Griep en de herfst: met deze 5 remedies bouw je jouw weerstand op

Body
vrouw weerstand herfst

Nathalie Meertens
18.09.2019

Het is uiteraard belangrijk om je weerstand gedurende het hele jaar op peil te houden. Maar aan het begin van de herfst kan deze wel een extra boost gebruiken. De koudere temperaturen, gure wind en toegenomen (werk)stress kunnen je immuunsysteem flink aantasten. Een feest voor venijnige griepvirussen die zich gemakkelijk verspreiden in lagere temperaturen, volle schoolklassen en kantoren (waar de ramen vaak potdicht blijven zitten). Met deze 5 natuurlijke remedies ga je goed voorbereid de herfst in en is je lijf beter beschermd tegen ongewenste indringers. 

Griep en de herfst: met deze 5 remedies bouw je jouw weerstand op

Ben je nét lekker op dreef na de zomer en lukt het je ook nog om zo min mogelijk te klagen over de alsmaar grijzer wordende lucht, slaat de griep toe. Of althans, je voelt aan alles dat je lijf vatbaar is voor rondvliegende bacillen in de lucht. Tijd om te gaan luisteren naar de alarmbellen die je lijf afgeeft, want voorkomen is beter dan genezen. Met deze 5 remedies bescherm jij je weerstand en ben je de griep deze herfst (hopelijk) voor.

1 Vitamine C boost: voor weerstand en een mooie huid

physalis vitamine c

Vitamine C is één van de meest krachtige immuunsysteem boosters. Het geeft energie, bevordert je stofwisseling, beschermt cellen tegen vrije radicalen en draagt bij aan de gezondheid van je zenuwstelsel. Ook ondersteunt vitamine C de natuurlijke collageenvorming in je lichaam, wat belangrijk is voor het behouden van een gezonde, stevige huid en sterke botten. Zorg er daarom voor dat je dagelijks een dosis vitamine C binnenkrijgt via je voeding, bijvoorbeeld uit kiwi’s, paprika’s en sinaasappels. Daarnaast raden wij – zeker in het begin van de herfst – extra ondersteuning aan in de vorm van een supplement. Zo staat Organic C van Physalis bijvoorbeeld momenteel bij ons in het rijtje supplementen dat we dagelijks gebruiken. Dit is een mix van 3 hoogwaardige biologische vitamine C bronnen: amla, camu camu en acerola. Physalis Organic C  (€16,49 )is verkrijgbaar bij Holland & Barret. 

2. Rust (zónder schuldgevoel!)

Langdurige stress houdt je lijf in de ‘vechtmodus’ en voorkomt dat het voldoende herstelt om griep buiten de deur te houden. Wil je straks dus alle rondzwevende virussen te slim af zijn? Plan dan voldoende ontspanningsmomenten in. Tegenwoordig gaan die momenten vaak samen met een schuldgevoel en onrust. ‘Aan’ staan is de norm geworden. Zo leg je jezelf bijvoorbeeld op dat je ook in rust productief kunt blijven, bijvoorbeeld door op social media te laten zien hoe creatief je wel niet met je vrije tijd omgaat. Plan genoeg stiltemomenten in en probeer die acht uur slaap te halen. Zet je telefoon uit als het kan en probeer minimaal een half uur voor je naar bed gaat niet meer naar een scherm te kijken. Sta een kwartier eerder op om te mediteren. En, misschien wel het belangrijkst: als je ontspant, probeer het dan met volle overgave te doen. Tien minuten volledige, diepe rust zijn waardevoller dan een uur met één oog Netflixen en met het andere zenuwachtig naar je to-do list staren.

3. Gebruik vloeibare plantenextracten

physalis immunplex

Moeder Natuur doet wonderen voor een verzwakte lichaam dat vatbaar is voor een griepje. Denk aan de Herbal Synergy Immunplex druppels van Physalis. Deze bevatten echinacea, hondsroos, zwarte els, bergbonekruid en echte tijm die jouw immuunsysteem direct van een powerboost voorzien. Het flesje bestaat voor 79% uit plantenextracten, 20% knop-extracten en 1% essentiële oliën. Vloeibare plantenextracten (tincturen) zijn geconcentreerde extracten met een hoog gehalte aan actieve fytonutriënten. Deze bezitten alle vitale stoffen en energie van de volwassen plant en zijn daarom extra krachtig. Alle gebruikte planten in deze tinctuur zijn biologisch gekweekt. Heb je moeite met het slikken van pillen of capsules, maar ben je wel dol op healing herbs? Dan is zo’n tinctuur ideaal. Zo doe je op een holistische manier toch wat extra’s voor je weerstand in de herfst en winter: gewoon door een aantal druppels door een glas water te mengen. Physalis Immunplex bio (€16,49) is verkrijgbaar bij Holland & Barrett. 

4. Hartverwarmend drankje

Golden milk is een Ayurvedisch drankje dat de afgelopen jaren in het Westen doorbrak, met als star of the show: kurkuma. Niet alleen de geelgouden kleur heeft golden milk aan kurkuma te danken. Ook haar ontstekingsremmende werking, vele antioxidanten en weerstandsverhogende eigenschappen zijn toe te schrijven aan de geelwortel. Vervang in een periode van lage weerstand je koffie ’s ochtends voor een kop golden milk. Want zelfs al merk je weinig van de effecten van cafeïne, toch werkt het uitputtend voor je zenuwstelsel en tast het je weerstand aan. Wellicht heb je in het begin wat hoofdpijn als ontgiftingsverschijnsel. Maar daarna ga je al gauw meer rust in je lijf ervaren en je kunt je beter concentreren.

Verwentip van de redactie: Golden Milk mix

Maak het jezelf makkelijk met deze heerlijke mix van kurkuma, gember, zwarte peper en kardemom. 

MEER INFORMATIE

5. Holistisch huisarts geeft visie op griep

Mocht je ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch griep krijgen, accepteer dit dan zo snel mogelijk. Frustratie kost energie en dat komt je herstel niet ten goede. Vermijd intensieve beweging, eet gezond en rust voldoende. Ook hier geldt weer dat halve ontspanning eigenlijk niet telt. Het is beter voor je lijf én productiviteit, om je een aantal dagen echt over te geven aan de griep, dan om er een week of twee steeds doorheen te werken. Holistische huisarts Juriaan Galavazi ontwikkelde zijn eigen visie op griep: ‘Hoe is het voor je om daadwerkelijk tot stilstand te komen? Je hoofd zal daar van alles van vinden. Dat je je niet aan moet stellen, weer snel moet gaan werken, toch het huis op moet ruimen, je team niet teleur kan stellen of je training zo snel mogelijk moet hervatten. Het kan interessant zijn om te verkennen waarom je hoofd zo graag door wil. Vaak omdat het controle wil, bang is om iets te verliezen. Nu je noodgedwongen in bed ligt, kun je verkennen hoe en waar al deze gedachten vandaan komen. En of de wereld daadwerkelijk instort als jij een paar dagen er even “niet bent”. Je zult ervaren dat er geen grote rampen plaatsvinden, dat het leven gewoon doorgaat. Misschien een verworven wijsheid om mee te nemen wanneer je straks weer fit en gezond de sneltrein instapt…’

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Physalis. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.