Hoe botox je natuurlijke schoonheid ondermijnt

Body
hoe botox je schoonheid ondermijnt
Hanny Roskamp

Hanny Roskamp
22.05.2016

Zelf begrepen we geen bal van scheikunde, maar onze Holistik huis alchemist Hanny Roskamp weet werkelijk álles van moleculen en atomen. En de manier waarop ze van invloed zijn op zo’n beetje elk aspect van je leven. Dit is haar tweede blog over botox. En waarom dat misschien toch niet zo’n goed idee is…

Hoe botox je natuurlijke schoonheid ondermijnt

Botox belemmert je vermogen om de gelaatsuitdrukkingen van de mensen om je heen op een goede manier te interpreteren. Dus als iemand boos kijkt, valt het je misschien niet op, of als iemand vrolijk is denk je dat hij je uitlacht, ergo in het sociale contact kun je er meters naast zitten. Vorige week (mei 2016) verscheen er een nieuwe studie die keek naar deze nogal verrassende bijwerking van de cosmetische gifstof. Eerlijk gezegd vond ik het nogal verontrustend om dit te lezen. Contact met elkaar maken is niet alleen een kwestie van woorden, maar gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal maken het geheel, het complete plaatje. Met botox ben je dus niet meer 100 procent in contact met je omgeving. Misschien dat we daarom zo’n raar gevoel krijgen als we mensen zien die veel botox gebruiken. En hoe is het mogelijk dat vrouwen – en ook steeds meer mannen – een paar rimpeltjes of lijntjes zo erg vinden dat ze liever met een robotface door het leven gaan?

Onschuldig middel?

Het heeft vast te maken met een samenleving waarin de nadruk ligt op uiterlijk en waarin je tot je tachtigste opnieuw moet gaan ‘tinderen’ om aan de man/vrouw te raken. Maar het is beslist niet de eerste keer dat er vreemde of ongewenste bijwerkingen zijn gevonden van botox. Waarom hoor je dan steeds opnieuw dat botox een onschuldig middel is? Ik denk dat probleem nummer één de cosmetische artsen zijn die het middel toedienen. Zij worden als deskundige geraadpleegd, maar ze zijn beslist niet neutraal, want ze verdienen bakken geld met het zetten van de ‘beautyspuitjes’. En dus kakelt hij of zij vrolijk de fabrikanten na die zeggen dat ‘botox onschuldig is omdat het binnen enkele maanden wordt afgebroken door het lichaam en geen sporen nalaat’. Maar als je weleens een vrouw hebt ontmoet wiens gezicht dankzij een prikje botox schever hing dan een Amsterdams grachtenpand waardoor het leek alsof ze recent een hersenbloeding had gehad, vraag je je hoe ze hiermee kunnen wegkomen.

Antirimpelgif

Uitwassen zijn – volgens de artsen die ik tot nu toe heb gesproken – uitzonderingen en het broddelwerk van niet-artsen. Zijzelf gaan zéér verantwoord om met botox dus ze hebben alleen maar blije, beeldschone klanten, bij wie je niet zou vermoeden dat hun jeugdige snuit te danken is aan het antirimpelgif. Hoe kan het dan dat zoveel film- en televisiesterren op leeftijd lijden aan wat achter hun rug smalend een botoxsnuit wordt genoemd? Zijn die allemaal in handen gevallen van malafide botoxprikkers in groezelige achterkamertjes? De inwoners van Hollywood en Hilversum kunnen zich de beste cosmetische artsen veroorloven. Dus daar ligt het vast niet aan. Maar zelfs als je arts gepromoveerd is op botox, gaat het effect ervan stukken dieper dan de huid. Door recente studies krijgen we daar steeds meer zicht op. Hier de vier meest verontrustende effecten:

  1. De tijdelijke verlamming van gelaatspieren die botox veroorzaakt, verhindert dat we de betekenis begrijpen van de gezichtsuitdrukkingen van anderen.
  2. Dat je minder goed kunt lachen, boos kijken et cetera, dempt de ervaring van emoties door verminderde interactie met je brein.
  3. Alle spieren, ook gezichtsspieren kwijnen weg als je ze niet gebruikt en worden vervangen door vet, waardoor je gezicht gaat hangen (ergo, sneller veroudert)
  4. Omdat je wilt compenseren voor het gebrek aan mimiek, kun je andere gezichtsspieren extra hard gaan aanspannen, waardoor nieuwe rimpels ontstaan (denk aan het rimpelneusje bijvoorbeeld).

Als je dit weet, ga je toch veel liever door het leven met een paar schitterende lachrimpels? Dus zorg dat je veel lacht en neem de tijd om jezelf en je snuit te ontspannen. Want chagrijnige stressrimpels staan inderdaad wat minder charmant. Verder is het hoop ik geen geheim meer dat je rimpels deels kunt voorkomen door voldoende te slapen, niet te roken en niet eindeloos in de zon te liggen. Wil je toch iets voor je gezicht doen denk dan aan cosmetische acupunctuur, gezichtsyoga en… massage. Er is een krachtige massagetechniek uit Rusland overgewaaid die het volgens de salon die het in Nederland introduceert kan opnemen tegen het effect van botox, zie www.sayuricosmetics.com vooral omdat ‘diepe spierkrampen’ worden aangepakt, die de oorzaak van rimpels kunnen zijn. Wij hebben geen idee of het werkt, maar heb jij hier ervaring mee, laat het dan weten aan de redactie van Holistik! Wil je meer weten over de bijwerkingen van botox, lees dan verder op mijn blog. 

 Een andere must read van Hanny’s hand gaat over waarom we eigenlijk helemaal geen shampoo nodig hebben. Je vindt dit artikel hier.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link