Hoe wordt het weer leuk tussen de lakens?

Heart + Soul
slaapkamer

Al meer dan twintig jaar begeleidt Toña Wong Chung mensen in haar praktijk Healing Space. Vooral op het gebied van liefde en seksualiteit. Voor Holistik schrijft Toña over delicate onderwerpen waar ze met honderden mensen over heeft gesproken. Deze keer: hoe wordt het weer leuk tussen de lakens?

Hoe wordt het weer leuk tussen de lakens?

Stel je bent al een tijdje samen en je vraagt je af: Is dit het nou? Dan heeft dit onvermijdelijk ook een uitwerking op je seksleven. Veel vrouwen blijven jarenlang trouw hun ‘corvee’ vervullen, zonder enig plezier voor zichzelf. Mannen blijven leeg en uitgeblust achter na het hoogtepunt. Als je deze situatie herkent dan is het tijd om je relatie op emotioneel niveau onder de loep te nemen.

Stop met pleasen

Ten eerste is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt met het van pleasen van je partner. Seks zonder lust richt bij vrouwen schade aan de baarmoeder en bij mannen een algeheel energieverlies en gevoel van onvrede. Het is ook slecht voor je eigenwaarde om op deze manier seks te hebben. Vervolgens is het heel belangrijk dat je dit bespreekt met je partner. Ga dan samen op zoek naar manieren om elkaar een fijn gevoel te geven die niet seksueel zijn. Raak elkaar aan met liefde en intentie, ook op de intieme plekken en spreek daarbij af dat het in principe niet eindigt met penetratie. Dit is zowel voor vrouwen als mannen belangrijk als ze minder behoefte aan seks hebben dan hun partner. Dit is ook de enige manier dat er veiligheid en ruimte ontstaat om weer tot een bevredigende vrijpartij te komen. Zie het als een belangrijk onderdeel van het voorspel.

Voorspel

De kwaliteit van de vrijpartij hangt af van het voorspel. Voorspel is niet alleen wat je doet in bed in de minuten voor de penetratie. Sterker nog: dat heeft er weinig mee te maken. Het gaat om het contact dat je door de dagen heen hebt, oogcontact en knuffels en vragen hoe het met elkaar gaat en samen een keer een wandeling maken in het bos. Elkaar op een andere plek ontmoeten dan thuis werkt ook goed om elkaar weer met een frisse blik te bezien en weer prikkelende energie te voelen. Wees lief en verras elkaar. Zorg daarnaast voor je eigen gezondheid. Als je merkt dat je in het algeheel weinig energie hebt of lichamelijke klachten die een vrijpartij in de weg staan, doe er dan wat aan.

Oprechte aandacht

Veel tedere aanrakingen zijn overigens zeer bekrachtigend voor je immuunsysteem. Dus of het nu is om te vrijen of om je lichaam te helen, aanraken is een absolute must om je libido op peil te houden. Het allerbelangrijkste blijft om met elkaar te praten over wat je bezighoudt, wat je dromen en je wensen zijn en wat je heeft geraakt op een dag. Als je merkt dat het niet eenvoudig is om samen weer in gesprek te komen, onderneem dan iets waarbij je inspiratie krijgt, zoals een danscursus of een massagecursus of zoek een poosje de begeleiding van een relatiecoach. Wat je ook doet als je samen in een impasse terecht bent gekomen, bedenk maar dat elke beweging helpt. De belangrijkste voorwaarde is dat jullie er allebei een oefening van maken om weer oprechte aandacht te besteden aan elkaar.

Benieuwd naar Toña’s visie op vreemdgaan? Lees dan dit artikel.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link