Healing badrituelen uit de hammam: zo belanden ze in jouw badkamer

Body
badhuis rituelen
karlijn visser

Karlijn Visser
21.08.2018

Tijdens mijn vakantie aan de Zuidkust van Spanje belandde ik voor het eerst in mijn leven in een hammam in Malaga. Het was een ervaring van in totaal 90 minuten waar de Fata Morgana in de Efteling niks bij is. Overal brandden kaarsen in oliebranders die de heerlijkste geuren verspreidden. Het decor leek op de filmset van een groot Romeins epos uit de klassieke oudheid. Voel je het sfeertje al? De hammam zelf bestond uit diverse baden waarvan het helende effect ‘m in de temperatuurverschillen zat. 

Healing badrituelen uit de hammam: zo belanden ze in jouw badkamer

De geschiedenis van de hammam gaat ver terug. De oudste gebruiken van de tegenwoordig bekende badrituelen komen uit Centraal-Azië. De mensen hadden daar al eeuwen geleden de gewoonte om zweetbaden te nemen in zweethutten om het lichaam te reinigen. De hutten werden goed afgesloten en binnen werd een groot vuur gestookt. Ook de Grieken en de Romeinen kenden al vroeg hun eigen badrituelen. In plaats van de oosterse zweethutten, die alleen hete ruimtes waren, introduceerde de Romeinen en de Grieken hete en tegelijkertijd vochtige ruimtes. Ze bouwden thermencomplexen die voorzien werden van koude, lauwe en warme badruimtes en vaak ook een zweetbad. Toen in het begin van onze jaartelling het Romeinse rijk zich uitbreidde en alle landen rond de Middellandse Zee en een deel van het Midden-Oosten bezette, ontmoetten de verschillende badrituelen elkaar en smolten samen. De hammam verzorgde toen al in de functie om tot lichamelijk en geestelijke reinheid te komen. Ik sprak PR lady Mabel Palacios tijdens mijn bezoek aan van Hammam Al Ándalus in Spanje over deze bijzondere plek.

badhuis ritueel hammam

What are the diffrences between the baths you have in the Hammam?

Mabel: “The main difference is the temperature. We have cold, warm and hot water baths, and also a steam room. Everyone is free to create their own favorite trip between them. Start for example with the warm pool to begin the bath experience. Then take the hot bath to continue warming up. After you can go to the cold pool to feel that special and pleasant sensation of contrast. Then hot again, to finish in the steam room with a dip in the cold pool afterwards. You can go from pool to pool, just as your body feels like”.

What are the healing effects of the hammam for body, mind and soul? 

Mabel: “There are plenty benefits of the hammam in your body: it balances your temperature and blood pressure, moisturizes your skin and helps to relax your nervous system. But the main benefit is that you are absolutely disconnect your for 90 minutes, in a time travel where you forget about everything. There is only you and the water. This is the reason why we should indulge ourselves with a good hammam experience when we have the chance”.

badhuis hammam ritueel

 

What distinguishes Hammam Al Ándalus from others?

Mabel: “It is an absolute different concept. Ours is not a regular hammam you can find in Morocco, Turkey or other countries. When Arabs came to Spain, they found something they didn’t see in the desert: a lot of water. They also found Roman technology of water management, and of course Roman Thermae. With the merge of traditional hammams and all these new elements, they created fabulous Andalousian hammams with a completely different experience relating to water. Nowadays, after four centuries, we recovered this concept in a more contemporary interpretation. This is Hammam Al Ándalus secret and difference”.

Hammam Al Ándalus vind je in de 4 grote Spaanse steden Granada, Malaga, Madrid en Córdoba. Check voor meer informatie: malaga.hammamalandalus.com

Hammam at home

Nu je weet dat wisselende temperaturen van water een positief effect hebben op je bloedcirculatie, je huid en je zenuwstelsel tot kalmte brengt, kun je thuis aan de slag gaan met wisseldouches. Om die ervaring nog leuker te maken, heb ik een paar producten geselecteerd die je helpen bij thuis het ultieme hammam-gevoel creëren. En dat betekent: even totaal afgesloten zijn van de rest van de wereld zonder telefoon.

badhuis hammam ritueel

1. Najel – moder met dode zee klei & zout
Dit 100% organic pure moddermasker uit de dode zee is verrijkt met zeezout en klei, en heeft daarom een diep zuiverende werking. Daarnaast zit de modder bomvol mineralen die helpen vocht vast te houden en aan te trekken. Zo zorgt het zout voor een goede vochtbalans van je huid en helpt wondjes helen. Breng het masker aan op een schoon gezicht of delen van je lijf en spoel af na 10 minuten. Via solobiomooi.nl.

2. Comfort Zone – Tranquility bad & body olie
Dit is een super de luxe bad & body olie in één. De Tranquility lijn van Comfort Zone is één van mijn favorieten, dankzij de betoverende etherische oliën van cederhout en sinaasappel. Amarantolie is de basis van deze blend, gegoten in een stijlvolle glazen flacon. Wanneer je de olie met water in contact brengt verandert ze in melkachtige fluide.  Ik gebruik de olie zelf regelmatig in een voetenbad dat direct stressverlagend werkt. Via comfortzone.nl.

3. Vitalis – Deep Relaxing Body Oil
Ideaal voor na de waterpret en voor het slapen gaan. Deze natuurlijke body olie brengt je met een frisse geur van naaldhout en de zoete tonen van vanille en citrusvruchten fijn tot rust. De basis van amandel, jojoba en goudsbloem olie geeft een milde bescherming en is zelfs geschikt voor de gevoelige huid. Ook al gebruikt men traditioneel gezien geen olie in de hammam, wij doen het lekker wel :-). Via angcosmetics.com.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link