Een gevoelige huid? Zo genees je jouw beschadigde huidbarrière

Body
huidbarriere, nourished, gezond, gevoelige huid
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
29.01.2020

Last van roodheid, jeuk, onzuiverheden of andere huidproblemen? Grote kans dat je denkt een gevoelige huid te hebben. Maar het échte probleem is eerder een beschadigde huidbarrière waardoor je huid gevoeliger reageert. Erin Hawken van Nourished (een online boutique voor natuurlijke beautyproducten die ze samen met vriendin Floor Hendriks startte) vertelde ons dat ruim 50% van de vrouwen hier last van heeft. Gelukkig kun je de schade aan je huidbarrière herstellen én voorkomen is. Erin geeft (wetenschappelijk) advies.

Gevoelige huid? Zo genees jij je beschadigde huidbarrière

Erin: ‘Waarschijnlijk heb je van nature geen gevoelige huid, maar is ze gevoelig geworden (ofwel Erin & Floor by Chloé Chanté Leenheer -3gesensibiliseerd). Wij worden bij Nourished regelmatig verrast door de hoeveelheid mensen die een gevoelige huid verwarren met een gesensibiliseerde huid. Een gevoelige huid is wat baby’s hebben. Een overgevoelige huid is een huidaandoening met symptomen zoals roodheid, branderig gevoel, prikken en schilferen. Dit gaat vaak samen met een intolerantie voor veel huidverzorgings- en beautyproducten die voornamelijk ontstaat door schade aan de huidbarrière. Maar waarom is het dan zo belangrijk om een gezonde huid(barrière) te hebben?

Belang gezonde huidbarrière

Je huid weegt 3,5 tot 10 kg. Met een oppervlakte van 1,5-2 m2 is je huid jouw grootste orgaan. Dit zijn een aantal functies die ze vervult:

 • beschermt je tegen het milieu, oxiderende stoffen, ziekteverwekkers, bacteriën, giftige stoffen en UV-straling
 • reguleert je vochtbalans (hydratatie!) en je lichaamstemperatuur
 • speelt een belangrijk rol in je sensatie- en overlevingsreflexen
 • fungeert als opslag voor water, vetten en metabole producten
 • produceert en scheidt belangrijke neurologische, metabole en reproductieve hormonen af
 • en scheidt, niet onbelangrijk, chemische stoffen in ons lichaam uit.

Je huid bestaat uit 3 primaire lagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuidse laag. De bovenste laag van de opperhuid wordt de stratum corneum genoemd, ofwel de hoornlaag. Deze laag is tevens onze huidbarrière en bestaat uit vetzuren, cholesterol, keratinocyten en dode huidcellen. De hoornlaag is je meest primaire afweermechanisme van de buitenwereld en zorgt er ook voor dat je niet uitdroogt.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Hoe ontstaat schade aan je huidbarrière?

Onze tere huidbarrière raakt door verschillende omgevingsfactoren beschadigd. Eén van de meest voorkomende oorzaken zijn agressieve – op chemicaliën gebaseerde – huidverzorging en cosmetica. Als je huidbarrière eenmaal beschadigd is, kunnen gifstoffen en ziekteverwekkers doordringen tot diepere huidlagen. Daardoor wordt de aangeboren immuunrespons van je lichaam gestimuleerd. Dit kan leiden tot ontstekingen, roodheid, jeuk, droogheid, prikken, bultjes, puistjes en scheurtjes. Iets wat zich kan doorontwikkelen in eczeem, dermatitis of psoriasis. Andere factoren die onze huidbarrière beïnvloeden zijn: 

 • Klimaatverandering; verwarming ofwel ‘climate control systemen‘ binnenshuis 
 • Medicijnen
 • Chemische stoffen in schoonmaakproducten, stoffen, kleding, meubels en nieuwe auto’s
 • Milieuvervuiling
 • Stress
 • Auto Immuniteit

6 x zo genees jij je huidbarrière van buitenaf

Het is mogelijk om je beschadigde huidbarrière met behulp van natuurlijke huidverzorging & make-up te genezen. Deze 6 adviezen helpen je daarbij:

1. Reinig je huid 2 x per dag met een zachte, pH vriendelijke natuurlijke wash (zonder Phisohex!). Cleansers gebaseerd op chemische ingrediënten zullen je huidbarrière alleen maar meer schade aandoen. Onze favoriet is de Goji Cleansing Oil van Sans [ceuticals].
2. Exfolieer iedere 3 tot 7 dagen om dode huidcellen te verwijderen. Hierdoor worden huidverzorgingsproducten ook beter opgenomen.
3. Gebruik een natuurlijke zonnebrand en het liefst iedere dag. Echte natuurlijke zonnebrand heeft een SPF factor van 30 of minder en beschermt je huidbarrière. Je kunt een zonnebrandcrème gebruiken, of mineralen make-up. Check de All Natural Sunscreen van {SIMPLE as that} voor een fijne zonnebrandcrème die je er niet uit laat zien als een spook. Onze favorieten mineralen make-up is de Loose Mineral Foundation SPF25 van Inika Organic.  

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

4. Vermijd alcohol, siliconen, oppervlakte actieve stoffen, vitamine C en etherische oliën in huidverzorging. Nu hoor ik je denken ‘maar vitamine C is toch goed voor mijn huid?’. Biologi is op dit moment het enige Beautymerk in de wereld dat echt levend, stabiel Vitamine C bevat. Alle andere merken gebruiken de synthetische vorm Ascorbinezuur, wat letterlijk hetzelfde is als het aanbrengen van zuur op een gevoelige huidbarrière. Niet doen!
5. Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten en make-up die werken als skin food: rijk in voedingsstoffen die je huid voeden en beschermen. Onthoud dat hoe meer gifstoffen en chemicaliën je op je huid aanbrengt (in de vorm van make-up, huidverzorging, hormooncrèmes of andere voorgeschreven zalven), hoe slechter de kwaliteit van je huid wordt. Misschien zorgt het op korte termijn voor verbetering. Maar op de lange termijn doen deze producten je huid(barrière) meer kwaad dan goed. 

5 x zo genees jij je huidbarrière van binnenuit

Zoals met veel gezondheidsproblemen, heeft een beschadigde huidbarrière vaak meerdere oorzaken. Neem daarom ook je algehele gezondheid onder de loep. Dit zijn een aantal adviezen voor genezing van binnenuit:

1. Zorg voor een eetpatroon waar je huid blij van wordt: rijk aan gezonde vetten, vers fruit & groenten. Eet dagelijks een regenboog aan kleuren.
2. Don’t worry, be happy! Stress heeft een negatieve impact op je immuunsysteem en kan de immuunreacties op je huid verergeren. Daardoor heb je mogelijk meer last van roodheid, jeuk, een brandend gevoel en schilfertjes.
3. Besteed aandacht aan de gezondheid van je darmen: 70% van je immuunsysteem leeft in je darmen. Dit systeem moet zo gezond en sterk mogelijk zijn, zodat je huid kalmeert en weer kan stralen.
4. Zorg voor voldoende slaap. Tijdens de nachtrust herstelt het lichaam.
5. Drink genoeg water. Spoel chemische stoffen weg, reinig je lichaam van binnenuit en zorg dat je cellen mooi, gevuld en rond zijn voor een gezonde huid. 

Kies met bovenstaand lijstje in je achterhoofd dus liever voor producten die je huid voeden in plaats van enkel symptomen (anti-aging, egale teint, verbeterde textuur, etc.) verlichten. Alleen dan zal je huid ook op latere leeftijd haar gezonde huidbarrière behouden. Want onthoud: een mooie huid is de bijwerking van een goed functionerende huidbarrière’.

nourished winactieWIN: 2 x Nourished pakket van Sans[ceuticals]

Wil jij meteen aan de slag met het herstellen en voeden van jouw huidbarrière? Je maakt kans op deze twee fijne skincare duo’s van Sans[ceuticals]:
– Goji Cleansing Oil (250 ml) & Activator 7 Body + Hair + Face Oil (250 ml)
– Baobab Body + Hand Repair Cream (250 ml) & pH Perfect Body + Hand Wash (250 ml)

Om deel te nemen aan de winactie vragen we je het volgende te doen:
1. Volg Holistik, Karlijn_Visser en Nourished via Instagram
2. Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan hebt)

  Je naam*

  Je e-mailadres*

  We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

  Binnen een week krijg je te horen of je hebt gewonnen. Succes!

  Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

  Gerelateerde artikelen

  NIEUWSBRIEF
  We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  Gratis Video's
  Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  NIEUWSBRIEF
  We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.