Dit is waarom je na een bevalling minimaal 9 maanden hersteltijd nodig hebt

Body
moeder, baby, zwangerschap, 9 maanden herstel

Kijk naar pas bevallen supermodellen en ze versieren na een paar dagen cocoonen met hun strakke lijf alweer onze instagram time-line tot grote frustratie. Een absolute misvatting volgens natuurvoedingsadviseur Desirée Domacassé. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen legt zij in dit artikel uit waarom het zo belangrijk is om je lijf en geest minimaal 9 maanden hersteltijd te geven na je bevalling. 

Dit is waarom je na een bevalling minimaal 9 maanden hersteltijd nodig hebt

Desirée Domacassé, Daisy's yellow Pepper, zwangerschapNa de bevalling hoor je gegarandeerd van een goedbedoelde bejaarde tante dat je dezelfde tijd nodig hebt om ‘je weer jezelf te voelen’ als het duurt om zwanger te zijn. Negen maanden af klinkt erg lang. Zeker wanneer je kijkt naar de meeste supermodellen en actrices die een paar luttele dagen na hun bevalling al in een bikini lijken te poseren op Instagram. Zonder dat we er erg in hebben associëren we de schijn van uiterlijk vertoon steeds meer met welzijn. Na mijn eigen bevalling werd het feit dat ik gelijk in mijn oude spijkerbroek paste, gebruikt als uiting van mijn herstel. Je ziet er weer uit als de oude, dus zal het ook zo aanvoelen. Niets was minder waar natuurlijk. Het is heel begrijpelijk dat we afgaan op wat we kunnen zien aan iemands lichaam, maar het is een armoedige maatstaf.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Pittig klusje: een mens maken

Zelfs als we ervan uitgaan dat je na een makkelijke zwangerschap, een voorspoedige bevalling had waar je een vrolijke baby die goed slaapt aan overhield, inclusief onvoorwaardelijke steun in je omgeving: dan heeft je lichaam nog steeds veel te verduren gehad. Je hebt een mens gemaakt! Deze periode gaat gepaard met ongekende hormoonschommelingen en de zorg voor een hulpeloze baby. Het kan niet anders dan een overweldigende ervaring zijn. Daarbij stellen we zulke hoge eisen aan onszelf over wat het betekent om een ‘goede moeder’ te zijn en combineren we al snel een drukke baan met het moederschap. We doen het er wel even bij. Het is echt niet zo gek dat je als – nieuwe – mama chronische stress ervaart.

Intense hormonale reactie

Het vervelende van langdurige stress is dat vrouwen een intensere hormonale reactie lijken te hebben dan mannen. Dit uit zich bij sommige moeders in het hebben van vreselijke last van stemmingswisselingen en andere merken het aan hoe ze bij het minste of geringste ziek worden. Helaas hoort hier ook het onvermogen overtollig gewicht kwijt te raken, een onrustige huid en vaak ook haarverlies bij. Daarnaast ontstaan bij veel moeders fysieke klachten zoals bekken-, rug- en nekklachten in combinatie met een niet weg te slapen vermoeidheid. Dit klinkt relatief onschuldig, maar uit onderzoek blijkt dat deze klachten zeer belemmerend werken. Aangezien moeders geneigd zijn een hoge mate van ongemak te tolereren waar ze geen hulp voor zoeken, leidt dit in de ergste gevallen tot burn out en depressie. De nodige hulp is niet makkelijk te vinden, want na de zes weken check bij de verloskundige is er geen -medische – aandacht meer voor moeders. Terwijl het bekend is dat we een kwetsbare groep zijn, zeker in vergelijking met de relatief gezondere groep vrouwen zonder kinderen.

Minimaal één jaar herstel

Uit een studie uitgevoerd in Engeland blijkt dat het zeker één jaar(!) duurt voordat je fysiek en emotioneel bent hersteld als je geen complicaties hebt gehad. De eerste 12 maanden hebben je relaties, eigenwaarde, financiën en gezondheid het zwaar te verduren gehad. ‘Weer terug bij af zijn’ – waar dat ook mag zijn voor jou – moet verder gaan dan letten op je kledingmaat. De negen maanden die je goedbedoelde bejaarde tante noemde, is dus een fijne richtlijn die realistischer is dan wat we om ons heen zien. Maar helaas schiet deze te kort. Na negen maanden geloven veel mama’s niet meer dat ze nog postnatale klachten kunnen hebben, terwijl hun lichaam nog alle tekenen vertoont van een onvolledig herstel. Dit maakt de zoektocht naar hulp nog complexer, omdat de link niet wordt gelegd. Gun jezelf dus zeker een jaar: een tijdsbestek vergelijkbaar met herstel na een ingrijpende operatie. Als je complicaties hebt gehad dan heb je langer nodig. Met andere woorden, als je kleine nog geen jaar oud is dan is het niet gek als jij je nog een vreemde voelt in je eigen lichaam.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link