Was je handen met azijn en drink Neemthee: een holistisch voedingscoach legt uit waarom

Food
Karlijn, Sonia, Portugal, kruiden
karlijn visser

Karlijn Visser
04.04.2017

Holistisch voedingscoach Sonia Carr-Steyns woonde 20 jaar in Amsterdam en bouwt op dit moment in Portugal samen met haar man een eigen self sustainable food forest. Elke dag plukt ze wilde kruiden en andere voedingsmiddelen, gewoon op haar eigen bergtop in de buurt van Monchique in de Algarve. Afgelopen februari was ik bij haar te gast en dit is wat ik leerde van Sonia’s bijzondere way of living. 

Was je handen met azijn en drink Neemthee: een holistisch voedingscoach legt uit waarom…

Sonia, PortugalNa haar jarenlange ervaring weet ze exact hoe ze welk kruid wanneer in moet zetten. Beautyproducten, thee en kruidenmengsels om mee te koken: alles maakt Sonia zelf. Je kunt je voorstellen hoe enorm onder de indruk ik was toen ik haar leerde kennen. Iemand met zoveel kennis van de natuur en alles wat daarin bloeit, inclusief know how van het menselijk lichaam kom ik niet snel tegen. Alsof ze het holisme heeft uitgevonden… Dit waren mijn grootste eye-openers dankzij Sonia.

1. Koken met bacteriën

Bacteriën zijn heersers in Sonia’s keuken. “Ik ben dol op bacteriën. Kimchi, rejuvelac en kombucha. Alles maak ik zelf, en dat is pas een kleine greep uit het grote fermentatieproces dat hier continu aan de gang is. De bacteriën houden onze darmflora gezond. Mijn man heeft zeer gevoelige darmen waardoor hij geen voeding uit de fabriek verdraagt. Vandaar dat ik alles zelf maak met probiotica.”

2.  Drink Neem thee

Eens in de 3 weken moest Sonia van haar vader als kind een mok met Neem als hoofdingrediënt van zijn kruidenmengsel drinken. Sonia: “Neem maakt de darmen schoon. Na een kop kruidenthee zaten we met de hele familie op de wc haha, vreselijk. Je kunt er hoofdpijn daarna als er toxische stoffen door de bittere Neem-thee worden losgemaakt. Tegenwoordig drink ik de hele dag door Neem-thee. Het is een super sterk detox drankje voor de lever. Ben je een beginnende neem-thee-drinker? Start dan met een paar kopjes per week om je lichaam er aan te laten wennen.”

3. Verwijder hartje uit een teen knoflook

Hoe rauwer de knoflook die je gebruikt, hoe sterker de geur en daarna je adem. Volgens Sonia voorkom je met het verwijderen van het hartje niet alleen een (ongewenst) bittere smaak in je gerecht en adem, maar ook zal de vertering daarna lichter zijn. En dat is gunstig bij een gevoelige spijsvertering.

Ontbijt, Sonia, appel, klokhuizen4. Ontbijt met klokhuizen

Sonia’s ontbijt bestaat uit een groene juice. Op zich niet heel verrassend. Totdat je hoort wat ze er allemaal in gooit: van zelf geplukte kruiden (en dat is elke ochtend weer een verassing wat ze tegenkomt) tot appels inclusief klokhuis. “Het klokhuis neemt 30% van de hele vrucht in beslag en bevat veel vitamines, vezels en mineralen. Als je de appel in z’n geheel mee blend, proef je niets van de hardere stukjes”.

5. Eet geen voorverpakte voeding

“Zelfs voorverpakte amandel- of havermelk kan mijn man niet verteren. Biologisch of niet, dat maakt niet uit. Als het lang houdbaar is, is het voorverpakt. Vandaar dat ik alles zelf maak. En dat gaat ver. Van eigen brood bakken tot het drogen van mijn chilipepers. Ook de beautyproducten die we gebruiken maak ik zelf op basis van kruiden en olie”.

6. Wilde kruiden plukken

Wilde kruiden, Sonia, Portugal“Elke dag pluk ik kruiden tijdens mijn wandeling met de honden. Ik zet er thee van, gebruik ze in mijn gerechten en maak er eigen beautyproducten mee”. Van maskers tot scrub: Sonia weet precies hoe ze met behulp van Moeder Aarde mooi kan blijven. Ook bij ons in het bos of park groeien een hoop heilzame plantjes. Maak bijvoorbeeld eens vers geplukte brandnetel thee met een hoog siliciumgehalte dat goed is voor je huid.

7. Handen wassen met azijn

Sonia: “Het liefst was ik mijn handen met rauwe appelcider in plaats van zeep. Azijn helpt om de ph-waardes van de huid in tact te houden. Zonder uitgedroogde handen als gevolg na een wasbeurt. Ook bevat azijn goede bacteriën die je handen beschermen.

8. Olie en water: koop het niet in een plasticfles

Sonia: “Olie en water nemen stofjes (vooral synthetisch oestrogeen) uit plastic op die je hormoonspiegel uit balans brengen.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

In de buurt van haar woonplaats Monchique geeft Sonia regelmatig voedingsworkshops. Mocht je vragen aan haar hebben is ze via carrsteyns@hotmail.com bereikbaar. 

 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link