Help, we verzuren! Of valt het allemaal wel mee?

Body
verzuren ph waarde
verzuren ph waarde


06.09.2017

Holistik heeft een eigen huis alchemist: Hanny Roskamp. Zelf begrepen we niets van scheikunde, maar chemicus Hanny weet werkelijk álles van moleculen en atomen. En de manier waarop ze van invloed zijn op zo’n beetje elk aspect van je leven. Dit is haar heel interessante blog over de verzuring van je lijf.

Help, we verzuren! Of valt het allemaal wel mee?

De verzuring van je lijf blijkt een gat in de markt, want de laatste tijd kun je allerlei producten kopen die ‘bijdragen aan de zuur-base balans in je lichaam’. Dat klinkt als een feest, want een alkalisch dieet leek altijd de enige manier om de pH van je lichaam op orde te krijgen. As if… er zoiets bestaat als de pH van je lichaam.

Het pH-verhaal

Je lichaam heeft wel vijf, zes of meer pH’s. Die van de maag is anders dan die in de darmen en die verschilt weer van je bloed en van je spieren of je urine. En je lichaam is regelrecht geniaal in het op orde houden ervan en ademen is daarbij de belangrijkste factor. Dus het hele pH-verhaal en alkalische dieet is een beetje dubieus. Maar goed, onlangs kreeg ik zo’n product opgestuurd en daarbij zaten gratis teststrookjes waarmee je de pH van de urine kunt meten. Niets leuker dan een testje doen, toch? In de folder die erbij zat, stond: ‘meet en weet je pH-waarde, een pH van 7 of hoger is een gezonde pH-waarde en is basisch.’

Testmomenten

Ik heb meteen op drie verschillende testmomenten mijn pH gemeten en die was iedere keer 5,5. Dat was dus hartstikke zuur. Als je een beetje neurotisch bent aangelegd, ga je meteen een pH-dieet volgen en of bakkenvol van zo’n zuur-base-product wegwerken. Maar dat is helemaal geen goed idee. Want die folder bevatte schaamteloze kletspraat.

 1. De pH van de urine hoort helemaal niet basisch te zijn, maar lichtzuur. Zure urine is zelfs je beste bescherming tegen blaasontsteking.
 2. De pH van de urine zegt helemaal niet zoveel over de pH van je lichaam. Hij zegt hooguit iets over wat je recent hebt gegeten of gedronken.

Bovendien, heeft het dan zin om zo’n product te nemen? Het product stond bol van de mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. Als je daar gebrek aan hebt, kan het niet zoveel kwaad om zo’n supplement te nemen. Maar als je goed gevoed bent, moeten je nieren die mineralen naar buiten zien te werken. Dat gaat via de urine. En de urine wordt dan minder zuur, die wordt misschien zelfs een beetje basisch. Maar echt goed voor je nieren is het niet, al die extra mineralen. Kortom, slimme commercie die mensen angst aanpraat om te verzuren. Als je de diepere zin achter verzuring wilt weten, lees dan deze blog

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.