarom dan, vroeg ik? Zijn antwoord; “Een krachtig commitment werkt alleen als er een begin en een eindpunt aan zit. En aangezien de toekomst voor een groot deel bepaalt hoe je je nu voelt, waarom dan niet een liefdes commitment aangaan voor 40 jaar? En dan over 40 jaar, geven we elkaar nieuwe ringen.” Uiteindelijk heeft hij mij op zijn 40ste verjaardag voor 40 jaar ten huwelijk gevraagd. Door zijn levensopvattingen ben ik er zelf achter gekomen dat een liefdesrelatie alleen werkt als je de verwachting loslaat dat de ander jou gelukkig maakt. Let’s celebrate love, celebrate life!

Waarin was jullie bruiloft anders?

Valentine: Onze bruiloft, of liever gezegd ons liefdesfeest, was inderdaad totaal anders. In eerste instantie wilden we op ons liefdesfeest ook voor de wet trouwen. Alleen een huwelijksvoltrekking voor 40 jaar is nog niet mogelijk binnen het burgerlijk wetboek. Dus zijn we een paar dagen voor het feest ook voor de wet getrouwd. Zodoende hadden we alle vrijheid om ons liefdesfeest, en met name de ceremonie, in te richten zoals wij dit wilden. Denk dan vooral aan de beloftes die we naar elkaar hebben uitgesproken. Maar we hadden bijvoorbeeld ook een licht meditatie. Het was zo bijzonder, alsof alles samenkwam. Magisch gewoon! Onze getuigen hadden ook een prominentere rol gedurende de ceremonie, dan alleen maar het zetten van hun handtekening.

Wat was er spiritueel aan jullie trouwdag?

Valentine: Wij zien het huwelijk als een diepe commitment naar jezelf, waarbij je ook trouwt met jezelf. De ander is een mooie aanvulling op ons leven, maar we hebben elkaar niet nodig om gelukkig of vervult te zijn. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Deze inzichten hebben we ook duidelijk verwerkt in onze beloftes naar elkaar. Dat wij dit konden delen met vrienden en familie maakte het bijzonder en naar mijn idee ook spiritueel.

Is de ouderwetse betekenis van het huwelijk aan het veranderen?

Valentine: Jazeker! Steeds minder mensen gaan trouwen lijkt het wel. In ieder geval om mij heen. Ik denk dat de meeste mensen niet meer geloven in het traditionele huwelijk. Maar ik geloof wel dat ieder mens de liefde wil vieren, met je lief en met elkaar. Dus je kunt het huwelijk ook een andere betekenis geven :-).

Wanneer adviseer je een koppel om te gaan trouwen op jullie manier?

Valentine: Ik denk dat ieder mag trouwen op de manier waarop diegene wil trouwen. Maar wat heel belangrijk is, is dat diegene zichzelf als de bron van zijn eigen bestaan ziet. En niet de ander. Of zoals mijn man het zou zeggen: “Je bent al compleet in wie je bent, met alles wat je hebt en niet hebt. Het geluk dat je zoekt zit al in je.” Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het niet werkt om de ander verantwoordelijk te maken voor jouw eigen geluk. Het geluk begint bij jezelf en de ander kan met je mee wandelen op jouw pad. Dat is een keuze in de liefde.

Heb je nog een tip om je huwelijk onvergetelijk te maken?

Valentine: Deze tip gaf ik tegelijkertijd ook aan mezelf: je hebt een jaar naar het huwelijk toe geleefd en laat het dan daarin vooral los op de dag zelf. Het hoeft niet perfect te zijn. Geniet met volle teugen, ben in het moment, in de liefde, met elkaar, stel je open en laat die liefde ook echt binnenkomen. En laat dingen ontstaan.

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN