Het eigen ritme van je huis

Feng Shui

Joris van de Weerd volgt een opleiding bij dé Feng Shui autoriteit van Nederland: Nina Elshof. Holistik kijkt de komende maanden mee over zijn schouder, nieuwsgierig naar wat hij allemaal leert. Deze keer: het ritme van je huis.

Ritme van je huis

Het is weer lente! Volgende week precies een jaar geleden zette ik mijn handtekening bij de notaris voor de overdracht van mijn huidige woning. Hoewel de verhuizing een paar maanden later was, is de eerste jaarcyclus in dit huis is een feit, hoera! Leven in cycli vind ik belangrijk. Sterker nog, ik heb dit huis erop uitgezocht. Met uitzicht op natuur en hemel volg ik nauwgezet de kosmische ritmes. Ik beweeg in huis van een slaapkamer op het oosten naar een werkkamer op het noorden, naar nog een woonkamer op het westen en een badkamer op het zuiden, en alles wat er tussen zit. Gestuurd door maansopkomsten en zonsondergangen.

De vijf elementen

In Feng Shui staan oneindige cycli en universele patronen centraal. Gesymboliseerd en inzichtelijk gemaakt met onder andere de vijf elementen water, hout, vuur, aarde en metaal. We kunnen ons allemaal wat voorstellen bij de betekenis en de kracht, de energie van deze elementen. Maar in Feng Shui staan ze voor nog veel meer. Om dit echt precies te doorgronden is een jarenlange toewijding aan studie en oefening vereist, maar een gedegen begin van begrip krijg ik in Feng Shui-opleiding van Nina.

Vertraging

Het interessante is om te voelen waar de versnellingen en vertragingen in patronen zitten, en waar ze mee gestimuleerd of geremd worden. Hoe komt het dat de lente heel snel kan gaan, terwijl de herfst eindeloos lijkt te duren? En dat voor iemand anders juist weer net andersom is. Wanneer je je een beetje openstelt voel je ergens wel dat niet alleen het dominante tikken van de klok daar zeggenschap over heeft. Leven in mijn vorige huis ging vooral over vertraging. Stagnering zelfs. Op allerlei gebied. Innerlijk bruiste ik van energie. Ik had expansiedrift, had een enorm netwerk, was druk doende, communicatief en veel op reis, maar in m’n omgeving kwam maar weinig van de grond. Werden dingen ‘gedwarsboomd’, ‘afgesneden’. Relaties die kapot gingen, promoties die niet doorgingen, etc. Heel verwarrend. Juist daarom ben ik er nu zo enorm op gebrand om te ervaren, te voelen hoe dat in dit huis is. Gaan dingen anders verlopen? Natuurlijk hoop ik op een enorme boost. Een versnelling op allerlei vlakken. Veel dynamiek, passie, roem, rijkdom. Een soort inhaalslag te maken. Hoewel, past dat nu eigenlijk nog wel bij mij? Past het bij deze fase in mijn leven? Ergens absoluut nog wel, maar ik ben ook toe aan huisje-boompje-beestje (en mannetje).

Vele cycli

In één jaar zijn wel alle seizoenen een keer over mijn nieuwe woonervaring gegaan, maar ik heb daarmee natuurlijk nog lang niet een volledige wooncyclus voltooid. Het was slechts een van de vele cycli binnen een grotere cyclus. Die duurt zo lang ‘ie duurt, maar zal zeker ook een bepaald patroon gaan volgen. Van het loslaten van oude woonpatronen tot het maken van nieuwe vrienden in de buurt, tot de 1000e fles wijn op m’n balkon (goddank heb ik ze nooit geteld), en de laatste kerstboom die ik hier zal optuigen. En ineens m’n huis weer te koop zal staat, omdat ik klaar ben voor een nieuw rondje wonen. Waar dan ook.

Structuurkonijntjes

Hoe verrassend ons leven vaak ook is, overal is wel een mate van voorspelbaarheid in te ontdekken. Zo weet ik nu al dat ik vanavond het liefst in de rechterhoek van die bank in de woonkamer zit, en morgenvroeg precies weer op dat klein stoeltje van m’n werkkamer in de zon (please) m’n koffie drink. Zelfs in het gedrag van de meest chaotische en doorgewinterde ad-hoc’er is wel iets van een patroon te herkennen. We zijn in diepste wezen toch structuurkonijntjes. Alleen merk ik, hoe meer ik erop let en er over te weten kom, dat mijn structuren steeds een beetje opschuiven, en bovendien heftig onderhevig zijn aan de cycli van heel veel andere structuren. Of het nou de lente is, of de stand van de maan, of het begin van een nieuwe wooncyclus, het grijpt allemaal in elkaar. Op weg naar ‘flow’ lijkt me een zekere mate van anticipatie in en met mijn huis wel heel prettig. Nina, sta me bij! Laat je Feng Shui-licht hier graag op schijnen.

Benieuwd naar het antwoord van Feng Shui master Nina Elshof? Dat vind je morgen op Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link