BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Hoe zit het eigenlijk met jouw Yin en Yang?

Body
yin en yang
yin en yang


14.08.2016

Arno Roelofs is één van de beste acupuncturisten van Nederland. Door bijna 30 jaar ervaring heeft hij een schat aan kennis en ervaring. Voor Holistik schrijft Arno eens per maand over acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde. Dit keer over Yin en Yang en hoe je ze in balans krijgt.

Hoe zit het met jouw Yin en Yang?

We kennen allemaal de uitdrukking dat Yin en Yang in balans moeten zijn, maar wat is dat precies: Yin en Yang? In China worden deze begrippen al duizenden jaren gebruikt maar voor ons zijn ze vaak abstract. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt, wie zijn deze Chinese Jip en Janneke, heb ik ze ooit ontmoet, hoe herken ik ze? Toch zijn we zonder het te weten de hele dag met Yin en Yang bezig, we zijn er mee verweven. Je ziet wel vaker dat we iets wat zo dichtbij staat nauwelijks herkennen.

Activiteit en rust

Yin en Yang zijn niets anders dan de activiteit en rust die we dagelijks beleven. Volgens de Chinezen is Yang actie en hoort bij de dag, en is Yin rust en hoort bij de nacht en zoeken ze constant naar een evenwicht. Zijn we hard aan het werk, dan hebben we behoefte aan rust en vakantie. Hebben we een dag niets te doen, dan gaan we ons vervelen. Hier zoeken Yin en Yang naar hun balans. De Chinezen zeggen dat de Yin de Yang moet voeden en zien Yin als de moeder van Yang. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat je voldoende moet slapen om je overdag fit te voelen, actief te zijn. De balans tussen Yin en Yang bewaren is dus niets anders dan activiteit en rust elkaar te laten afwisselen.

Prikkels

We leven in samenleving waar Yang de boventoon voert. Waarin we moeten presteren, alert moeten zijn en kunnen zeggen wat we willen. Yang is extrovert en impulsief. Dat maakt dat onze Yine eigenschappen als introversie, rust en introspectie minder aan bod komen. Als reactie daarop zien we de behoefte aan yoga, mindfulness, meditatie, Tai Chi en noem maar op toenemen. Doordat we een samenleving leven met veel prikkels zien we de behoefte aan rust en stilte toenemen. Onze psyché zoekt automatisch naar een balans.

Ogen sluiten

Wanneer we ons dit bewust worden kunnen we met Yin en Yang gaan spelen en ze doseren. Merken we dat we onrustig blijven dan zijn we te Yang. Dan is het goed om een Yine bezigheid te zoeken. Gedurende de dag is het daarom goed af en toe even een moment rust te nemen. Even op onze ademhaling te letten. Even stil te staan bij wat we aan het doen zijn. Goed is altijd om als je ‘s middags thuiskomt even te gaan liggen en naar de buik te ademen. Liggen, ademen, stilte zijn allemaal Yin van aard. Overigens alles wat met het lichaam te maken heeft is Yin. In tegenstelling tot ons hoofd met zijn hersenen, die zijn Yang. Net als je laptop, je mobiel en TV. Die zijn ook Yang. Ze prikkelen namelijk ons brein en dat doen ze via de ogen. Daarom is het goed je ogen af en toe even te sluiten en je meer van je lichaam bewust te worden. Sluit je ogen maar eens een tijdje en voel maar eens wat dat met je doet.

Vond je dit een interessant artikel? Arno heeft nog meer columns geschreven. Dit zijn ze:

Ben je een vuurvrouw of een watervrouw?
Acupunctuur en veerkracht
De impact van afscheid op je lijf
Verkeerd eten volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

Zelf een keer een afspraak maken met Arno? Vooral doen! Kijk op Acupunctuur Amsterdam voor meer informatie.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.