Groene Stedenindex 2018: in déze 3 steden komt de stijlvolle wereldverbeteraar tot rust

Wonderful World
groene stedenindex 2018 travelbird
karlijn visser

Karlijn Visser
01.10.2018

Groen reizen wordt steeds populairder. Want waarom overprikkeld terugkomen van een citytrip als je ook voor een Zen-staat kunt kiezen? De eco-bewuste reiziger kiest daarom voor steden waar meer bomen staan dan gebouwen. Speciaal voor deze stijlvolle wereldverbeteraar maakt online reisspecialist TravelBird de Groene Stedenindex 2018. 

Groene Stedenindex 2018: in deze steden komt de stijlvolle wereldverbeteraar tot rust

Vroeger vond ik het prachtig om een paar dagen op Stedentrip te gaan. Shoppen, hotspots afvinken en slapen in het nieuwste hotel. Tijden zijn veranderd. Nu ik een hardwerkende dertiger ben, nemen mijn behoeftes aan prikkels met de dag af. Daarentegen verlang ik steeds vaker naar groen om me heen. Ik kies eerder om in het weekend een boswandeling te maken dan er bruisend op uit te trekken. Gelukkig kunnen die twee ook samen gaan, want ik blijf altijd nieuwsgierig naar het ontdekken van nieuwe plekken op de wereld. Toen ik vorige week dit lijstje met de groenste steden ter wereld vond, wilde ik die gelijk met je delen. In de lijst staan steden die grote inspanningen verrichten om duurzaam te zijn door ecologische gebieden te behouden en het initiatief nemen om parken en bossen in en om de stad te verbeteren. Kortom: deze index is de ideale gids voor natuurliefhebbers én milieubewuste reizigers.

Top 3 groenste steden ter wereld

Op nr. 1 staat Reykjavik (IJsland), op nr. 2 Auckland (Nieuw-Zeeland) en op nr. 3 staat Bratislava (Slovakije) als groenste steden ter wereld. Nog een leuk weetje: Amsterdam heeft het hoogste percentage aan grasvelden (20.65%), terwijl Rotterdam de meeste vierkante meter aan grasvelden per persoon heeft (58.27m2). Reykjavik is met 410,84 m2 groengebied per persoon de groenste stad. Bijna 10% van deze stad bestaat uit natuurreservaten. Het is dus de perfecte stedentrip voor natuurliefhebbers en wandelfanaten. Amsterdam staat op de 18ste plek in de index, met 32.09 % groengebied en 76.44 m2 groengebied per persoon.

groene stedenindex 2018 travelbird

Herstelvermogen van natuur

Een groene omgeving draagt bij aan het psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Wetenschappers vergeleken de herstellende waarde van alledaagse bezigheden zoals een cafébezoek, zitten in het park en winkelen. Wat bleek? Parken werden het hoogst gewaardeerd voor herstel na een stressvolle periode. De waardering van winkelstraten en cafés daalt juist naarmate mensen vermoeider zijn. Urenlang door een park struinen is overigens niet nodig om voor een mentale oppepper. Sterker nog: volgens een onderzoek van Goossen, Van Winsum-Westra en Van der Wulp (2007) blijkt dat de grootste verbetering in de gevoelsstemming al optreedt tijdens de eerste vijf minuten van een bezoek aan de natuur.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link