Feng Shui: waarom verdiepingen belangrijk zijn

Feng Shui
Woonlagen Feng Shui Nina Elshof
Nina Elshof

Nina Elshof
24.04.2016

Welke functies volgens de Feng Shui passen bij welke verdieping in huis, en waarom? En hoe zorg je voor optimale chi als je maar één verdieping hebt? Vragen waarop Feng Shui leerling Joris van de Weerd het antwoord hoopt te krijgen van Feng Shui master Nina Elshof. 

Feng Shui: waarom verdiepingen belangrijk zijn

Eerder vroeg Joris aan Nina hoe het zit met de verdiepingen binnen een huis. Zelf woont hij in een woning zonder verdiepingen. Lees hier zijn vraag waar Nina hieronder het antwoord op geeft.

‘Helaas is die relatie niets geworden Joris. Of Feng Shui in die ene opmerking ook je hele relatie had kunnen voorspellen, betwijfel ik. Maar het idee dat de dynamiek in een appartement op de toplaag van een gebouw anders is dan in de andere lagen klopt helemaal.

Laten we eens naar een ‘traditioneel’ huis kijken. Als we per etage de diverse kwaliteiten van de basis-energie onder de loep nemen, dan kun je waarschijnlijk zelf intuïtief al een beetje aanvoelen waar de essentie ligt. Let wel, het gaat natuurlijk om de energie die in aanvang op de etage sterk aanwezig is. Natuurlijk spelen heel veel andere invloeden ook een rol. Daarvoor is gedegen en vooral genuanceerd inzicht nodig. Maar als je dat eenmaal hebt, dan is er met Feng Shui-technieken heel veel mogelijk om de gewenste harmonie in je leven thuis en op werk te creëren. Laten we het voor het gemak versimpelen.

Begane grond

In Feng Shui wordt met deze verdieping de woonlaag bedoeld waar de voordeur is. Dat is dus lang niet in alle gevallen ook gelijk aan het straatniveau. Denk bijvoorbeeld aan dijkhuizen, of moderne stadsvilla’s. Het is dus letterlijk de verdieping waar je het huis begaat dat telt als de “begane grond” van het huis. Op deze verdieping gaat het over alles wat met het fysieke leven te maken heeft, met materie. Het element Aarde is hier het beste thuis. Deze verdieping bepaalt het hier en nu in je leven. Koken, maar ook kinderen opvoeden, gezellig samen zijn met elkaar doe je hier van nature het makkelijkst.

Kelder

Alles wat onder de begane grond van een woning valt kan energetisch gezien als kelder worden beschouwd. Hier heerst het element Water. Belangrijk voor de energie in de kelder zijn instincten en oerdriften. Het is een ruimte die in gezonde toestand heel beschermend zou moeten werken voor je overleving. Niet verwonderlijk dat het dus ook een goed plan is om er basale voorraden op te slaan zoals voedsel, en hout voor je openhaard. Verder is de kelder verbonden met het verleden van je diepste wezen.

Eerste etage

Op deze etage vindt de ‘reset’ van je lijf plaats. Veruit de beste plek voor een slaapkamer dus. Wanneer je droomt neutraliseer je niet alleen de indrukken van de dag door ze te verwerken, je krijgt als het ware ook een blik op de toekomst. Het element Metaal helpt je de verbinding te leggen met de energie van je geestelijk leven.

Zolder

Ga je nog een trapje omhoog – je raadt het al – belandt je bij je spirituele leven. Op deze plek in huis is het element Vuur overheersend. Dichtbij de sterren, niet gehinderd door andere woonlagen, maak je vanuit hier makkelijker contact met de kosmos, en je ziel. Traditioneel gezien is dit de perfect plek om je dagboeken te bewaren. Of zelfs oude studieboeken en alle dingen die je identiteit bewaken. De periode die op zolder thuishoort is uiteraard het hiernamaals.

Wonen op 1 laag

Veel mensen hebben net als jij slechts één etage tot hun beschikking. Wil je dan optimaal gebruik maken van de verschillende kwaliteit aan energieën is het noodzaak om de bepaalde functies zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. Zelfs al woon je in een studio, dan nog is het mogelijk om duidelijk afbakeningen tussen eten, slapen, werken/studeren en ontspanning te maken. Wees daar vooral consequent in! Zorg bijvoorbeeld ook voor een denkbeeldige drempel tussen deze vertrekken. En wissel met temperatuur (metaal is kouder dan aarde en vuur). Je kunt ook duidelijke markeringen aanbrengen op de vloer.

Aarde overheerst

Als je beschikking hebt tot 1 woonlaag, woon je dus altijd in Aarde, en mis je de elementen Water, Metaal, en Vuur. Je kunt dit compenseren door veel kaarsen te branden bijvoorbeeld. En voor Water is mediteren zeer doeltreffend. Maar bewustzijn op deze kenmerken is het allerbelangrijkst. Wellicht merk je zelf ook dat je meer behoefte hebt om buitenshuis je te onttrekken aan de fysieke realiteit. Procentueel gezien hebben stadsmensen ook grotere behoefte aan meditatie- of yogagroepen buiten de deur. In een één-lagig woonhuis is het nou eenmaal wat lastiger om mentale ontspanning, en geestelijke of spirituele ruimte te ervaren. Ervaar het eens in een kerk, of in een groot theater wat letterlijk fysieke ruimte in een gebouw met je doet.

Voor alles is gelukkig een oplossing, en nogmaals: bewustzijn is in Feng Shui je beste compagnon’!

Wil je meer lezen van Nina? Check Je huis en de cyclus van de 5 elementen en waarom Feng Shui lak heeft aan lijstjes

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link