Plantaardig kerstrecept: knapperige, glutenvrije gingerbread koekjes

Food
glutenvrije gingerbread koekjes
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
24.12.2018

Geen Kerst zonder gingerbread koekjes! Dit heerlijk, kruidig koekje is overgewaaid uit Amerika en ontzettend leuk om samen te maken en versieren. De specerijen geven de koek een bijzonder fijne smaak. Dit recept van Marike Bol is glutenvrij en ook nog eens plantaardig waardoor iedereen mee kan genieten. Dus hup de keuken in!

Plantaardig kerstrecept: glutenvrije gingerbread koekjes

Marike: In Amerika zijn gingerbread cookies razend populair. De rage is overgewaaid naar Europa en tegenwoordig zie je ze overal tijdens de feestdagen. Het recept voor de glutenvrije gingerbread koekjes heb ik voor jou op papier gezet. De lekkerste gingerbread koekjes maak je tenslotte zelf! Ze zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en hebben een lekkere taaie bite. Maak het deeg een dag van te voren zodat de specerijen goed in het deeg kunnen trekken in nog beter tot uiting zullen komen in de koeken.

Ingrediënten (voor 16 koekjes)

  • 120 g glutenvrij havermeel
  • 80 g amandelmeel
  • 30 g kokosbloesemsuiker
  • 30 g appelstroop of dadelstroop
  • 2   el Christmas Cookies kruidenmix*
  • 75 g kokosolie (gesmolten)
  • 3 el amandelmelk
  • Snufje zeezout
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • Indien nodig: 1 el kokosmeel

* Heb je dit niet in huis? Gebruik dan 1 el kaneel, 1/2 tl gember, 1/4 tl nootmuskaat + 1/4 tl kardemom

Aan de slag!

  1. Doe de melen, kokosbloesemsuiker, stroop, specerijen, bakpoeder en het zeezout in en mengkom.
  2. Verwarm de kokosolie en voeg samen met de vanille toe aan de droge ingrediënten.
  3. Kneed alles goed door elkaar zodat er een verleidelijk spicy deeg ontstaat. Voeg één voor één de lepels amandelmelk toe en kneed nog even verder totdat je een mooie bal kunt maken van het deeg.
  4. Is het deeg nog te droog, voeg dan wat extra amandelmelk toe. Mijn deeg werd iets tee nat dus ik voeg een eetlepel kokosmeel toe om de plakkerigheid tegen te gaan. Dit werkte erg goed!
  5. Zodra je een egaal mooi speculaasdeeg hebt gemaakt wikkel je het deeg in huishoudfolie. Plaats de deegbal in de koelkast zodat de specerijen in het deeg kunnen trekken.
  6. Haal het deeg na een uur uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  7. Strooi wat meel uit over het aanrecht of jouw werkplank. Rol het beslag uit met je deegroller totdat het deeg iets minder dan een centimeter hoog is. Steek vormpjes uit en leg de koekjes op het bakpapier.
  8. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 12 a 15 minuten. Laat de koekjes afkoelen buiten de oven op de bakplaat zodat ze harder kunnen worden.
  9. Eventueel kun je de koekjes na het afkoelen nog versieren met glazuur.

Over Marike Bol

glutenvrij bakkenMarike is founder van OH MY PIE! en een ware ster in glutenvrij bakken. Ze schreef er zelfs een boek over: In Bakken Zonder Tarwe, op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten! Wil je meer weten over glutenvrij bakken en bijzondere meelsoorten? Lees dan ook vooral dit artikel.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link