5 x herfstkruiden die je immuunsysteem versterken en je mood boosten

by Karlijn Visser 06.10.2017

Verkouden, griep of een dip. Hoor je het ook telkens om je heen of ben je zelf de dupe? Waarschijnlijk heeft het te maken met de stormachtige tijd van het jaar. Want zodra de bladeren beginnen te vallen is het zaak om je weerstand op peil te houden. Hoe wij dat dit seizoen doen? Met een paar slimme (Ayurveda) kruiden die ons immuunsysteem maar wat graag boosten. 

5 x herfstkruiden die je immuunsysteem versterken en je mood boosten

1. Brahmi

herfst, supplementen, mattisson, brahmiIn de Ayurveda wordt dit kruid ook wel Bacopa Monniera genoemd. Het is een plantje dat in de moerassige gebieden van India groeit en al eeuwen bekend staat als ‘hersentonicum’. In India beschouwt men de hersenen als de zetel van het creatieve intellect. Vandaar dat ze elke plant met een gunstig effect op de hersenen ‘brahmi’ noemen, dat afgeleid is van schepper. Mocht je moeite hebben met concentratie of last hebben van angsten, kan brahmi je in meer focus ondersteunen. In sommige gebieden van India is brahmi ook een afrodisiacum, in Sri Lanka is het een koortswerend middel en in de Filipijnen een vochtafdrijvend middel.

2. Kelp

Jodium is cruciaal voor een goede gezondheid. Dit essentiële spoorelement ondersteunt de werking van je schildklier, houdt je hormonen in balans en beschermt tegen de schadelijke gevolgen van zware metalen en radioactieve straling. Reden genoeg om je te verdiepen in jodium én wat vaker zeewier en kelp te eten. Want als ergens veel jodium in zit dan is het wel in zeegroentes. Mocht je geen zeegroentes lusten, is een kelp supplement een goed idee.

3. St. Janskruid

herfst, supplementen, mattisson, Sint-JanskruidVoel je je down? Versier je kruidenplakje dan eens met een pot geelbloemige St. Janskruid capsules. Dit vrolijke antidepressiekruidje heeft geen bijwerkingen zoals medicijnen als Seroxat en Prozac wel kunnen hebben. Het schijnt zelfs depressies te genezen. Bij kruidendeskundigen was dit feit al honderden jaren bekend en het is recent door de wetenschap bevestigd. Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Slik je liever geen capsules? Dan is thee van St. Janskruid een optie, met echter wel een iets minder krachtige werking.

4. Ginseng

Ginseng heeft een heel positieve werking op je immuunsysteem, stemming én libido. Het werkt tevens ontstekingsremmend. Tijdens mijn cursus Pranic Healing hoorde ik dat de ginseng-wortel ook het vermogen heeft om je aura (het energieveld om je heen) te versterken. Wauw! De ginseng wortel groeit langzaam, op een humusrijke grond en in de schaduw. Hoe langer de plant in de grond staat, hoe heilzamer de werking is. Daarom wordt er een vermogen neergelegd voor ginsengplanten die minstens tien jaar oud zijn. Deze biologische capsules gebruiken wij voor een extra bright and shing energetic body.

5. Mucuna Pruriens

Dit populaire Ayurveda kruid behoort tot de adaptogenen. Dat wil zeggen dat Mucuna Pruriens zich aanpast aan de wensen en vooral de behoeften van het lichaam. Meestal heeft de adaptogene werking te maken met stressverlagende eigenschappen of met het harmoniseren van de hormoonbalans. Bij een verstoorde hormoonbalans kan Mucuna Pruriens helpen om je metabolisme (stofwisseling) weer in balans te brengen. Ook werkt het stimulerend voor je libido. Ideaal dus om eerst samen met je geliefde een pot van dit liefdeskruid in te slaan, om daarna de donkere dagen knus in de slaapkamer door te brengen…

WIN: Mattisson anti-herfstdip pakket met Brahmi en Mucuna Pruriens

herfst, supplementen, mattisson, brahmiWe vroegen aan Marie-José van Mattisson of we 4 mooie pakketten met Brahmi en Mucuna Pruriens (onze favorieten voor deze herfst) mochten weggeven. En leuk nieuws, dat mocht! Heb je daarnaast meer behoefte aan wat plant power? Je bestelt jouw lievelings supplementen tot en met 31 januari 2018 online bij Mattisson met 20% korting door code Holistik te gebruiken. Kans maken op een anti-herfstdip pakket? Doe dan mee:

1) Volg Holistik voortaan op Instagram
2)Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan hebt)

Je naam*

Je e-mailadres*

We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

Binnen een week hoor je per mail of je gewonnen hebt. Succes!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN