Recept Foodless: Oer-Hollandse appeltaart die echt iedereen kan eten

Food
Carlijn Bröring appeltaart Foodless
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
02.10.2016

Carlijn Bröring is een ervaringsdeskundige op het gebied van allergieën en intoleranties. Op haar populaire blog Foodless – waarmee ze door Mark Rutte werd uitgeroepen tot Freelancer Of The Year – staat gluten- en lactose vrij eten dan ook centraal. 

Recept Foodless: Een oer-Hollandse appeltaart voor íedereen

Steeds meer mensen hebben last van voedselallergieën en –intoleranties. Dat signaleerde foodblogger en voedingsdiëtiste in opleiding Carlijn Bröring ook. “Wat mij betreft hoeft niemand zich door een voedselallergie en/of -intolerantie anders te voelen. Gluten- of lactose vrij eten is geen onmogelijke opgave, het haalt juist je creativiteit naar boven.” Met deze gedachte in haar achterhoofd startte Carlijn haar blog Foodless. Zelf heeft ze ook te kampen met twee intoleranties en daardoor weet ze precies waar ze het over heeft. Al twee jaar maakt ze het leven voor velen iets makkelijker en leuker in de keuken. En die inzet wordt beloond, want ze wint met haar populaire blog de Freelancer of the Year Award, uitgeroepen door niemand minder dan Mark Rutte! Reden te meer om een gelijknamig boek te publiceren. Onderstaande knusse appeltaart staat in Carlijns boek. Ook voor mensen zonder overgevoeligheid een traktatie.

Recept oer-Hollandse appeltaart

Bereidingstijd: 30 minuten & oventijd: 70 minuten
Vrij van: Gluten, schaaldieren, pinda’s, vis, melk, selderij, mosterd, sesamzaad en weekdieren.

Benodigdheden

  • deegroller Carlijn Bröring appeltaart Foodless
  • oven
  • springvorm

Ingrediënten

  • 150 g glutenvrij bakmeel
  • 150 g amandelmeel
  • 200 g plantaardige margarine
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 50 g rietsuiker
  • 1 kg zachtzure appels
  • 3 el kaneel
  • 75 g blanke rozijnen
  • 2 el glutenvrij paneermeel
  • snufje zout

Bereiding

Start met het loskloppen van het ei. Doe vervolgens 2/3 van het losgeklopte ei in een kom. Voeg het bakmeel, de margarine, de basterdsuiker en een snufje zout toe en kneed het tot een compact deeg. Het plakt enorm, dus kneed niet te lang. Zet het vervolgens even in de koelkast om hard te laten worden. Schil en snijd de appels in kleine stukjes. Meng deze partjes met de rozijnen, de eetlepels kaneel en de rietsuiker. Verwarm nu de oven voor op 180 graden.

Bekleed vervolgens een springvorm met bakpapier en vet deze in. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in drie delen en leg één deel terug in de koeling. Rol het deeg plat. Om het rollen makkelijker te maken, het deeg is nogal plakkerig, gebruik ik altijd twee opengeknipte plastic zakken om het deeg tussen te leggen tijdens het rollen. Mooi plat deeg? Bekleed dan de bodem en de randen van de springvorm met het deeg. Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart om vervolgens de appelstukjes en de rozijnen erop te leggen. Pak het overgebleven stuk deeg uit de koelkast en maak daar kleine strookjes van die je over de appel heen legt. Bak de taart in ongeveer 70 minuten af.

Foodless van Carlijn Bröring is verkrijgbaar voor € 17,50 via Bol.com.

Tekst: Esther van der Veer

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link