Zó blijf je forever young met matcha, ashwaganda en MSM

Body
anti aging kruiden
anti aging kruiden


30.10.2016

Als er íemand verstand heeft van anti-aging dan is het verjongingscoach Jesse van der Velde wel. Voor Holistik dook hij zijn kruidenkastje in om terug te komen met 3 anti-aging kruiden. Wij zijn al naar de winkel gehold om een voorraadje matcha, ashwaganda en MSM in te slaan!

Forever young met anti-aging kruiden 

Zoals je wellicht weet gaat veel van het werk dat ik doe over jong blijven. Jong blijven is voor mij veel energie behouden, een goed immuunsysteem hebben en lekker in je vel zitten. Het ‘niet oud willen worden’ is in dit geval niet aan de orde. Het gaat om het bereiken van jouw beste lijf en beste gezondheid ooit, het behouden daarvan en vanuit daar de dingen doen in je leven die je wilt doen. Immers, gezondheid is de basis van alles.

Veroudering is leven

Veroudering is een proces dat altijd zal plaatsvinden. De primaire reden waarom we verouderen is namelijk omdat we in leven zijn. We verouderen simpelweg door de interne lichaamsprocessen die 24/7 gaande zijn. Het tempo waarin je veroudert, daar kan je echter wel degelijk wat aan doen. We hebben vast allemaal weleens een oude bekende jarenlang niet gezien en bij een wederontmoeting gedacht: “jeetje, wat ben jij oud geworden”. Terwijl andere mensen nooit lijken te verouderen. We weten dat roken, alcohol gebruik en (niet goed kunnen omgaan met) stress ons sneller doen verouderen. Het fijne is dat we veroudering kunnen vertragen. Gelukkig zijn, bewegen en ook ontspanning zoeken (en loslaten) zijn belangrijke elementen die een bijdrage leveren aan eeuwige jeugd. Maar ook je voeding speelt een grote rol.

Anti-aging kruiden

In dit artikel wil ik iets schrijven over 3 redelijk onbekende anti-aging kruiden die je veroudering kunnen vertragen. Nederland leeft een beetje in de illusie van “superfoods zijn uit”, maar het grappige is dat deze kruiden al eeuwenlang worden gebruikt. Goed voor ons lijf zorgen is een verantwoordelijkheid die wij ons hele leven dragen. En jammer genoeg door veel mensen nog te vaak wordt genegeerd. Laten we nooit vergeten dat ons lichaam er iedere dag voor ons is. Ook al zien we dat soms niet zo. Het is aan ons om met gezonde voeding goed voor ons lijf te zorgen.

Ouderdomsverschijnselen vertragen

Aan de basis van er jeugdig uitzien ligt een gezond voedingspatroon. Zorg er daarom voor dat je je lijf écht voedt en elke dag veel verse groenten, gezonde eiwitten (wilde vis, eieren) en gezonde vetten (vette vis, avocado, noten, zaden) eet. Al vaak gezegd maar erg belangrijk: vermijd snelle koolhydraten als brood, pasta, ontbijtgranen en suikers zoveel mogelijk. Er zijn allerlei specifieke voedingsmiddelen die de natuurlijke veroudering vertragen waaronder koolsoorten, blauwe bessen en groene bladgroenten. Maar als je jouw anti-aging proces een extra boost wilt geven, zou je deze drie kruiden eens kunnen proberen.

1) Matcha

Matcha is een groene thee in poedervorm en bevat catechine: een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen. Aan de hand van dierproeven is vastgesteld dat catechine de veroudering (waaronder hersenatrofie en geheugenverlies) aantoonbaar vertraagt. Daarnaast vermoedt men dat catechine het risico op de ziekte van Alzheimer vermindert. Behalve catechine bevat matcha ook theanine, dat een kalmerend effect heeft, angsten kan verminderen, een gezonde nachtrust bevordert, het concentratievermogen verbetert en het immuunsysteem versterkt, wat uiteraard bijdraagt aan een vertraagde veroudering.

2) Ashwaganda

Het binnen de Ayurvedische geneeskunde populaire ashwaganda wordt gemaakt van de wortel van de gelijknamige ashwaganda plant, die vooral in India, Nepal, China en Jemen groeit. Ashwaganda is bekend als een adaptogeen die zowel de schildklier- als bijnierfunctie stimuleert. Daarnaast bevat ashwaganda zogenaamde withanolides, die een ontstekings- en kankerremmende werking hebben en de activiteit van testosteron en progesteron stimuleren. Dit draagt bij aan het vertragen van de natuurlijke veroudering.

3) MSM

MSM (Methylsulfonylmethaan) is een organische zwavelverbinding die van nature voorkomt in vers, rauw voedsel dat in de regenkringloop groeit. De stof wordt onttrokken aan verse plantaardige bronnen en is rijk aan zwavel, dat flexibiliteit in spieren, pezen en bindweefsel bevordert en ontstekingen voorkomt en geneest. Daarnaast verbetert MSM de bloedcirculatie en zorgt het voor een betere zuurstofaanvoer naar de cellen, waardoor wondheling en weefselregeneratie versneld worden. Tevens helpt MSM bij de opbouw van collageen en bestrijdt het ouderdomsverschijnselen in de huid zoals rimpels, huidbeschadiging en het plooien van de huid en heeft het een regenererend effect op ziektes zoals artritis, artrose, osteoartritis, osteoporose, Parkinson en Alzheimer.

Zo gebruik je matcha, ashwaganda en MSM

Heb je geen idee hoe je matcha, ashwaganda en MSM gebruikt? De eenvoudigste manier is om deze anti-aging kruiden door een groene smoothie of saladedressing te roeren. Daarnaast kun je van matcha en ashwaganda heerlijke thee trekken.

Note: Jesse heeft ons bijna een pagina aan bronvermeldingen aangeleverd. Omdat het te lang was ze allemaal te vernoemen in dit artikel bewaren wij ze voor je. Mocht je interesse hebben, geef een seintje. Dan sturen we je de lijst graag toe: info@holistik.nl 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link