Feng Shui en het belang van woonlagen

Feng Shui
feng shui en woonlagen

Joris van de Weerd volgt een opleiding bij Feng Shui master Nina Elshof. Holistik kijkt de komende maanden mee over zijn schouder, nieuwsgierig naar wat hij allemaal leert. Deze keer: het belang van woonlagen.

Feng Shui en woonlagen

“Het leven boven de daken is toch echt anders, Joor”, hoor ik mijn toenmalige vriend nog zeggen. Dolgelukkig, omdat hij binnen de kunstenaarswoongroep kon doorschuiven naar het appartement in de nok. We kenden elkaar maar net, maar het was meteen een opmerking naar mijn hart die altijd is blijven hangen. Sinds de laatste les op de Feng Shui Academie begrijp ik ook waarom in die opmerking onze hele relatie eigenlijk al besloten lag.

Woonlagen

Sowieso is het leven op een bovenste verdieping anders dan op een tussenverdieping, begane grond of zelfs souterrain. Praktisch gezien heb je in een appartement natuurlijk met boven- en/of onderburen te maken. Je hoort ze, zij horen jou. En je voelt elkaars aanwezigheid. En ook energetisch gezien – dus wat Chi betreft – blijkt het nogal een verschil te maken in welke woonlaag je zit. Een appartement in het sous of begane grond heeft een sterke ‘aarde-energie’. Hier houd je je dus ook makkelijker bezig met aardse zaken. Denk aan heel praktische dingen als voeding, werk, gezondheid. Donkere kleuren doen het hier vaak beter. Op de bovenste verdieping van een gebouw kun je je schrap zetten voor het element vuur. Daar gaat het over het spirituele- en zielenleven. Over passie, maar ook over ego. En het is er makkelijker om je aan de fysieke werkelijkheid te onttrekken, zoals aan het betalen van je rekeningen. Alle tussenlagen gaan over discipline, het rationele, en het mentale leven. Passend bij het element metaal. Pasteltinten passen daar bijvoorbeeld weer beter bij.

Energetisch welzijn

Het blijkt dat wonen in een traditioneel huis met een kelder, begane grond, verdieping en een zolder veel kan doen voor je energetische welzijn op verschillende niveaus. Letterlijk! De vertrekken in een huis, maar ook de verdieping hebben zo hun eigen functies, en het is verstandig om die op elkaar af te stemmen. Een slaapkamer in de kelder of op zolder: het maakt nogal een verschil! Of een dijkwoning, waar je bijvoorbeeld een keuken precies onder de voordeur hebt. Nina heeft er prachtige verhalen over in de opleiding. Heel praktisch, maar ook over “afdalen naar je verleden en opstijgen naar je bovenbewuste”. Toch geloof ik niet dat ik zelf nog gelukkig zou worden in een huis met één of meerdere trappen. Het idee dat er boven en onder je nog van alles gebeurt waar je niet direct zicht op hebt. En waar het donker is, en koud. Of juist bloedheet. Als kind had ik daar de grootste moeite mee. Bovendien heb ik er nu helemaal het budget niet voor.

Feng Shui en woonlagen

Mijn vriend was in die tijd trouwens succesvol budget-stylist. Wat wil zeggen dat hij Koning Kringloop en Meester Marktplaats was. Hij hielp mensen om met minimale middelen hun huis een ongekende make-over te geven. Van hem keek ik de kunst van het pareljagen af. Hij wist precies de juiste zoektermen te gebruiken (en te ontwijken!) om de fakers van de takers te onderscheiden. Zo vond ik voor hem al gauw een vintage vuurkorfje. Voor op het gigantische dakterras dat bij het appartement hoorde. Meer een zwevende tuin eigenlijk. Kennelijk toen al intuïtief een goede keuze om voor vuur te gaan! Het heeft nachten verwarmd, feesten ontstoken, gesprekken opgelaaid. Met uitzicht over de Utrechtse binnenstad hebben we alle kenmerken van het element vuur beleefd in onze kortstondige relatie. En daarmee is het de zomer van mijn leven geworden! Maar tegen de eerste herfststorm was onze relatievlam al niet bestand. Allicht had ik de vuur-energie beter kunnen compenseren met een wat aardser cadeau, en hadden we nu nog een mooi en vooral ook praktisch leven kunnen hebben samen. Wie weet. Maar hij had gelijk, dat vriendje. Het leven boven de daken ís anders.

Mijn vraag aan Nina:
Welke functies passen bij welke woonlagen, en waarom? En hoe breng je gelaagdheid aan in een appartement of bungalow om toch een optimale Chi te ervaren?

Benieuwd naar het antwoord van Feng Shui master Nina? Dat vind je morgen op Holistik.

Meer lezen van Joris? Kijk dan hier: Feng Shui en verhuizen en Feng Shui en je voordeur.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link