Een geheime liefde: begin van het einde?

by Tona Wong Chung 13.09.2016

Al meer dan twintig jaar begeleidt Toña Wong Chung mensen in haar praktijk Healing Space. Vooral op het gebied van liefde en seksualiteit. Voor Holistik schrijft Toña over delicate onderwerpen waar ze met honderden mensen over heeft gesproken. Deze keer: de kracht van een geheime liefde…

De kracht van een geheime liefde

Een intieme relatie is de meest complexe relatievorm die er is. Voor de bevrediging en het geluk die in deze relatie te vinden zijn, moet je bereid zijn om hard te werken. Meebewegen met elkaar en telkens het zelfonderzoek aangaan van ‘waarom’ je dingen doet zijn daarbij essentieel. Zoals ik nu naar onze Westerse samenleving kijk, zijn we snel ontevreden en zeer gemakzuchtig. Naast instant koffie, willen we graag ook instant geluk. Geen wonder dat er zo veel mensen scheiden of kiezen voor de status ‘single’.

Een pittig stuk

Mijn dank en waardering zijn altijd groot voor alle stellen die bereid zijn om zichzelf en hun relatie onder de loep te nemen en daarin datgene te doen wat hen allebei vrijmaakt. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat stellen dan altijd bij elkaar blijven, maar een relatie onderzoeken en er achter komen dat het je niet meer verder brengt is ook net zo belangrijk als ontdekken hoe je elkaar weer gelukkig kunt maken. Dat begint natuurlijk altijd bij jezelf. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? En daar zit hem nu vaak de kneep. Wat jij nodig hebt voor jouw ontwikkeling, hoeft helemaal niet te passen bij wat je geliefde nodig heeft op dat moment. Soms ga je door een pittig stuk heen met jezelf, bijvoorbeeld omdat je iemand hebt verloren of te kampen hebt met je gezondheid of die van je geliefde. Of omdat je trauma’s aan het verwerken bent uit je verleden. Het is niet altijd op te brengen voor je geliefde om je in alles te zien en te steunen en soms is het gewoon niet genoeg en merk je dat je leegloopt.

Een geheime liefde

In die gevallen zie ik vaak bij mijn cliënten dat ze een geheime liefde aangaan. Meestal heeft het niet eens zo veel om het lijf als het om het seksuele aspect gaat, maar ze krijgen extra aandacht. De passie die dat oproept, zorgt er voor dat hun levenskracht terugkeert. Ik denk inmiddels dat het leven, of jouw engel, of hoe je het ook wilt noemen, je daarmee een steuntje in de rug wil geven. Dit steuntje in de rug heb je vaak tijdelijk nodig. Tot je op eigen kracht of samen met je geliefde weer helemaal gesynchroniseerd verder kan. Als je dit tijdig kunt herkennen voor wat het is, kan je dit geschenk ook werkelijk aanvaarden en genieten van alle levenskracht die weer door je heen stroomt.

Schuldgevoelens en geheimen

Helaas herkennen de meeste mensen dit niet. Ze herkennen de aanwezigheid van deze – vaak tijdelijke – extra geliefde niet als een antwoord op hun eenzaamheid en hun worsteling en hun onbewuste vraag om hulp. In plaats van zich te laven aan deze energie, duiken ze onder in schuldgevoelens en geheimen. Als jij je in deze situatie bevindt, wil ik je adviseren om niet meteen te gaan twijfelen aan de relatie die je al hebt. De moeilijkste vraag is altijd:’moet ik het nu wel of niet zeggen tegen mijn partner?’ Daar is niet één sluitend antwoord op te geven. Het hangt heel erg af van de connectie die je op dat moment voelt met je geliefde. Als je geen connectie voelt is dat ook vaak tijdelijk, het is een golfbeweging. Als je erop vertrouwt dat jullie weer emotioneel dichter bij elkaar komen, kun je tegen die tijd beter bekijken of er nog iets besproken moet worden.

Pleidooi voor vreemdgaan?

Als je de energie die je krijgt van je extra geliefde gebruikt om meer positiviteit en warmte in je bestaande relatie te brengen zal dit ook sneller gebeuren. Ook kan de manier waarop je energie krijgt van je extra geliefde je erop wijzen waaraan gewerkt moet worden binnen je relatie. Voor veel mensen betekent dit “exit relatie en start relatie met nieuwe geliefde”. Ik pleit er voor dat dit niet hoeft. Er zullen namelijk altijd momenten zijn dat je op sommige aspecten tijdelijk een betere match voelt met iemand buiten je relatie dan binnen je relatie. Als je dit accepteert als iets volstrekt natuurlijks, hoef je dus niet telkens van partner te switchen, maar kun je de nieuwe energie gebruiken om je eigen relatie te voeden en samen te groeien. Ik weet dat dit voor veel mensen afkeer opwekt. Misschien denk je nu dat ik een pleidooi voer voor vreemdgaan. Dat doe ik niet. Ik voer een pleidooi voor telkens goed kijken naar wat er werkelijk gebeurt, voordat je een oordeel velt en daar conclusies aan verbindt waar je later spijt van krijgt.

Meer lezen van Toña? Check dan vooral deze artikelen:

Dit is waarom kletspraatjes niet goed zijn voor je hart
Oud zeer? Laat het los
De kracht van liefdesverdriet
Word niet te mannelijk
Een affaire met een getrouwde man, wat nu?
Hoe erg is vreemdgaan?

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN