Halloween recept: gekarameliseerde appeltjes op een stokje

Recipes
gekarameliseerde appels

Hallo-ween en hallo gekarameliseerde appels! Toen wij deze foto twee maanden geleden tegenkwamen, toen het buiten nog heerlijk zomers was, kregen we spontaan zin in Halloween. En nu is het dan ein-de-lijk zo ver: tijd om die verrukkelijke gekarameliseerde appels zelf te maken (en op te eten). Het gekarameliseerde laagje verpest misschien de gezonde inborst van de appels, maar het is maar één keer per jaar Halloween dus knijp vooral een oogje dicht en duik de keuken in.

Halloween recept: gekarameliseerde appeltjes op een stokje

Voordat we het recept met je delen, eerst een blokje kennis over Halloween. Want waar komt dit griezelfeest eigenlijk vandaan? Veel mensen denken dat Halloween uit Amerika komt, maar oorspronkelijk is het allemaal begonnen in Ierland. Halloween is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht, waar het nu vooral wordt gevierd door je zo griezelig mogelijk te verkleden. Kinderen gaan met Halloween langs de deuren met een pompoen-lantaarn om zo te vragen om iets lekkers. De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows’ Eve, de avond voor Allerheiligen op 1 november. Allerheiligen is het christelijke feest waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden herdacht. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond.

Gekarameliseerde appels

Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid. En zo kunnen wij kennis maken met deze overheerlijke gekarameliseerde appels, een recept dat perfect bij Halloween past! Dus zet een griezelfilm op, verstop je onder een stapel dekens en geniet van deze Halloween snack.

Deze ingrediënten heb je nodig voor de appels

  • 4 appels
  • 50 g boter
  • 2 el basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 4 houten stokjes (of takjes uit het bos!)

of voor appel stukjes:

  • 15 gr boter
  • 2 appels, geschild en in stukjes
  • 25 gr suiker
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroensap

Zo maak je gekarameliseerde appels

  • Verhit de boter, basterdsuiker en de kaneel in een grote pan met dikke bodem tot het mengsel een kleur krijgt.
  • Bak de appels op middelhoog vuur goudbruin door ze steeds te draaien.
  • Steek een houten stokje of takje in het midden van de appel en je gekarameliseerde appeltjes zijn klaar!

Of voor appel stukjes:

  • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt.
  • Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
  • Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: Margriet, Rutger bakt

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link