Gazpacho: de ideale zomersoep voor tropisch warme dagen

Food
gazpacho
Elnaz Bahrami

Elnaz Bahrami
24.06.2019

Wat eet je met dit zwoele weer? Gazpacho! All over from Spain. Ons favoriete recept komt van Elnaz Bahrami.  Als eigenaresse van de Amsterdamse saladebar Venkel weet ze precies hoe je deze koude soep tot een ware showstopper maakt. En met haar recept lukt dat jou straks ook.

Gazpacho: de ideale zomersoep voor tropisch warme dagen

Elnaz: Is het je wel eens opgevallen dat je eetlust afneemt met warm weer? Dit heeft te maken met je spijsvertering die veel warmte opwekt in je lichaam. Warmte die maar liefst 12 tot 18 uur voelbaar blijft in je lijf. Vooral de verwerking van eiwitten zorgt voor veel hitte. Daarom hebben mensen in de zomer vaak minder trek in vlees, kaas en vis. Daarnaast wordt je spijsvertering extra aan het werk gezet als je een grote maaltijd hebt gegeten. Hier kun je het dus ook weer extra warm van krijgen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Lichte koude maaltijden

Lichte koude maaltijden zijn dus ideaal voor in de zomer! Maar je wil natuurlijk voorkomen dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Één van onze favorieten gerechten bij Venkel is daarom de gazpacho: een koude soep gemaakt van rauwe groenten. Oorspronkelijk een Spaans gerecht. Vaak op basis van tomaat, komkommer en knoflook. Groenten dus die veel vocht bevatten, precies wat we extra nodig hebben op warme dagen. Het fijne aan gazpacho is ook nog eens dat het super makkelijk te maken is. Gooi wat groenten bij elkaar in de blender en klaar is het. Je kan een flinke hoeveelheid maken die je koud zet in koelkast, de smaken trekken er dan nog beter in, en hoe kouder, hoe verfrissender. Op ons zomermenu hebben we een rode en een groene gazpacho staan. Het recept van de rode gazpacho vind je hieronder. Kom de groene vooral bij ons proeven!

Ingrediënten voor 500 ml gazpacho

– 2 tomaten
– 1 paprika
– ¼ komkommer
– ¼ ui
– ¼ venkel
– 1 teen knoflook
– 30 ml olijfolie
– 10 ml balsamicoazijn, citroensap
– snufje zout, peper en venkelzaad

Bereiding

– snij de groenten grof en doe ze in een blender
– voeg de olie, azijn, citroensap en specerijen toe
– laat het lekker blenden totdat het een smooth geheel wordt
– zet het vervolgens 1 a 2 uur koud in de koelkast.
– serveertip: dien het op met blaadjes verse basilicum.

Healthy croutons

Wil je een bite aan de gazpacho toevoegen? Snij wat groenten in kleine blokjes en serveer ze in aparte schalen op tafel. Dan kan iedereen opscheppen wat ze lekker vinden. Als een soort gezonde croutons. Eet smakelijk!

Tip: de gazpacho kan je 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kan je ook een deel invriezen en laten ontdooien als je trek hebt. Lekker extra koud!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link