PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Van patiënt naar leider: holistisch huisarts geeft nieuwe kijk op medicijngebruik

Body
juriaan galavazi, medicijngebruik, holistisch, huisarts
Juriaan Galavazi

Juriaan Galavazi
07.06.2019

Holistisch huisarts en coach Juriaan Galavazi heeft zo zijn eigen kijk op het voorschrijven van medicijnen aan patiënten. Hij helpt ze liever van de term ‘patiënt’ af, aangezien dit woord een onderdanige rol suggereert ten opzichte van de dokter. Hoe Juriaan mensen begeleidt bij het vinden van hun eigen weg naar genezing vertelt hij je graag. 

Van patiënt naar leider: holistisch huisarts geeft nieuwe kijk op medicijngebruik

Juriaan GalavaziJuriaan: Je lijf werkt perfect. Ze is je meest trouwe bondgenoot. Jouw lijf geeft signalen af wanneer er iets niet klopt, maar geeft ons de vrijheid om er wel of niet naar te luisteren. Ze is zo gevoelig, dat ze al in een heel vroeg stadium kenbaar maakt dat er iets niet klopt. Haar commitment is groot. Grenzeloos bijna. Veel van deze signalen schuiven we resoluut terzijde. We willen immers door. Het hoofd wil door. Pas als het echt niet meer gaat, en er meerdere bouwstenen zijn omgevallen, besluiten we om er iets aan te doen.

Medicijnen onderdrukken signalen lichaam

De klachten die het meest aan de oppervlakte liggen en het meest beperkend zijn, pakken we aan. De hoofdpijn, de hoge bloeddruk, de ritmestoornissen, de moeheid, de pijn in onze rug… Niet beseffende dat daar een hele weg aan vooraf is gegaan. De westerse, reguliere geneeskunde, is vooral gericht op het wegnemen van deze uiteindelijke klachten. Soms zeer nuttig in acute situaties en daar is het dan ook heel goed in. Maar wanneer deze klachten niet direct levensbedreigend zijn of al langer bestaan dan zou medicatie wel eens een belangrijk signaal van het lichaam kunnen onderdrukken.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Meetbare factoren beschikbare pillen

De voorschrijver en gebruiker gaan namelijk voorbij aan al die stappen die daaraan vooraf zijn gegaan. Een ritmestoornis is niet alleen iets van het hart. Een hoge bloeddruk is niet alleen de druk op het vaatsysteem, de pijn in de rug is niet alleen de rugpijn. Het is zinloos om alleen de pijn in de rug, knie of schouder aan te pakken als er niet ook naar andere factoren gekeken wordt. Bij hart- en vaatziekten wordt er al veel vaker ook gekeken naar leefstijl. Helaas gaat het in de spreekkamer meestal niet verder dan een goed bedoeld voedings- en beweegadvies. En wordt vooral de focus gelegd op de meetbare factoren en de daarvoor beschikbare pillen. Zowel de dokter als de patiënt vinden daarin hun houvast en vertrouwen. Door als dokter te vertellen dat het van belang is om het cholesterol omlaag te brengen geef je de persoon schijnzekerheid. Of met een maagzuurremmer of pijnstiller de buikklachten te laten verdwijnen. Je ontslaat hem in beide gevallen daarmee van zijn verantwoordelijkheid. De dokter en de pil worden letterlijk de “geneesheer” van jouw lijf. Je geeft daarmee een stuk verantwoordelijkheid en eigen-wijsheid uit handen. Aan iemand die vooral gericht is op het bestrijden van de symptomen en niet de tijd neemt om te kijken naar andere onderliggende oorzaken.

Holistische kijk op het lichaam

Je lichaam is niet opgebouwd uit losse onderdelen. Alles communiceert met elkaar. Waarom zijn er zoveel bijwerkingen bij gebruik van medicatie? Juist, omdat alles met elkaar verbonden is. Maar de flexibiliteit van je lichaam is groot en dus kan het er in het merendeel van de gevallen mee omgaan. Maar het is toch gek om te bedenken dat we een klacht dan wel met één pil kunnen oplossen? Zou het niet zinvol zijn om bij iedere klacht na te gaan wat je zou mogen veranderen op het gebied van voeding, beweging en bewustwording? Bewustwording in de zin van: wat blijf je nog steeds doen, terwijl je er eigenlijk mee zou willen stoppen of andersom? In werk, privé en vrije tijd.

Patiënt is aandeelhouder in klacht

Is het niet ook de taak van de dokter om mensen te laten zien dat ze aandeelhouder zijn in hun klacht? Dat ze niet afhankelijk zijn van de dokter, maar juist zelf invloed hebben? Mensen willen graag invloed, maar vinden dat lastig. Naar mijn mening is het aan ons als dokter ook de taak om hen daarin te begeleiden. Bewust te maken van hun eigen invloed en leiderschap en hen te begeleiden in de lastigheden die ze daarbij tegenkomen. En pas daarna, of in hele acute situaties, over te gaan op medicatie. Door het om te draaien, en direct pillen voor te schrijven, ontnemen we de “patiënt” zijn of haar invloed en potentiële leiderschap. Daarbij past de term “patiënt”; die daarmee een afhankelijke en onderdanige rol vertegenwoordigd ten opzichte van de dokter. Waarmee we mensen eerder ziek houden dan de weg naar (zelf-) genezing wijzen. dokterjuriaan.nl.

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Meer lezen van Juriaan?

– Zo verandert je klacht in een kans
– Holistisch scheiden: holistisch huisarts en coach Juriaan legt uit hoe dat werkt
– Ontdek welke verlangens er onder jouw angsten verborgen liggen
– Holistisch huisarts legt uit: zo heb je nog nooit naar de griep gekeken

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.