Holistisch huisarts legt uit: niet die ene pil, maar bewuster leven maakt je gezonder

Body
holistisch huisarts
Juriaan Galavazi

Juriaan Galavazi
24.07.2017

Sinds kort is holistisch huisarts en coach Juriaan Galavazi aan boord als één van de vaste Holistik contributors. En blijer kun je ons niet krijgen want – net als wij – gelooft Juriaan in de onlosmakelijke verbondenheid tussen lichaam en geest. In deze blog legt Juriaan uit waarom een potje pillen lang niet altijd de beste oplossing is.

Niet die pil, maar bewuster leven maakt je een gezonder mens

Juriaan GalavaziAls je het mij vraagt vindt de belangrijkste oorzaak van veel ziekten z’n oorsprong in je eigen manier van denken. Het goede nieuws is dat wanneer je jezelf ziek kunt denken, dan kan je jezelf óók gezonder of misschien zelfs helemaal beter denken. Dat betekent alleen wél dat je kritisch zult moeten leren kijken naar je eigen gedachten, patronen en keuzes durft te maken. Dat geldt niet alleen voor de patiënt, maar zeker ook voor mij als huisarts…

Complementaire geneeskunde

Je kunt deze manier van denken zien als een pleidooi voor zogenaamde “complementaire” geneeskunde. Voorbeelden hiervan zijn haptotherapie, hypnotherapie, rebalancing en acupunctuur. Dat ik hier een voorstander van ben, betekent niet dat reguliere (Westerse) geneeskunde in mijn ogen “fout” is. Ze is zeer nuttig. Noodzakelijk soms. In mijn optiek zijn er echter meerdere manieren om mensen “beter” te maken. De vraag is zelfs of reguliere geneeskunde niet “complementair” zou moeten zijn. Wat staat immers centraal? Jouw klacht, of jij als mens?

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Medicijnen

Ons hoofd vindt dat het lijf moet volgen. Jarenlang is het goed gegaan en nu krijg ik opeens klachten. Dokter, help mij om de klacht weg te nemen. De meeste artsen richten hun aandacht vervolgens op de klacht. Ze bedenken een oplossing in de vorm van een pil, advies of ze verwijzen door naar een specialist. En dat is handig voor de meeste patiënten, want op die manier kunnen ze doorgaan in hun oude patroon terwijl hun probleem door medicijnen wordt “gefixed”. De patiënt met overgewicht gaat voortaan naar de sportschool. Bij schouderklachten verwijst de arts door naar de fysiotherapeut en bij moeheid naar de internist. Wanneer gekeken wordt hoe de klacht ontstaan is en wat de persoon er zelf aan kan doen, komt vaak de “Ja, maar…” Ja, maar het gaat al jaren goed. Ja, maar mijn voeding is zo slecht nog niet. Ja, maar ik moet wel blijven werken want…

Bewustzijn

Feit is uiteindelijk dat de patiënt zich niet goed bewust is van wat er daadwerkelijk gebeurt. In welke gedachtenpatronen hij/zij gevangen zit. Uit angst om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag. Dat de keuze om maar door te gaan met werken toch echt jouw keuze is. Dat het nuttigen van ongezonde voeding en alcoholische dranken niet afhankelijk is van de sociale context. Dat het meer bewegen los staat van tijd of inkomen. Nee, het is jouw eigen keuze. Maar er zit geen bewustzijn meer op. En wij dokters houden dit patroon in stand. Wij fixen het wel even, als je maar naar ons luistert.

Luisteren naar innerlijke behoeften

Naar mijn mening zou het helpen als we mensen bewust maken te luisteren naar hun innerlijke behoeften zodat ze hun klacht gaan zien als kans. Jouw gezondheid is voor een groot deel afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Andere vormen van geneeskunde als haptotherapie, hypnotherapie en rebalancing leren je daarnaar kijken. Zij bieden daarin veel meer openingen dan de reguliere geneeskunde. Meditatie is één van de manieren om meer bewustzijn te krijgen op wat werkelijk goed is voor jou. Nu nog leren luisteren en dúrven keuzes te maken.

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Meer weten over Juriaan Galavazi en zijn praktijk? Kijk dan op www.mknv.nl

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.