Yoga Nidra: herprogrammeer je overprikkelde systeem voor een ontspannen begin van 2020

Heart + Soul
yoga nidra
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
02.01.2020

Yoga Nidra is een vorm van yoga die weinig tot geen fysieke inspanning vraagt. Het bestaat oorspronkelijk uit een serie meditatie oefeningen om je hoofd op orde te brengen, je zenuwstelsel te kalmeren en een intense rust te ervaren. Deze diepe staat van ontspanning activeert het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Yoga Nidra teacher en founder van The House of Deeprelax Eliane Bernhard geeft je tips hoe je 2020 zo ontspannen mogelijk begint. 

Yoga Nidra: herprogrammeer je overprikkelde systeem voor een ontspannen begin van 2020

yoga nidraEliane: ‘Wanneer was de laatste keer dat jij helemaal niets hebt gedaan? En dan bedoel ik echt zorgeloos, zonder schuldgevoel lummelen? Moeilijk is dat hè: je goed voelen over niets doen. Toch is de kans groot dat één van jouw goede voornemens voor 2020 meer ontspannen en niets doen is. Want we zijn met z’n allen zo moe en hebben zo intens veel behoefte aan rust. Zijn deze uitspraken herkenbaar voor jou?

 • Ik neem genoegen met slecht en snel eten als ik haast heb.
 • Ik sla het sporten en bewegen vaak over, want tijd is geld
 • Lummelen? Ben je gek? Dat levert niets op en voelt daarom sowieso heel erg ongemakkelijk en allesbehalve ontspannen.
 • Ik moet nog even flink doorpakken, want over twee weken gaan we op vakantie en alles moet af zijn voor die tijd!

Laatst was ik in gesprek met Holistik’s Karlijn en zij zei heel terecht: “Wat is het armoedig dat we niet meer kunnen ontspannen”.

Draaien we letterlijk door of is er nog hoop voor 2020?

Eliane: ‘Het ligt iets ingewikkelder. Waar steeds meer mensen het nu over eens worden is iets wat de Maya’s duizenden jaren geleden al voorspeld hebben; namelijk dat wij rond deze tijd de ontwikkelingen die nu in onze levens gaande zijn niet meer kunnen bijbenen. De wereld transformeert in een razend tempo en het lijkt wel of deze veranderingen steeds sneller op ons afkomen. Het kost een berg energie om je telkens weer aan de vele veranderingen aan te passen en de meeste van ons zijn en blijven doodmoe. Maar dat verwachten wij wel van onszelf en van elkaar’.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Je hersenen en lichaam ontwikkelen zich minder snel als de technologie en de hele wereld om je heen zich ontwikkelt. Maar door de noodzaak alles te willen volgen, gaat het vaak fout. We zijn knetterdruk en eisen van onszelf dat we 24/7 door moeten kunnen gaan. Maar is dat wel eerlijk naar onszelf toe als je beseft dat wat iemand 100 jaar geleden in één jaar aan informatie te verwerken had, wij tegenwoordig in één dag moeten doen?

Is dit de reden waarom ontspanning onderaan onze ‘to do list’ staat?

Eliane: ‘De reden dat onze goede voornemens om onszelf nu echt op nummer één te zetten, gezonder te leven of om ons minder druk te maken om alles, vaak al na een paar weken in het slop raken, heeft te maken met hoe we geprogrammeerd zijn. Met de overtuigingen en andere patronen die wij ons hele leven in ons onderbewustzijn hebben opgeslagen.”

Klinkt ingewikkeld. Leg uit!

Eliane: ‘Zie het zo: 5% van onze mind is bewust en 95% is ons onderbewustzijn. Dat is samen 100% van ons besturingssysteem als mens. Als we die 5% al volledig zouden kunnen benutten, wordt alles mogelijk in ons leven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat we maar een fractie van onze dagen bewust bezig zijn. Dat deel van de dag zijn we bezig met creatieve plannen en verlangens. Het overgrote overige deel van de tijd worden we gestuurd door ons onderbewustzijn. En daar zit het probleem. Bijna 75% van onze onbewuste programma’s zijn angstig, beperkend en verzwakkend, overgenomen van onze omgeving die ons vertelt wat we wel en vooral ook wat we niet kunnen.

Wij leven dus volgens die beperkende programma’s; dat is wie wij geworden zijn. Wellicht klinken sommigen je bekend in de oren: “ik ben het pas waard als ik mijzelf heb bewezen.” “Als ik niet hard werk ontvang ik geen geld en overleef ik het niet.” “Mensen houden pas van mij als ik goed heb gedaan.” “Niets doen is voor luie mensen.” Zie je al dat deze overtuigingen ons niet gaan helpen om meer rust in te bouwen? We leven dus 5% vanuit onze bewuste mind en 95% creëren we uit ons onbewuste. Je zou dus kunnen zeggen dat jouw leven een afspiegeling is van oude programma’s. Daarom hebben we vaak zoveel moeite om voornemens vast te houden. Die oude programma’s zitten namelijk aardig vastgeroest.’

Wat is de oplossing?

Eliane: “Nu we weten waar het vandaan komt is er ook goed nieuws: we kunnen deze programma’s namelijk losweken of opnieuw aanleggen! Ook hier zijn er vele wegen die naar Rome leiden en elke methode is persoonlijk. Toch wil ik er een paar met je bespreken, zodat we in 2020 die ontspanning volledig kunnen gaan omarmen.

Het belangrijkste is dat we die 5% veel meer ruimte geven om lekker te creëren of te spelen en die 95% opnieuw gaan inrichten.  En dat opnieuw inrichten kun je bewerkstelligen door te werken met  onder andere hypnose, visualisaties, veel rust en energiewerk. Maar je doet het al door meer tijd in de natuur door te brengen met een horizon of een krachtig ochtendritueel. Zodra je niet meer eeuwig in je gedachten aan het ronddwalen bent, maar heel bewust om je heen kijkt, activeer je die 5%. Op die momenten komen er prachtige ideeën naar boven of voel je ineens dankbaarheid.’

Wat heeft Yoga Nidra jou gebracht?

Eliane: ‘Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe het is om dagelijks te worstelen met chronische pijn, vermoeidheid, angst, onrust en te denken dat ‘je daar dan mee moet leren leven’. Maar ik heb ook ontdekt hoe ik hiervan kon genezen dankzij het creëren van routine en het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Zonder medicijnen en andere poespas. Voor mij komt alles samen in de Yoga Nidra. Met deze techniek kun je liggend (en zelfs slapend) je onderbewustzijn en dus je leven veranderen. Je hebt er niemand voor nodig en je past het toe waar en wanneer je maar wilt. Het is dus niet meer nodig om een goeroe te volgen, naar therapie te gaan of uren te mediteren. Deze op slaap gebaseerde, diep herstellende meditatie, is de fijnste en snelste weg naar het loslaten van stress en oude patronen. Na elke sessie voel je je als herboren met minder angst of gepieker en met nieuwe energie en focus.’

Gratis Yoga Nidra doen tijdens ‘Open Huis Weekend’ House of Deeprelax

yoga nidraEliane: “Ik heb ook gemerkt dat dagelijkse reminders en samen ontspannen heel krachtig zijn. Daarom zetten wij van House of Deeprelax komend weekend van 3 t/m 6 januari de deuren van onze Deeprelax Yoga Nidra App en van ons platform wagenwijd open, zodat jij als lezer van Holistik alle Yoga Nidra sessies gratis kunt proberen. Of je nu beginner of gevorderde bent, met Deeprelax Yoga Nidra is het mogelijk om diep te ontspannen waar en wanneer je maar wilt. In de vorm van een kort ochtendritueel, een powernap tussendoor of juist tijdens een heerlijke, extra lange avondsessie. Elke sessie heeft een uniek thema; variërend van 14 tot 50 minuten. Gewoon via je telefoon, zodat je makkelijk thuis, op je werk, onderweg of zelfs tijdens het wachten voor een afspraak een rustmoment voor jezelf kunt pakken. Aanmelden kan via deze link.”

Meer lezen over Yoga Nidra?

1. Yoga Nidra: je gaat er heerlijk van slapen, maar wat is het?
2. Yoga Nidra: een sluiproute naar diepe ontspanning voor de moderne mens
3. Free Yoga Nidra video: zo pak je 4 uur slaap in 30 minuten
4. Yoga Nidra: de anti-stress buster die we allemaal hard nodig hebben 
5. Yoga Nidra: ontdek de healing space tussen waken en slapen

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.