Zweedse hoogleraar ontkracht de 5 grootste gezondheidsmythes van deze tijd 

Heart + Soul
gezondheidsmythes ontkracht
karlijn visser

Karlijn Visser
11.09.2018

Soms komt er een boekje binnen op onze redactie dat direct mijn aandacht trekt. Drink meer Koffie van de Zweedse Dr. Bertil Marklund is er zo een. Hij is arts, onderzoeker, hoogleraar algemene geneeskunde en specialist in volksgezondheid. Een man om serieus te nemen dus. In dit nieuwe boekje van zijn hand staan wetenschappelijk onderbouwde inzichten om langer te leven. En ja, daar hoort het ontkrachten van een aantal diep gewortelde gezondheidsmythes zeker bij. Zo blijkt het drinken van koffie helemaal niet slecht te zijn voor ons – het verbetert juist de gezondheid! En een gebrek aan vitamine D eist jaarlijks meer slachtoffers dan huidkanker. Juist daarom is hetgeen hij schrijft zo verrassend en to the point. De 5 grootste eye-openers heb ik hieronder voor je op een rij gezet. 

Zweedse hoogleraar ontkracht: de 5 grootste gezondheidsmythes van deze tijd

1. Drink meer koffie

Dr. Bertil MarklundDeze tip sprong er natuurlijk gelijk uit voor ons aangezien Evelyn en ik dol zijn op koffie. Uiteraard is water (drink minimaal 1,5 liter per dag) de levensdrank bij uitstek, maar koffie doet het lang niet slecht. Uit onderzoek blijkt dat koffie wel degelijk goed voor je gezondheid is vanwege de cafeïne en antioxidanten die er in zitten. Cafeïne heeft een oppeppend effect, en antioxidanten versterken het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen. Er is volgens Marklund veel wetenschappelijk bewijs dat een matige koffieconsumptie van 3 tot 4 koppen per dag, goed is voor je. Mits je er geen maagklachten of andere bijwerkingen van krijgt. Koffiedrinkers hebben een verkleind risico op diabetes, een beroerte en alzheimer.

2. Pak voldoende licht

drink meer koffie, bertil marklundNu de dagen korter worden is licht extra belangrijk. Een dagelijkse dosis vitamine D doet gelukkig al wonderen, maar vergeet zonlicht niet. Je hoeft namelijk niet in zwemkleding op het strand te liggen; je bereikt hetzelfde effect door in de tuin te werken, de wandelen of door simpelweg buiten te zijn. Om er zeker van te zijn dat je de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine D aanmaakt, zijn 15-20 minuten zonder zonnebrandcrème genoeg. Neem niet gelijk een douche na dit zonnebad want vitamine D is oplosbaar in water en kan dus weggespoeld worden. Het duurt een paar uur voordat het door je huid is opgenomen. Onthoud: de zon doet meer goed dan kwaad bij een veilig gebruik en kan vele ziektes helpen voorkomen. Professor Edward Giovannucci van de Harvard University constateerde in 2005: “Tegenover ieder sterfgeval al gevolg van huidkanker staan er 30 als gevolg van een vitamine D-tekort”.

3. Eet genoeg van het goede, dan kan de rest geen kwaad

Deze tip is afkomstig van Peter Nilsson, professor in hart- en vaatonderzoek aan de universiteit van Lund in Zweden. Als je bij iedere maaltijd groente eet, krijg je antioxidanten binnen die beschermen tegen de vrije radicalen die ontstaan uit de rest van je maaltijd. Als je dus een keertje zondigt, kun je alsnog de schade beperken door er iets gezonds erbij te eten. It’s all about balance!

4. Blijf onder de mensen

Goede relaties geven positieve energie en zijn goed voor je gezondheid en humeur. Maar soms is het andersom en ben je in het gezelschap van een ‘energy sucker'(in dit artikel lees je wat te doen in zo’n geval). Kies daarom je vrienden met zorg uit. Een bevredigend sociaal leven heeft een enorme impact op je geluksgevoel, aangezien je je gesterkt en gewaardeerd voelt in het bijzijn van deze mensen. Het lichaam maakt ondertussen gelukshormonen (serotonine en dopamine) aan, terwijl stresshormonen – en daarmee ontstekingen – afnemen.

5. Wees gul

De mens is van nature een gevend wezen, en geven maakt dan ook blijer dan krijgen. Wees dus gul met je energie en tijd. Door iemand in nood te helpen of je vrienden een luisterend oor te bieden, boor je een bron van positieve gevoelens aan. Wees net zo enthousiast over andermans succes als dat van jezelf. Ooit las ik een rake quote van de Dalai Lama die ik je graag nog mee wil geven: “Vergeet wat je geeft aan een ander. Maar onthoud alles wat je krijgt en wees daar dankbaar voor“. Drink Meer Koffie, Dr. Bertil Marklund, €15 verkrijgbaar via Bol.com. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link