Moeder Genoeg: deze 5 eye-openers zorgen voor meer ruimte in het moederschap

Heart + Soul
moederschap
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
10.12.2019

Het is gelukkig steeds meer geaccepteerd dat vrouwen carrière maken. En tegelijkertijd is het ook nog vanzelfsprekend dat moeders het grootste deel van de opvoeding op zich nemen. Zo heeft de vrouw meer vrijheid en mogelijkheden gekregen, maar is ze ook in een soort onmogelijk web van verwachtingen beland. Alles moet perfect: werk, kids, gezondheid, seks, relatie en je sociale leven. In het boek ‘Moeder Genoeg’ geeft influencer, moeder en onderneemster Florine Duif je concrete tips en tools om op elk vlak in je leven meer ademruimte te krijgen.

Moeder Genoeg: deze 5 eye-openers zorgen voor meer ruimte in het moederschap

Florine herinnert je in Moeder Genoeg eraan dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat dichtbij jezelf blijven essentieel is. Voor je eigen geluk en gezondheid, maar ook om er juist op de lange termijn voor je omgeving te kunnen zijn. Alleen blijkt dat vaak complexer dan je denkt. Als mama van 3 kids weet Florine als geen ander hoe het is om jezelf te verliezen in het moederschap. Toch is het haar gelukt om meer ruimte te creëren. Hoe? Daarover gingen we met haar in gesprek.

moeder genoeg

Welke boodschap schuilt er in de titel van je boek ‘Moeder Genoeg’?

Florine: ‘We leggen onszelf zoveel druk op. Er moet van alles: van de maatschappij, van Instagram, van hoe het hoort… We zijn van onszelf en ons diepste gevoel af gaan staan en leven vanuit onze mind. Hierdoor zijn we gaan denken vanuit tekorten en angst. En tja, als je dan ook nog zo’n grote transformatie doorstaat als die van moeder worden en zorg dragen zorg voor zo’n kwetsbaar kleintje, dan raak je op. Letterlijk. Er ontstaat een energielek, omdat je alleen maar bezig bent met de buitenwereld en je gedachten en niet met: ‘wie ben ik, waar sta ik voor en wat wil ik?’ En kijk, met jezelf opzij zetten is in principe niets mis. Vooral niet als je naar de eerste maanden/jaren van het moederschap kijkt. Je kind vraagt letterlijk aandacht: het moet gevoed worden, er wordt een band opgebouwd. Maar daarna is het goed om weer regelmatig in te tunen op jezelf. Vraag jezelf al wat JIJ wilt. Zonder een echte connected jij, is er ook geen connected moeder.’

moederschap

Had je het moederschap kunnen missen nu je weet hoe het is om moeder te zijn?

Florine: ‘Het grappige is, ik denk hier weleens over na. Toen ik nog geen moeder was, wist ik totaal niet wat het zou inhouden. Energetisch niet, maar ook gewoon die hele transformatie die je doormaakt. Ik had wel een beeld van het moederschap, maar het opent een soort diepere laag die ik van tevoren niet had kunnen bedenken. Kinderen zijn spiegels; je komt echt jezelf tegen. Je bent continu in proces, maar het is veel lastiger om de aandacht bij jezelf te houden. Want ja, je hebt kinderen… En dat moet je als moeder weer leren.’

Welke experts/therapeuten hebben jou waardevolle inzichten over het moederschap gegeven?

Florine: ‘Dat zijn Juno Burger en Els van Steijn. Van Els heb ik geleerd dat ik mijn eigen ouders – en daarmee dus mezelf – kan accepteren zoals ze zijn. Waardoor ik goed op mijn plek in de fontein sta en sterker in mijn schoenen sta.

Hoe pas jij het inzicht toe dat niet alles perfect hoeft te zijn?

Florine: ‘Och, er zijn dagelijks voorbeelden te noemen. Kinderen die rondlopen met pindakaas op hun wangetjes, ik die al twee dagen in dezelfde trui rondloop, eten bestellen in plaats van alles gezond zelf maken. Maar wat mijn grootste inzicht is, is dat het leven met pieken en dalen gaat. De ene keer verover je de wereld, de andere dag hangt er een donderwolk boven je hoofd. De kunst is om de mindere dagen te zien als groeipijn. En zonder die pijn groei je niet. Tegen deze pijn hoef je je ook niet te verzetten en je hoeft er niet over te oordelen. Het is een part of your journey, dus wees er dankbaar voor. Daarbij, we zijn ook maar gewoon mensen wiens lontjes soms kort zijn. Of het dan slecht is om uit je vel te springen of je stem te verheffen? Totaal niet. Als je je er maar bewust van bent. En ook dat kun je leren.’

Welke 5 eye-openers zorgen voor meer ruimte en minder moeten in het moederschap?

1. Kies een goede coach/therapeut om je oude “shit” te verwerken. Dit geeft je zoveel inzichten!
2. Je relatie hoeft niet meteen weer helemaal “aan” te zijn als je net bent bevallen of in de tropenjaren zit. Ook de intimiteit hoeft niet direct weer je van het te zijn.
3. Maak het jezelf gemakkelijk: kijk of iemand je kan helpen in het huishouden, laat boodschappen bezorgen, zorg voor een goede oppas.
4. Maak jezelf niet kleiner dan je bent. Je bent namelijk groots. Door jezelf kleiner te maken, wring je jezelf in ingewikkelde bochten. Zo ben je eerder geneigd ‘ja’ en ‘amen’ te zeggen en dat kost energie. Ken je waarde.
5. Stel je kwetsbaar op, praat over schaamte en plan rust voor jezelf in. Dit gaat veel gemakkelijker als je het verschil tussen je ego en je ziel kent. Hoe dat in z’n werk gaat, lees je ook in mijn boek.

Wil je nog een laatste wijsheid meegeven over het moederschap?

Florine: ‘Als moeder doe je altijd je best (en als vader ook trouwens). Als je beter had kunnen doen, dan had je dat gedaan. Dus je doet het goed, lieve mama.’ Moeder Genoeg, Florine Duif, €20,99 via Bol.com. Volg Florine en The Mompany op Instagram om op de hoogte te blijven. 

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Foto’s: Marilyn Bartman

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.