Sterrenpraat: over de geschiedenis van astrologie en wanneer je doorslaat in het leven voorspellen

Heart + Soul
astrologie geschiedenis
karlijn visser

Karlijn Visser
08.07.2017

Al ver voor Christus waren de mensen diep verbonden met de natuur en de kosmos. Een heldere ster aan de hemel boven Bethlehem zorgde er zelfs voor dat de 3 wijzen uit het oosten wisten dat Jezus geboren was. Maar hoe zit het eigenlijk met de rest van de geschiedenis van de astrologie? En wat is het verschil tussen inzichten en voorspellingen die de sterrenkunde je kunnen bieden? We vroegen het aan astrologe Johanna Blok.  

Sterrenpraat: over de geschiedenis van astrologie en wanneer je doorslaat in het leven voorspellen

Hoe lang ‘lezen’ mensen de sterren al?

Johanna: Lang! De 3 wijzen uit het oosten volgden de Ster van Bethlehem en kwamen zo bij de stal uit waar Jezus werd geboren. Daarom weten we dat ze heel vroeger al bezig waren met iets wat lijkt op wat we nu astrologie noemen. De eerste landbouwers in het Neolitische tijdperk (25.0000 jaar geleden) kenden al een Maankalander, die ze gebruikten om de seizoenen bij te houden. Nomaden in het oude Mesopotamië reisden vaak ’s nachts vanwege de hitte en ze gebruikten de sterren en planeten als navigatie en gaven ook betekenis aan planeetstanden. De eerste teksten die wijzen op een astrologisch systeem stammen uit 1800 voor Christus, uit Babylonië. Deze astrologie richtte zich vooral op het voorspellen van het weer (vanwege de landbouw) en van politieke zaken.

Is er inmiddels veel veranderd in het duiden van de sterrenstelsels?

Johanna: Inhoudelijk is er heel veel veranderd. Gaandeweg is de nadruk steeds meer komen te liggen op de horoscoop van het individu (al zijn er nog steeds veel astrologen die zich bezig houden met landen en politiek, de economie en zelfs het weer). En ook die astrologie heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger ging het meer over: word je rijk, krijg je macht, zul je trouwen. Dankzij Jung – die veel zag in astrologie- ontwikkelde zich de psychologische astrologie. En die heeft de laatste 40 tot 50 jaar een extra dimensie gekregen met de ‘spirituele’ astrologie, waarin niet alleen je persoonlijkheid wordt geanalyseerd, maar vooral je missie op aarde, vorige levens en reïncarnatie.

Is astrologie een wetenschap, of waar valt het eigenlijk onder?

Johanna: Nee, het is volgens de moderne maatstaven geen wetenschap maar een methode, een kunde en een geloofsysteem. Astrologie en wetenschap hebben wel dezelfde wortels. Wiskunde, sterrenkunde en alchemie waren vroeger het onderwerp van veel studie. Maar veel werd zomaar aangenomen (geloofd), zonder dat men moeite deed om de aannames te bewijzen. Dat de aarde plat was bijvoorbeeld. Tijdens de Renaissance begon dit te veranderen. Toen werden astrologie en sterrenkunde langzaamaan verschillende vakken. Sterrenkunde werd steeds meer een wetenschap. Maar veel sterrenkundigen uit die tijd zoals Kepler en Galilei, waren ook astrologen. En de bekende Franse astroloog Nostradamus was ook arts en apotheker. Maar goed, de geneeskunde was in die tijd ook alles behalve wetenschappelijk ;-).

Staat het ook wel bekend als wichelarij?

Johanna: Ja, dat noem je ook wel sterrenwichelen, maar dat is meer een bijnaam of een spottende naam.

Sinds wanneer is astrologie meer erkend geraakt in het westen?

Johanna: In de Middeleeuwen werd astrologie belangrijk in Italië. Er waren toen een aantal beroemde astrologen zoals Guido Bonatti. Het was een behoorlijk spannend beroep. Deed een astroloog een verkeerde voorspelling, wat natuurlijk ook gebeurde, dan eindigde hij op de brandstapel… Dus ‘erkend’ is een groot woord. Tegenwoordig wordt astrologie steeds serieuzer genomen. Maar astrologie is nog steeds niet erkend want het is bijgeloof volgens sceptici.

Wat is de belangrijkste informatie die men door de eeuwen heen uit de sterren haalden?

Johanna: Tsja, dat vind ik een lastige vraag. Ik denk dat de belangrijkste spruit van de astrologie de sterrenkunde is. Voor boeren was de weersvoorspelling belangrijk. De beroemde Enkhuizer Almanak is in feite ook een astrologisch werkstukje. Maar tegenwoordig zijn we het meest geïnteresseerd in het doorgronden van wie we zelf zijn, inzichten tijdens een persoonlijke crisis.

Hoe zet je astrologie voor jezelf zo slim mogelijk in?

Johanna: Alleen gebruik maken van astrologie als het echt nodig is. Dus bijvoorbeeld als je een crisis hebt en je begrijpt niet goed wat er aan de hand is, waarom jou dit overkomt. Dan kan astrologie enorm helpen. Voorspellingen zijn eigenlijk heel vervelend. Ik maak ze nog wel, maar ik ben er steeds gereserveerder in geworden. Ze komen vaak uit, maar wat heb je er aan om te weten dat je over 5 jaar je grote liefde tegenkomt. Moet je er dan op gaan wachten? Nee, natuurlijk niet. Misschien verschijnt ondertussen nog wel een ‘kleine grote liefde’. Het is beter om het leven te leven volgens je intuïtie en vanuit je hart en te dealen met wat er op je pad komt. Maar soms helpt het als iemand weet dat een lastige periode eindig is, dat er daarna iets moois komt. Dat kan iemand uit het dal helpen en vertrouwen geven. Dus inzicht: ja! Voorspellingen: zeer met mate.

Heeft het dan wel zin om dagelijks je horoscoop te checken?

Johanna: Dagelijks in je horoscoop kijken om te zien of je wel of niet met de trein moet gaan, dat vind ik vrij ongezond. Astrologie kan je ondersteunen en inzicht geven, maar kan je de beslissingen niet uit handen nemen. Dan kun je net zo goed kop of munt gaan gooien. Dat is nog sneller ook. Maar net zo goed een vergaande en ongezonde vorm van mythisch denken. Die is gebaseerd op angst. Heb je die neiging, dan zou je eens kunnen onderzoeken waar die angst ‘dat het mis gaat’ of de ‘behoefte aan controle’ vandaan komt en of je er iets tegen kunt doen.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Benieuwd naar wat de sterren over jou willen vertellen? Check johannablok.nl voor een persoonlijk consult. 

Eerder schreef Johanna over:
Wat zegt je ascendant over je persoonlijkheid
Dit zijn de sterkste tekens van de dierenriem
Wat zegt een retrogradestand in je horoscoop over jou

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link