PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Feng Shui tip: het belang van je voordeur

Holy Crap
feng shui voordeur

Hoe je Feng Shui kunt toepassen bij de inrichting van je huis vinden we razend interessant. We stellen je dan ook graag voor aan Joris van de Weerd. Hij volgt een opleiding bij dé Feng Shui autoriteit van Nederland: Nina Elshof. Holistik kijkt de komende maanden mee over zijn schouder. Deze keer: het belang van je voordeur.

Feng Shui voordeur

Mijn hond komt het trapje van de voordeur oprennen, schudt zich uit, en dartelt voor mij uit naar binnen. “Aaah droog,” denk ik. De lift staat klaar, en zodra de zwaar metalen deur achter ons dichtvalt kijken we elkaar tevreden aan. “Aaah veilig,” voel ik. Eenmaal boven snuffelt Tabor verwachtingsvol aan onze deur. Zodra ik open doe rent hij de kamer in, op zoek naar z’n knuffel. Ik hang de riem op. “Aaah thuis,” weet ik.

Functie van je voordeur

Thuiskomen is de buitenwereld van je af laten glijden en de weg vrijmaken naar je innerlijke zijn. In mijn opleiding leer ik dat thuiskomen dan ook een diepe energetische betekenis heeft die veel verder rijkt dan droog, veilig, warm en gezellig. In Feng Shui wordt thuiskomen ook gezien als het meebrengen van nieuwe levensenergie. Je kunt je voorstellen dat daarmee de voordeur een zeer belangrijke functie krijgt. Die bepaalt hoe, en met welke energie jij de ruimte van je eigen (energetische) leven instapt. Zie het als een voetenbadje. Is dat schoon, vertrouwd, en behaaglijk? Om daarna vol positieve overgave het diepe in te duiken? Of klemt de deur, is het altijd donker, koud en vies? En stap je met (onbewuste) irritatie en moddervoeten moeizaam je huis binnen?

Buitenwereld en binnenwereld

Nina legt in haar boek Huis & Ziel uit dat de functie van een voordeur ook de andere kant op werkt. Het is de sluis of het doorgeefluik, schrijft ze, waarin de buitenwereld de binnenwereld van je woning ontmoet. En dus ook waar de binnenwereld van je woning zich aan de buitenwereld toont. Op zes hoog vind ik het lastig voor te stellen dat de gehele buitenwereld via mijn voordeur echt met mij communiceert. Op de begane grond in de Jordaan was dat heel anders, en juist toen heb ik heel veel Feng Shui-kansen laten liggen, besef ik me nu. En als ik heel eerlijk ben herken ik nu ook precies de corresponderende problemen in mijn leven van toen. Een mooi moment van inzicht om aan te grijpen, en van mijn nieuwe voordeur meteen ook mijn eerste echte Feng Shui-project te maken. Deze kans ga ik niet missen, dus al mijn argwaan trotserend let ik extra goed op in de les.

Tips voor goede Feng Shui voordeur

Dit zijn 4 quick wins voor een goede Feng Shui bij de voordeur:

1) Wees vindbaar, zichtbaar en herkenbaar

Een huisnummer, naamplaatje en goed werkende bel en verlichting zorgen ervoor dat je niet alleen bereikbaar bent, maar scheppen ook duidelijkheid over wie er achter deze deur de scepter zwaait of zwaaien. Dit helpt je om in je persoonlijke leven een stevige identiteit neer te zetten, waarbij grenzen aan je omgeving een belangrijke rol spelen.

2) Denk na over wie en wat jij aan wilt trekken

Afbeeldingen van Darth Vader zijn misschien leuk voor je puberzoon, maar stralen iets anders uit dan een keurig gesnoeide buxus. En dus trekken ze beide ook iets anders aan in je leven.

3) Zorg voor de juiste communicatie-balans tussen binnen en buiten

Enerzijds wil je graag dat bezoek snel kan zien dat je aan hun oproep gehoor geeft, dat stelt ze gerust en ontspant. Anderzijds wil je niet dat pottenkijkers mee kunnen genieten van elke intimiteit in jouw huiselijk leven. Dit lijkt heel praktisch, maar is uiteraard direct te vertalen naar je persoonlijkheid.

4) Details versterken je persoonlijkheid

Met een passende deurbel (ook verkrijgbaar met ringtone app!) communiceer je vrij bewust over de toon waarmee jij aangesproken wilt worden. Een design deurmat, gepersonaliseerde nee-nee sticker, schattig vogelhuisje of stoer snowboard zijn daarbij ook duidelijke statements, en tegelijkertijd een prettige herinnering aan jezelf!

Natuurlijk speelt er nog veel meer, maar met dit concrete lijstje kan ik alvast aan de slag. Zowel op het bellenplateau beneden, als boven bij de voordeur prijkt niet alleen mijn naam, ook die van mijn alter ego en van mijn hond. Dus: dubbel check! De bel doet het. Check. Het flikkerende licht in de hal heb ik laten repareren. Check. Bij mijn verhuizing heb ik van mijn beste vriendin een heel mooie deurmat gekregen, die qua stijl eigenlijk veel beter bij de balkonset past. Hier moet dus iets nieuws komen. Voorlopig maar even een tussenoplossing van IKEA: semi-check. De prachtige deuren in het complex waren een van de redenen waarvoor ik voor dit appartement ben gevallen. Eigenlijk wil ik er niet veel meer aan doen. Maar het mist bij mijn deur wel persoonlijkheid, vind ik. Bij thuiskomst mis ik ook de aanblik van mijn oude, volledig afgereden ski. Maar het geeft geen pas om die op de voordeur te timmeren. Zal ik ‘m in de hal zetten? Ik ga het vandaag nog proberen. Voor aan de buitenkant op de deur ga ik op zoek naar een mooie seizoenskrans. Zoals ik heb gezien bij mijn collega-student Marjolein. Misschien heel tuttig, maar ik kan me er nu al op verheugen er de seizoenswisselingen mee te markeren. Ik wil dat ik ‘vóór Pasen heb hangen. En hopelijk trek ik er dan een fleurige lenteliefde mee aan: vast-wel check.

Vraag aan Nina: Feng Shui voordeur
Zoals zoveel appartement bewoners heb ik geen achterdeur. Je schrijft dat er in de Feng Shui wel een belangrijk onderscheid gemaakt wordt tussen voor- en achterdeur. Waar moeten wij op letten om de energie in ons huis toch gezond te houden? Benieuwd naar het antwoord van Nina? Dat vind je morgen op Holistik!

 De eerste column van Joris over Feng Shui en verhuizen vind je hier.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.