Google onderzoek toont aan: mentale filters creëren je realiteit

Heart + Soul
eerst geloven en dan zien
Jasper Scholten, millennial

Jasper Scholten
17.11.2017

Uit onderzoek van Google blijkt dat we per seconde ongeveer 11 miljoen bits, eenheden van informatie, op ons af krijgen. En dat is heel erg veel. De bits bestaan uit alle zintuigelijke waarnemingen. Slechts 10 tot 40 bits (!) uit deze grote stroom aan gegevens neem je bewust waar. Zo kan het dat de één in kabouters gelooft en de ander niet. Trainer en auteur Jasper Scholten legt uit hoe je overtuigingen bepalend zijn voor hoe jij de wereld waarneemt. 

Google onderzoek toont aan: mentale filters creëren je realiteit

Jasper: Toen ik een jaar of 5 was en ik bij mijn opa en oma op bezoek was, kon ik maar aan één ding denken: zou ik ze vanavond wél zien? Ik had mijn twijfels, maar toch hoopte ik ook deze keer weer dat het vanavond wel zou gaan gebeuren. Na het avondeten, nam mijn oma mijn jongere broertje en mij mee de donkere tuin in. Want, zo had ze gezegd, ’s nachts lopen er kabouters in deze tuin. Vol hoop en spanning gingen mijn broertje en ik dus met haar mee. Nadat we een paar struikjes waren gepasseerd stopte ze en wees “kijk, daar! Zien jullie ze?”. Onze adem stokte en zo gefocust mogelijk tuurden wij de donkerte in, op zoek naar vormen van kleine mensjes met rode puntmutsjes. Maar hoe hard ik mijn best ook deed, kabouters zag ik niet. Dit in tegenstelling tot mijn oma en broertje, die met grote verwondering “ja!” zeiden. Tot op de dag van vandaag heb ik helaas nog steeds geen kabouter gezien. Hoe komt het dat mijn broertje ze wel zag? Komt het omdat hij er wel in geloofde en ik niet? Of is hij erin gaan geloven omdat hij ze daadwerkelijk heeft gezien? Later begreep ik pas hoe het zat.

Eerst zien, dan geloven?!

Dit gezegde past bij de gemiddelde nuchtere Nederlander. We weten vaak zelf het best hoe het zit, en als iemand het tegenovergestelde beweert dan verwelkomen we dat vaak met een gezond stukje argwaan. Pas als het geleverde bewijs onomstotelijk aantoont dat het ook anders kan, zullen we, soms schoorvoetend, ons beeld bijstellen. Hoewel er niets mis is met het vasthouden aan de eigen overtuigingen, kunnen we door deze houding wel een hele hoop missen. En dat illustreert ook een bijzonder Google onderzoek.

Wat zegt Google?

Onderzoekers van Google hebben geconcludeerd dat we per seconde ongeveer 11 miljoen bits, eenheden van informatie, op ons af krijgen. Leuk zal je misschien denken, maar wat betekent dit? Nou, deze Googlers hebben alle zintuiglijke waarnemingen zoals geluiden en kleuren gefragmenteerd en in bits uitgedrukt. Hoewel dit al een bijzondere prestatie is, is de conclusie dat wij maar 10 tot 40 bits van die 11 miljoen bewust waarnemen, oftewel 0,0000004%(!). Wat deze onderzoekers vervolgens concluderen is dat deze 10 tot 40 bits ook nog eens gekleurd worden door onze mentale filters[i].

Eerst geloven, dan zien!

Ongetwijfeld zullen er verwachtingen bij mijn broertje hebben gespeeld die er aan bijgedragen hebben dat hij de kabouters zag. Zelfs dan toont zijn verhaal, het Google onderzoek en mega-bestsellers als The Secret en Think & Grow Rich aan wat de kracht van overtuigingen is. Wat we zien is het gevolg van wat we geloven. Dit kun je voor jezelf checken wanneer je in de spiegel kijkt. Wat zie je? Welk oordeel heb je over jezelf? Is de indruk positief, dan is dit een mooie bevestiging van wie van je bent. Mocht je met name de negatieve kanten van jezelf zien? Dan kan het helpen om affirmaties te gebruiken. Iedere dag tegen jezelf zeggen ‘ik waardeer mezelf’ en ‘ik ben dankbaar voor…’ zorgen ervoor dat je nieuwe overtuigingen creëert. Doe dit minimaal 21 dagen en kijk dan nog eens. Gegarandeerd dat je een verschil ziet!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Meer weten over Jasper? Kom dan eens naar een van zijn lezingen.

[i] Google Ventures. Unconscious bias @ work. Zie YouTube.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link