Hooggevoelige dramaqueen: zo reken je als HSP’er af met vooroordelen

Heart + Soul
hsp, prinses, hooggevoelig
karlijn visser

Karlijn Visser
16.08.2018

Ben je zelf hooggevoelig? Of heb je te maken met hooggevoelige mensen in je omgeving? Lees dan vooral verder, want waarschijnlijk ga je iets in onderstaande herkennen. Ik vind het nog best lastig om altijd voor mijn behoeftes op te komen. Doe ik dat? Dan voel ik me een dramaqueen of ik word betiteld als veeleisende prinses (ja Miko, ik weet dat je mee leest, door jou dus ;-)). Nu ben ik niet vies van wat prinsessengedrag. Want elke vrouw is hopelijk voor haar man de enige echte prinses op deze hele wereld. Alleen gaat het daar helemaal niet over wanneer je als HSP’er vraagt of de muziek wat zachter mag, of het licht gedimd kan worden of als je tot drie keer toe wil verhuizen in een restaurant omdat ‘de energie’ op dit plekje toch net beter is. Annet de Zwart is life coach en gespecialiseerd in werken met hoog sensitieve personen. Ze is zelfs opgeleid door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron. Als iemand mij meer kan vertellen over de relatie ‘dramaqueen’ en hooggevoeligheid is zij het. Misschien wil je voordat je verder leest de HSP test nog een keer doen? Dat kan hier. 

Waarom worden vrouwelijke HSP’ers vaak in één zin genoemd met ‘high maintenance’ zijn?

Annet: Sommige mensen gebruiken hun hooggevoeligheid als excuus, omdat ze iets niet kunnen of iets nodig hebben. Dit kan dan al gauw overkomen als ‘high maintenance’. Voor prinsessengedrag kan een oorzaak zijn dat een hooggevoelig persoon sneller in zijn of haar drama schiet. Als je overprikkeld raakt dan bedenk je veel sneller het ergste wat er kan gebeuren, je denkt dan al snel dat iets vreselijk is en dat je iemand niet meer onder ogen kunt komen als je iets stoms hebt gedaan. Of als je een fout hebt gemaakt op je werk dan denk je gelijk dat ze je gaan ontslaan.

Wat voed je prinsessen-imago als HSP’er?

Annet: Veeleisend zijn over wat je nodig hebt en constant dingen willen veranderen naar jouw wensen, maken dat je als prinses ervaren kunt worden. Als je overprikkeld bent, neem je al je gedachten serieus en deel je ze met anderen. Als je moe bent, roep je sneller iets wat je niet echt meent. Zo kunnen andere mensen al snel denken dat je een drama queen bent.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Hoe kun je als HSP’er voorkomen dat je omgeving je ziet als een veeleisende drama queen?

Annet: Hoe je overkomt hangt af door hoe je dingen overbrengt. Ten eerste is het goed om er over na te denken wat je tegen wie zegt. Niet iedereen zal begrip hebben voor wat jij nodig hebt. Zeker wanneer iemand niet HSP is, zal diegene er meer moeite mee hebben om het te begrijpen. Het is dus zaak om duidelijk te zijn zonder te ‘zeuren’. Vragen of er meer mensen zijn die de radio wat zachter zouden willen, of de kachel iets hoger of juist lager willen, is beter dan telkens meedelen waar jij last van hebt. Bijvoorbeeld ik heb het koud, ik heb het zo warm, ik kan me niet concentreren als de radio zo hard staat etc. Dit laatste wekt eerder ergernis op als je dit te vaak doet. Het blijft altijd aanpassen en compromissen sluiten. Maar vaak ben jij de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. Jouw ongemak is soms een voorloper op de rest. Dankzij jou komen meerdere mensen tot de ontdekking dat hetgeen jij vroeg, ook voor hen een stuk prettiger werkt. Het tweede punt is dat je dingen soms kunt oplossen zonder iets van anderen te vragen. Momentjes van rust kun je creëren door oordoppen te gebruiken, je eventjes terugtrekken uit de drukke ruimte of een korte wandeling te maken door het park. En als laatste: neem jezelf niet te serieus als je overprikkeld bent. Pak wat rust voordat je (grote) beslissingen neemt. Wees je bewust van het feit dat je als je overprikkeld bent, je sneller iets zegt of doet wat je niet meent.

Hoe leg je aan je omgeving uit wat het betekent om hooggevoelig te zijn, en dat jouw gebruiksaanwijzingen niets met prinsessengedrag te maken heeft?

Annet: Een korte duidelijke uitleg over hooggevoeligheid is dat een HSP-er een gevoeliger zenuwstelsel heeft. Dit zorgt ervoor dat er meer prikkels bij je binnenkomen dan bij een ander, waardoor je sneller overprikkeld raakt. Dit kan lichamelijk, geestelijk en emotioneel zijn. Je bent bijvoorbeeld sneller moe of wordt emotioneel, ongeduldig of geïrriteerd als iemand over je grenzen gaat. Iedereen heeft een grens voor overstimulatie, bij een hsp-er is die grens nou eenmaal eerder bereikt. Tussen overstimulatie en verveling ligt het ideale gebied voor iedereen; te veel zorgt voor stress en kan leiden tot een burn-out. De kunst is het vinden van de balans. Ook kun je uitleggen dat als je meer in balans bent, dat je veel effectiever en productiever bent. Dus als iemand jou de tijd geeft om even te rusten en te ontspannen, dan ben je daardoor een leuker mens en nog gezelliger ook.

Over Annet de Zwart

Annet de Zwart is life coach en gespecialiseerd in werken met HSP’s (Hoog Sensitive Personen).  Ze verzorgt workshops en trainingen voor HSP’s en geeft lezingen over dit onderwerp. Ze is geaccrediteerd door de ICF (Internationale Coach Federatie) en is door Elaine Aron opgeleid. annetdezwartlifecoaching.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link